19/12/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

19/12/2011
Το να καλείται η τοπική κοινωνία να ψηφίσει για Δήμαρχο ή για Κοινοτάρχη και αυτό να μεταφράζεται ως εκλογή ή ως αξιολόγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης δεν συνάδει με τη λογική και είναι με τέτοιους τρόπους που τελικά ακυρώνεται η πολιτική στις συνειδήσεις των πολιτών, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η Κυβέρνηση απευθύνει τα συγχαρητήριά της σε όλους όσοι έχουν εκλεγεί στις χθεσινές εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Δημάρχους και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, τους Προέδρους και τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων. Τα συγχαρητήρια της Κυβέρνησης απευθύνουμε και στα Μέλη των Σχολικών Εφοριών. Ευχόμαστε σε όλους μια παραγωγική θητεία που θα αποβεί προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των τοπικών κοινωνιών επιβάλλει συναίνεση και κοινή προσπάθεια οι οποίες πρέπει να χαρακτηρίζουν τη δουλειά και των Δημοτικών Συμβουλίων, των Κοινοτικών Συμβουλίων και των Σχολικών Εφορειών.

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει και να στέκεται στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προωθώντας με αποφασιστικότητα τη μεταρρύθμισή της, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Με τη μεταρρύθμιση η Κυβέρνηση στοχεύει στην αποκέντρωση της κεντρικής εξουσίας και την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έτσι ώστε αυτή να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες. Η τοπική εξουσία βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και μπορεί πιο εύκολα και άμεσα να αφουγκράζεται τα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών για καλύτερη διαβίωση και ποιότητα ζωής.

Οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν ένα από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και εμβάθυνσης της σύγχρονης δημοκρατίας. Η μεγάλη αποχή που σημειώθηκε δεν μπορεί παρά να προβληματίσει ξανά όλους μας. Πολύ περισσότερο που η αποχή στις χθεσινές εκλογές αποτελεί συνέχεια της αυξημένης αποχής που σημειώθηκε στις βουλευτικές εκλογές και στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που προηγήθηκαν.

Η απαξίωση της πολιτικής δεν βοηθά τη λειτουργία της δημοκρατίας, η οποία στηρίζεται στην αντιπροσωπευτικότητα που εκφράζεται διά μέσου των εκλογών. Η ανάγκη για αντιμετώπιση της αποχής και για την επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης προς την πολιτική είναι το βασικό πολιτικό μήνυμα που στέλλουν οι χθεσινές εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη ότι το μήνυμα από το αποτέλεσμα των Δημοτικών Εκλογών είναι η απαρέσκεια προς την Κυβέρνηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Ήταν εμφανής η προσπάθεια του ΔΗΣΥ να προσδώσει ένα τέτοιο χαρακτήρα σε εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η προσπάθεια να μετατραπούν οι τοπικές εκλογές σε πρόκριμα των Προεδρικών Εκλογών ή η προσπάθεια που καταβάλλει ο ΔΗΣΥ να εξαχθούν γενικευμένα πολιτικά μηνύματα σε βάρος της Κυβέρνησης το μόνο που καταφέρνει είναι να ενισχύει την απαξίωση των πολιτών έναντι της πολιτικής. Με λίγα λόγια, καλείται η τοπική κοινωνία να ψηφίσει για Δήμαρχο ή για Κοινοτάρχη και αυτό μεταφράζεται ως εκλογή ή ως αξιολόγηση του Προέδρου και της Κυβέρνησης. Αυτά δεν συνάδουν με τη λογική και είναι με τέτοιους τρόπους που τελικά ακυρώνεται η πολιτική στις συνειδήσεις των πολιτών», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.