23/1/12

23/01/2012
Άρχισαν σήμερα στο Στρασβούργο οι εργασίες του Πρώτου Μέρους της Συνόδου 2012 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).



Κατά την έναρξη των εργασιών της ολομέλειας της Συνέλευσης εγκρίθηκαν τα διαπιστευτήρια των εθνικών αντιπροσωπιών για την τρέχουσα χρονιά. Την κυπριακή αντιπροσωπία, για το έτος 2012, θα αποτελούν οι βουλευτές κα Στέλλα Κυριακίδου (επικεφαλής), κ. Γιώργος Λουκαΐδης, κα Αθηνά Κυριακίδου και κ. Νίκος Νικολαΐδης.

Κατά τη διάρκεια ανασύστασης των Προεδρείων των πολιτικών ομάδων της ΚΣΣΕ η κα Αθηνά Κυριακίδου εξελέγη εκ των Αντιπρόεδρων της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Συνέλευσης, αξίωμα που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την κυπριακή αντιπροσωπία.

Σήμερα διεξήχθησαν επίσης οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Συνέλευσης. Νέος Πρόεδρος της ΚΣΣΕ αναδείχθηκε, άνευ ανθυποψηφίου, ο επικεφαλής της Γαλλικής αντιπροσωπίας στη Συνέλευση και εκ των Αντιπροέδρων της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του Oργανισμού κ. Jean – Claude Mignon.

Σε ομιλία του αμέσως μετά την ανακήρυξη του ο κ. Mignon ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως στη Δυτική Ευρώπη θεωρούμε την ειρήνη ως κάτι το δεδομένο, και εν μέρει είναι αλήθεια. Όταν, όμως, συνέχισε, κάποιος επισκεφθεί την Κύπρο, μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών περιπολεί κατά μήκος ενός «τείχους», τότε αυτό μας φέρνει μνήμες πικρές.

Ο κ. Mignon έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τέως βουλευτή και πρώην μέλος της Συνέλευσης κ. Χρήστο Πουργουρίδη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αποτίνω φόρο τιμής στον κ. Χρήστο Πουργουρίδης για το εξαίρετο έργο που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια της εδώ θητείας του, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στον τομέα της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», και πρόσθεσε εκτός κειμένου: «Με λυπεί αφάνταστα το γεγονός πως δεν τον βλέπω σήμερα εδώ ανάμεσα μας».