22/12/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Γενικό Γραμματέα και αντιπροσωπεία του τουρκοκυπριακού Κόμματος Ενωμένη Κύπρος
21/12/2011





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Γενικό Γραμματέα κ. Ιζέτ Ιζτζιάν και αντιπροσωπεία του τουρκοκυπριακού Κόμματος Ενωμένη Κύπρος.

Μετά τη συνάντηση η οποία διήρκησε δύο ώρες, ο κ. Ιζτζιάν, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε: «Είχαμε μια πάρα πολύ ωφέλιμη και ουσιαστική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκφράσαμε τις απόψεις μας, αλλά και ακούσαμε τις εξελίξεις για κάθε λεπτομέρεια και κάθε θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Εκφράσαμε στον κ. Πρόεδρο τις μεγάλες μας ανησυχίες και ιδιαίτερα για το ότι το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε στο Κυπριακό δεν δημιουργεί αισιοδοξία.

Δύο μέρες πριν, συναντήσαμε τον κ. ‘Ερογλου με τον οποίο συζητήσαμε τα ίδια θέματα και φαίνεται ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες στο τραπέζι των συνομιλιών.

Εκείνο το οποίο ζητούμε ως Τουρκοκύπριοι, εκείνο το οποίο διεκδικούμε ως τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι η όσο το δυνατό πιο σύντομη επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ουσιαστικά η λύση που θα πρέπει να βρεθεί είναι ξεκάθαρη. Είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, όπως αυτή περιγράφεται στα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, για ένα ομοσπονδιακό κράτος όπου όλοι οι Κύπριοι θα ζουν ελεύθεροι και όπου θα εφαρμόζονται οι βασικές ελευθερίες. Αυτή είναι η μόνη λύση που μπορεί να επανενώσει τον τόπο μας.

Θεωρούμε ότι οι δυνάμεις τόσο στην τουρκοκυπριακή όσο και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα που δεν επιθυμούν αυτή τη λύση στο Κυπριακό έχουν εντατικοποιήσει τις προσπάθειές τους. Φαίνεται πως αυτοί οι κύκλοι έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να εμποδίσουν τη λύση στο Κυπριακό.

Απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες μόνο ένα ορθό πράγμα μπορεί να γίνει: Οι Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι, οι Αρμένιοι, οι Μαρωνίτες και οι Λατίνοι, και όποιος Κύπριος στέκεται πλάι στην υπόθεση της δημοκρατίας, της ειρήνης και της επανένωσης, οφείλουν να δώσουν τον αγώνα τους, από κοινού με όλους».

Τέλος, ο κ. Ιζτζιάν κάλεσε μερίδα των πολιτικών δυνάμεων στην ελληνοκυπριακή κοινότητα να σταματήσει να καταστροφολογεί προσθέτοντας ότι θα πρέπει οι ε