9/1/12


Απάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε δηλώσεις του βουλευτή της ΕΔΕΚ κ. Γιώργου Βαρνάβα

09/01/2012





Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους, απαντώντας σε σημερινές δηλώσεις του βουλευτή της ΕΔΕΚ κ. Γιώργου Βαρνάβα για την ανεργία, δήλωσε πως η αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο είναι, δυστυχώς, το αποτέλεσμα των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία.

Η κα Υπουργός ανέφερε: «Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η Υπουργός έχουμε τονίσει ότι, δυστυχώς, η ύφεση στην οποία έχει μπει η κυπριακή οικονομία το 2011 και το γεγονός ότι δεν συνέχισαν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που είχαμε το 2010 θα επιδρούσαν στα ζητήματα της απασχόλησης.

Θέλω να επισημάνω ότι η Κύπρος, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, δέχεται τις έντονες επιδράσεις της οικονομικής κρίσης. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορώ να δεχθώ τη θέση για αδράνεια της Κυβέρνησης ως προς τη λήψη μέτρων. Δεν ξέρω εάν για τον κ. Βαρνάβα είναι αδράνεια το μισό εκατομμύριο ευρώ το οποίο έχει δοθεί από την έναρξη της κρίσης, από πλευράς Κυβέρνησης υπό την μορφή κινήτρων και διαφορών Σχεδίων, για να στηριχθούν οι τομείς της οικονομίας. Ούτε ξέρω εάν είναι αδράνεια από την πλευρά του Υπουργείου το γεγονός ότι κλιμάκια του βρίσκονται καθημερινά σε χώρους εργασίας για να καταπολεμήσουν την παράνομη και την αδήλωτη εργασία, αλλά και το γεγονός ότι έχουμε τετραπλασιάσει τον προϋπολογισμό των συγχρηματοδοτούμενων έργων για να μπορέσουμε να στηρίξουμε με κίνητρα τους εργοδότες ως προς στην πρόσληψη ανέργων.

Σαφώς και υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, το να παραγράφονται και να μηδενίζονται οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπου και οι πόροι του δημοσίου είναι πολύ περιορισμένοι λόγω της προσπάθειας μας να επιλύσουμε χρόνια προβλήματα δεκαετιών σε ό,τι αφορά στα δημόσια οικονομικά, δεν είναι ούτε δημιουργικό ούτε παραγωγικό. Από εκεί και πέρα θέλω να υπενθυμίσω ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο και των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στη σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης της απασχόλησης, επεξεργάζεται πρόσθετα μέτρα. Τα μέτρα αυτά θα χτίζουν πάνω στη θετική εμπειρία που έχουμε από τα ήδη λειτουργούντα σχέδια και κίνητρα για πρόσληψη ανέργων, κάνοντας τα περισσότερο στοχευμένα στις ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα για την ένταξη τους στην απασχόληση, που είναι οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Η δραστικότερη πολιτική για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι η επαναφορά της κυπριακής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μας. Εμείς κάνουμε τις ενέργειες μας έτσι που να καταπολεμήσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό που, δυστυχώς, έχει αναπτυχθεί μεταξύ των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να δίδεται προτίμηση από κάποιους εργοδότες σε φτηνό εργατικό δυναμικό που εισάγεται από άλλες χώρες της Ε.Ε. και όχι στους εγγεγραμμένους ανέργους. Χρειάζεται, όμως, και η συνεργασία όλων των συνιστωσών της οικονομίας ώστε τα κίνητρα τα οποία θα δοθούν για την ανάπτυξη να μετουσιωθούν σε απορρόφηση ανέργων».