23/1/12

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ
23/01/2012





Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Κύριο θέμα του Συμβουλίου ήταν η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και ειδικότερα η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση μέτρων αντιμετώπισης διαταράξεων της αγοράς και κρίσεων στα πλαίσια της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς.

Ο κ. Αλετράρης κατά τη διάρκεια της συζήτησης χαιρέτισε τις πρόνοιες της πρότασης της Επιτροπής τονίζοντας ότι η ανάληψη διορθωτικών αλλά κυρίως προληπτικών μέτρων σε περίπτωση που απειλείται η ομαλή λειτουργία της αγοράς από αυξομειώσεις των τιμών, σε οποιοδήποτε μέρος της Ένωσης, αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου.

Επιπρόσθετα, ο κ. Αλετράρης κάλεσε την Επιτροπή να επανεξετάσει τη δυνατότητα ένταξης και των πατατών στο προτεινόμενο σύστημα των προαναφερθέντων μέτρων, καθώς οι πατάτες αποτελούν προϊόν ιδιαίτερης σημασίας για την αγροτική οικονομία και το εμπορικό ισοζύγιο της Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο ανταγωνισμό στην κοινοτική και διεθνή αγορά.

Παράλληλα, ο Υπουργός Γεωργίας χαιρέτισε τις πρόνοιες της πρότασης που στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της λειτουργίας της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας γεωργικών προϊόντων. Στα πλαίσια αυτά υποστήριξε την ενίσχυση του ρόλου των Οργανώσεων Παραγωγών και χαιρέτησε τα προτεινόμενα μέτρα τα οποία ενισχύουν τη διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών.

Τέλος, οι 27 Υπουργοί Γεωργίας συμμετείχαν στην πανηγυρική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.