13/12/11


Ο Υπουργός Γεωργίας συμμετείχε στις εργασίες της 17ης Διάσκεψης των Συμβαλλόμενων Μερών (COP 17) της Σύμβασης – Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος (UNFCCC)
13/12/2011





Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης συμμετείχε στις εργασίες της 17ης Διάσκεψης των Συμβαλλόμενων Μερών (COP 17) της Σύμβασης - Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος (UNFCCC), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2011.

Βασικός στόχος της Διάσκεψης ήταν η επίτευξη νέας διεθνούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος με τη συμμετοχή όλων των χωρών, ώστε να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε επίπεδο κάτω των 2°C σε σύγκριση με τις προβιομηχανικές τιμές.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διάσκεψη ήταν ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ο οποίος, πέραν της συμμετοχής του στις εργασίες του πολιτικού μέρους της Διάσκεψης, συντόνισε και το ειδικό θέμα της υποβολής αίτησης ένταξης της Κύπρου στο Παράρτημα Ι της σχετικής Σύμβασης. Το αίτημα της Κύπρου, μετά από συζήτηση σε ειδική ομάδα εργασίας, έγινε αποδεκτό από την ολομέλεια της Διάσκεψης.

Στη Διάσκεψη τα κράτη αποφάσισαν να υιοθετήσουν μια παγκόσμια νομικά δεσμευτική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν, αλλά όχι αργότερα από το 2015. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα μέσω μιας νέας ad-hoc ομάδας εργασίας η οποία θα πρέπει να ετοιμάσει σχετική εισήγηση. Τα κράτη αποφάσισαν, επίσης, όπως συνεχιστεί το πρωτόκολλο του Κιότο μέσω μιας δεύτερης δεσμευτικής περιόδου που αφορά 35 ανεπτυγμένα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων που λήφθηκαν στην προηγούμενη Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Μερών που πραγματοποιήθηκε στο Κανκούν του Μεξικού. Συγκεκριμένα, καθορίστηκε η υλοποίηση της απόφασης που αφορά το Πράσινο Ταμείο, καθώς και της απόφασης που αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Τα κράτη, τέλος, αναγνώρισαν ως επείγουσα ανάγκη ότι το σύνολο των δεσμεύσεων για τη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου τόσο από τις ανεπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες δεν είναι αρκετά υψηλό ώστε να διατηρηθεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας κάτω από δυο βαθμούς Κελσίου. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε, ότι μέσω της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών για τη αλλαγή του κλίματος και σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, οι στόχοι μείωσης να αναθεωρηθούν κατά την περίοδο 2013 - 2015.