20/12/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης για τις προετοιμασίες της Κύπρου για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ

20/12/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα ευρείας σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο με θέμα τις προετοιμασίες της Κύπρου για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μετά τη σύσκεψη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Σήμερα πραγματοποιήθηκε η τρίτη, στη σειρά, ευρεία σύσκεψη για τα θέματα της προετοιμασίας της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Στις δύο προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει γίνει και μια κατά την οποία απουσίαζε ο Πρόεδρος στο εξωτερικό.

Ο στόχος αυτών των συσκέψεων είναι να γίνεται πολύ συγκεκριμένος έλεγχος και συντονισμός για την πορεία των προετοιμασιών. Είναι γνωστό ότι ολόκληρη ουσιαστικά η κρατική μηχανή - οι Υπηρεσίες της κρατικής μηχανής και όλα τα Υπουργεία μαζί με την Προεδρία και, ασφαλώς, τη Γραμματεία για την Προεδρία της Κύπρου στο Συμβούλιο της ΕΕ που έχει συσταθεί - ασχολείται με αυτό το πολύ σημαντικό θέμα, ένα θέμα που δικαίως αποκαλείται και εθνική υπόθεση, διότι η Προεδρία της Κύπρου στο Συμβούλιο είναι εθνική υπόθεση που σίγουρα απασχολεί όλους.

Σήμερα έχει γίνει ξανά μια ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας των προετοιμασιών και έχουν οριοθετηθεί οι στόχοι για τη μετέπειτα πορεία. Η διαπίστωση αυτής της σύσκεψης είναι ότι οι προετοιμασίες προχωρούν με πολύ εντατικό ρυθμό και εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, θα κάνει μια αποτελεσματική και πετυχημένη Προεδρία που θα αναβαθμίσει και θα ενισχύσει το κύρος της χώρας μας τόσο στην ΕΕ όσο και ευρύτερα.

Πάντοτε υπάρχουν προβλήματα και διάφορα ζητήματα τα οποία εγείρονται σε τέτοιας κλίμακας δράση, όπως είναι η Προεδρία. Η προσπάθεια που γίνεται είναι μέσα από τον συντονισμό έγκαιρα να διαπιστώνονται τα προβλήματα και έγκαιρα να επιλύονται αλλά, ταυτόχρονα, να δημιουργούνται εκείνοι οι μηχανισμοί και να υπάρχει εκείνη η εμπειρία έτσι ώστε όταν εμφανίζονται απρόοπτα κάποια προβλήματα και δυσκολίες να υπάρχουν οι δυνατότητες για την ταχύτερη δυνατή επίλυση των προβλημάτων και το ξεπέρασμα των δυσκολιών.

Έχουμε μπει για τα καλά στην τροχιά της Προεδρίας, ο κρατικός μηχανισμός και τα Υπουργεία εργάζονται πολύ εντατικά, την ευθύνη του συντονισμού έχει η Γραμματεία της Προεδρίας υπό την καθοδήγηση του Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, γίνεται πολύ ικανοποιητική δουλειά και αυτή η δουλειά που γίνεται μάς δημιουργεί και την πεποίθηση ότι θα έχουμε μια πετυχημένη Προεδρία».

Ερωτηθείς για τους ρυθμούς με τους οποίους διεξάγονται οι προετοιμασίες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχουν εντατικοποιηθεί οι ρυθμοί και είμαι σίγουρος ότι ενόσω πλησιάζουμε στο εξάμηνο της Κύπρου, πλέον αυτοί οι ρυθμοί θα είναι πραγματικά πάρα πολύ εντατικοί. Άλλωστε, πλησιάζοντας προς το δεύτερο εξάμηνο, στην ουσία το θέμα της Προεδρίας αποτελεί και την κύρια προτεραιότητα ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού».

Κληθείς να αναφερθεί σε υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζονται σε σχέση με την Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Στεφάνου ανέφερε: «Για παράδειγμα, υπάρχει το θέμα που προέκυψε με απόφαση της Βουλής που αφορά στη μη έγκριση κονδυλίου για την πρόσληψη 13 Λειτουργών Τύπου οι οποίοι θα είναι στα Υπουργεία και δίπλα από τον Υπουργό και θα έχουν την ευθύνη της επικοινωνίας με τους δημοσιογράφους, αλλά και της δημοσιοποίησης της δουλειάς που θα γίνεται τόσο στα Άτυπα Συμβούλια όσο και σε ομάδες εργασίας όπου που θα γίνεται σημαντική δουλειά. Αυτό είναι θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Και θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό, παρότι θα ήταν καλύτερα ειδικά αυτό το θέμα να είχε εγκριθεί από τη Βουλή. Σεβαστή η απόφαση, αλλά είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε».

Ερωτηθείς αν έχει «σταυρωθεί» το κονδύλι για το εν λόγω ζήτημα, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι «έχει διαγραφεί».

Σε ερώτηση αν προχωρούν καλά οι προετοιμασίες σε σχέση με κατασκευαστικά έργα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Βεβαίως, προχωρούμε με βάση τους σχεδιασμούς. Αρχές Φεβρουαρίου θα έχουμε την παράδοση του Συνεδριακού Κέντρου. Δίπλα στο ‘Φιλοξενία’ είναι το Κέντρο Τύπου. Και τα δύο αυτά πολύ σημαντικά έργα, ουσιαστικά είναι έτοιμα. Εκεί θα είναι η ψυχή της Προεδρίας, αφού οι περισσότερες συνεδριάσεις και συναντήσεις θα γίνονται εκεί και από το Κέντρο Τύπου θα ‘βγαίνει’ όλη η πληροφόρηση που θα πηγαίνει στην Ευρώπη και αλλού. Είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μειώθηκαν και τα κονδύλια σε ό,τι αφορά στα αυτοκίνητα που θα διατίθεντο για σκοπούς Προεδρίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτά και άλλα ζητήματα θα τα αντιμετωπίσουμε ανάλογα με τις εξελίξεις. Χρειάζεται να επιδεικνύεται ευελιξία, η οποία και επιδεικνύεται, και πάντοτε αναζητούνται τρόποι για ξεπέρασμα των δυσκολιών και των εμποδίων. Δεν στεκόμαστε απλώς στα προβλήματα και στις δυσκολίες. Το θέμα είναι να βρίσκεις τρόπους να ξεπερνάς τα προβλήματα».