24/1/12

Ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας

24/01/2012

Επειδή η Δανία εξαιρείται από ορισμένες πτυχές του πρωτογενούς δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένων και των διατάξεων για την Κοινή Ασφάλεια και Άμυνα, δεν είναι δυνατό να αναλάβει την άσκηση της Προεδρίας σε αυτό τον τομέα.


Η Κύπρος, ως η επόμενη προεδρία και σύμφωνα με τα ισχύοντα, έχει αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου 2012 τις υποχρεώσεις της εκ περιτροπής Προεδρίας σε θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Τα ζητήματα αυτά υπάγονται στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων του οποίου προεδρεύει η Ύπατη Εκπρόσωπος για Εξωτερικές Σχέσεις Βαρόνη Catherine Ashton και η σύγκληση του Συμβουλίου αποτελεί αρμοδιότητα της σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας.

Η Κύπρος, στα πλαίσια των καθηκόντων της, έχει εκφράσει γραπτώς τη βούληση και την ετοιμότητα της να φιλοξενήσει την Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας καθώς και των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής.

Η Υπάτη Εκπρόσωπος μάς έχει γνωστοποιήσει την απόφαση της να συγκαλέσει για το πρώτο εξάμηνο του 2012 τις συναντήσεις αυτές στις Βρυξέλλες ,όπως τις επιτρέπουν οι αρμοδιότητες της.