6/12/11

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους για την Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Μαχητές της Αντίστασης – 7 Δεκεμβρίου
06/12/2011





Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες,

Η Ημέρα Μνήμης των Μαχητών της Αντίστασης, την οποία τιμούμε κάθε χρόνο στις 7 Δεκεμβρίου, αφιερώνεται σε όλους τους αγωνιστές της δημοκρατίας που αντιστάθηκαν στη βία του φασιστικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974. Τιμούμε, ταυτόχρονα, και όλους τους δημοκρατικούς αντιστασιακούς που προάσπισαν τη δημοκρατία με κάθε νόμιμο μέσο στα πρώτα δύσκολα χρόνια της κυπριακής ανεξαρτησίας.

Η Κύπρος μας, που απέκτησε το 1960 την ανεξαρτησία της, άρχισε την πορεία της ως ανεξάρτητο κράτος, με το όραμα της ειρηνικής συμβίωσης και της ευημερίας όλων των κατοίκων της. Το όραμα αυτό, όμως, θρυμματίστηκε πολύ σύντομα εξαιτίας των διακοινοτικών συγκρούσεων του 1963-1964, αλλά και λόγω της εγκληματικής δράσης παράνομων και εξτρεμιστικών οργανώσεων. Αποκορύφωμα της παρανομίας και της υπόσκαψης της Κυπριακής Δημοκρατίας υπήρξε το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄, που στόχευε στη δολοφονία του εκλελεγμένου Προέδρου και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και στην κατάλυση της δημοκρατίας.

Οι υπερασπιστές της Κυπριακής Δημοκρατίας αγωνίστηκαν ενάντια στους πραξικοπηματίες και αρκετοί θυσίασαν τη ζωή τους μαχόμενοι για τη δημοκρατία και τη νομιμότητα. Παρ’ όλη, όμως, την ηρωική προσπάθεια των μαχητών της αντίστασης, οι πραξικοπηματίες επικράτησαν τελικά, με αποτέλεσμα να βρει η Τουρκία το πρόσχημα που για χρόνια αναζητούσε για να εισβάλει στο νησί μας ο τουρκικός Αττίλας.

Τιμώντας την 7η Δεκεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί από την κυπριακή Πολιτεία ως Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Μαχητές της Αντίστασης, τιμούμε και μνημονεύουμε τα ηρωικά παλικάρια μας που πρόβαλαν αντίσταση στη λαίλαπα του πραξικοπήματος και θυσιάστηκαν για να μπορούμε εμείς σήμερα να αναπνέουμε τον αέρα της δημοκρατίας. Τιμούμε, ταυτόχρονα, κάθε Κύπριο δημοκρατικό πολίτη που αντιστάθηκε τότε και αγωνίστηκε ενάντια στο πραξικόπημα, όπως επίσης και όλους όσοι συνελήφθηκαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν από τους πραξικοπηματίες.

Οι Μαχητές της Αντίστασης αποτελούν πρότυπα ανθρώπων που θέλουμε να καλλιεργούμε στο πλαίσιο του δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου που διαμορφώνουμε. Σε αυτό το σχολείο οι μαθητές, πέραν από τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα αποκτούν, θα αναπτύσσουν στάσεις και συμπεριφορές πολιτών που χαρακτηρίζονται από δημοκρατικότητα, αγωνιστικότητα, παρρησία και κοινωνική υπευθυνότητα. Πολιτών ικανών να αντιστέκονται σε πολυποίκιλους μηχανισμούς επηρεασμού και χειραγώγησης. Δημοκρατικών πολιτών έτοιμων να υπερασπιστούν αν χρειαστεί τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, της Κύπρου.

Με πρότυπα ζωής και αγωνιστικότητας τους ήρωες που τιμούμε σήμερα, ας γίνετε εσείς, η νέα γενιά, οι πρωτεργάτες στον τιτάνιο αγώνα για τη δικαίωση της πατρίδας μας.