10/1/12

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών
10/01/2012
Σήμερα έχουμε απτά αποτελέσματα μπροστά μας και έτσι είναι ο κατάλληλος καιρός για να ‘βγούμε’ στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, είπε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης, αναφερόμενος στις έρευνες για το φυσικό αέριο.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Υπουργός Εσωτερικών, ερωτηθείς για τις επαφές που έχει στην Κύπρο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για θέματα υδρογονανθράκων είπε ότι «αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων βρίσκεται στην Κύπρο για επαφές και με την Υπουργική Επιτροπή. Χθες είχε επαφές με τεχνοκράτες του Υπουργείου Εμπορίου και της Νομικής Υπηρεσίας και θα συνεχιστούν αυτές οι επαφές. Θα ξαναδούμε την Επιτροπή την ερχόμενη Πέμπτη».

Πρόσθεσε ότι «κύριο αντικείμενο των συζητήσεων αυτή την εβδομάδα είναι το πώς ολοκληρώνεται το πρότυπο συμβόλαιο. Είναι γνωστό ότι μαζί με τα έγγραφα του δεύτερου γύρου αδειοδότησης, τα οποία θα σταλούν στην ΕΕ για μετάφραση, θα δημοσιοποιηθεί και το πρότυπο συμβόλαιο το οποίο με βάση τα σημερινά δεδομένα θα έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το πρώτο συμβόλαιο.

Σήμερα έχουμε απτά αποτελέσματα μπροστά μας και έτσι είναι ο κατάλληλος καιρός για να ‘βγούμε’ στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα η συζήτηση γι’ αυτό τον διαγωνισμό - που θα γίνει με όλες τις διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία - να στηριχθεί πάνω στα νέα δεδομένα που είναι ότι έχουμε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε ένα από τα οικόπεδα της ΑΟΖ μας».

Πρόσθεσε ότι «με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις για την ανάγκη να δημιουργηθεί κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών, όπως και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές, αλλά σε αυτά τα ζητήματα είμαστε ακόμη στο αρχικό στάδιο».

Ο Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ακόμη ότι «η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει διαμορφώσει ένα οδικό χάρτη και με βάση αυτόν τον χάρτη θα προχωρήσουμε τους επόμενους μήνες στη συζήτηση όλων αυτών των θεμάτων».

Ερωτηθείς αν με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συζητήθηκε τυχόν ενδιαφέρον από πλευράς διαφόρων εταιρειών για αγορά δεδομένων, αλλά και σε ό,τι αφορά στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι «ένα είναι να αγοράσει μια εταιρεία τα δεδομένα και άλλο το κατά πόσο θα εκδηλώσει ενδιαφέρον στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης. Αυτή τη στιγμή, η συζήτηση που έχουμε μπροστά μας είναι κυρίως με τη Noble σε ό,τι αφορά σε πρακτικά αποτελέσματα και η συζήτηση που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες είναι για το πώς προχωρούμε στην αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων, και για τις ανάγκες της Κύπρου, αλλά και για το πώς σχεδιάζουμε την εμπορική εκμετάλλευση αυτών των σημαντικών κοιτασμάτων».