23/1/12

23/01/2012

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Την Κύπρο εκπροσώπησε στο Συμβούλιο η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.



Στην ημερήσια διάταξη των εργασιών του Συμβουλίου βρίσκονταν οι εξελίξεις στη Συρία, την Αίγυπτο, τη Βιρμανία/Μυανμάρ, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, το Ιράν και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, για τις οποίες οι Υπουργοί Εξωτερικών υιοθέτησαν σχετικά Συμπεράσματα. Το Συμβούλιο απασχόλησαν, επίσης, οι σχέσεις Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου καθώς και η κατάσταση στη Λευκορωσία.

Αναφορικά με τις εξελίξεις σε σχέση με το Ιράν, το Συμβούλιο αποφάσισε την κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων εναντίον του στο πλαίσιο των ενεργειών της ΕΕ για καταστολή του πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Τα μέτρα αυτά καλύπτουν τον χρηματοοικονομικό τομέα, τις μεταφορές, καθώς και τον τομέα της ενέργειας, περιλαμβανομένης και της επιβολής, κατά φάσεις, ενός εμπάργκο εισαγωγής πετρελαίου από την ΕΕ.

Σε παρέμβασή της η Υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της αναφορικά με την άρνηση της Τεχεράνης να εφαρμόσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις, λαμβάνοντας υπόψη και την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στις συνεχιζόμενες ενέργειες του Ιράν για εμπλουτισμό ουρανίου. Η δρ Μαρκουλλή τόνισε, επίσης, ότι η Κύπρος ανησυχεί έντονα για τις απειλές του Ιράν να κλείσει τα στενά του Χορμούζ για τη ναυτιλία. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος, ως σημαντική δύναμη στην εμπορική ναυτιλία, είναι της άποψης ότι απειλές αυτού του είδους πρέπει να αποφεύγονται και τόνισε ότι απαιτείται συντονισμένη δράση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να διασφαλισθεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα στενά. Η κα Υπουργός ανέφερε ότι, με δεδομένη την αστάθεια και την ένταση στην περιοχή, στόχος πρέπει να είναι να φέρουμε το Ιράν στο τραπέζι ενός ουσιαστικού διαλόγου. Αναφορικά με τις κυρώσεις, η δρ Μαρκουλλή χαιρέτισε την υιοθέτηση των επιπλέον περιοριστικών μέτρων για το Ιράν και υπογράμμισε ότι για να είναι αποτελεσματικές οι όποιες κυρώσεις πρέπει να τυγχάνουν καθολικής εφαρμογής.

Στα Συμπεράσματα για τη Βιρμανία/Μυανμάρ, το Συμβούλιο χαιρετίζει και υποστηρίζει το πρόγραμμα πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης της χώρας που αφορούν στην απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, δέσμευση για καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων και ναρκωτικών, μέτρα για οικονομική ανάπτυξη και συνέχιση του διαλόγου για προστασία των εθνικών μειονοτήτων.

Σε παρέμβασή της η κα Μαρκουλλή χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης να επιτρέψει τη συμμετοχή του κόμματος της αντιπολίτευσης LNG στις προσεχείς συμπληρωματικές εκλογές την 1η Απριλίου 2012, καθώς και την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση απελευθέρωση των υπόλοιπων πολιτικών κρατουμένων. Η κα Υπουργός εκτίμησε πολύ θετικά τις αποφάσεις της Κυβέρνησης της χώρας για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η δημιουργία Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η δρ Μαρκουλλή υποστήριξε πρόταση της Γαλλίας για αναστολή της απαγόρευσης έκδοσης θεώρησης για αριθμό ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων της Βιρμανίας/Μυανμάρ, το οποίο αποφασίσθηκε από το Συμβούλιο ως πρώτο μέτρο ενθάρρυνσης της πολιτικής της Κυβέρνησης της χώρας.

Στην παρέμβασή της στη συζήτηση για τη Συρία η κα Υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος λόγω εγγύτητας παραμένει ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση και επισήμανε ότι η χώρα μας φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες. Μια στρατιωτική δράση, ανέφερε, θα δημιουργούσε μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα και τεράστιους αριθμούς προσφύγων, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγονται. Είπε επίσης ότι η πρωτοκαθεδρία των κινήσεων πρέπει να παραμείνει στον Αραβικό Σύνδεσμο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίζεται μαζί του. Τόνισε, τέλος, ότι η Κύπρος τάσσεται υπέρ των προσπαθειών για υιοθέτηση ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στη Συρία.

Αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, στο Συμβούλιο διεξήχθη συζήτηση κατά την οποία η δρ Μαρκουλλή, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Σερβία έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει και γι’ αυτό πρέπει να την επιβραβεύσουμε παραχωρώντας της το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη χώρας. Εάν δεν το κάνουμε, υπογράμμισε, διακινδυνεύουμε να χάσουμε μια φιλοευρωπαϊκή Κυβέρνηση αλλά και την ίδια την αξιοπιστία της ΕΕ. Η ευρωπαϊκή προοπτική, τόνισε, πρέπει να προσφερθεί σε όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας.

Κατά τη διάρκεια γεύματος οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής καθώς και στην Αίγυπτο. Σε παρέμβασή της η κα Υπουργός ανέφερε ότι η Κύπρος χαιρετίζει και στηρίζει τις προσπάθειες της Ιορδανίας για διευκόλυνση των απ’ ευθείας συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ως μέρος της διαδικασίας του Κουαρτέτου. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε, εισηγείται όπως η ΕΕ με ένα συντονισμένο τρόπο συστήσει στον Ισραήλ να παγώσει την ανέγερση νέων οικισμών στις διαφιλονικούμενες περιοχές, ως χειρονομία καλής θέλησης, πράγμα που θα συμβάλει στη συνέχιση των συνομιλιών.

Στην απογευματινή σύνοδο οι Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Λευκορωσία και στο Σουδάν και Νότιο Σουδάν. Αναφορικά με τη Λευκορωσία διαπιστώθηκε ότι η πολιτική κατάσταση επιδεινώνεται. Σχετικές πολιτικές αποφάσεις για ενδεχόμενη επέκταση των κυρώσεων έναντι της χώρας αναμένεται να ληφθούν τον Φεβρουάριο, στο επόμενο Συμβούλιο.

Σε σχέση με το Σουδάν, το Συμβούλιο υιοθέτησε Συμπεράσματα στα οποία, μεταξύ άλλων, εκφράζει έντονη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη βία και καλεί για τερματισμό των συγκρούσεων και έναρξη πολιτικού διαλόγου για επίλυση των διαφορών.

Στο περιθώριο της Συνόδου του Συμβουλίου, η Υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις με ομολόγους της από κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και την Ύπατη Εκπρόσωπο για Εξωτερική Πολιτική κα Catherine Ashton.