12/12/11

Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με εκπροσώπους της Παγκύπριας Ένωσης Γεωπόνων
12/12/2011
Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους της Παγκύπριας Ένωσης Γεωπόνων, στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας κας Αίγλης Παντελάκη και υπηρεσιακών παραγόντων.



Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα της ενημέρωσης των γεωπόνων από την υφιστάμενη ομάδα του Υπουργείου Γεωργίας, η οποία μελετά τα θέματα αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τους σχετικούς κανονισμούς με στόχο τον καθορισμό της γενικότερης πολιτικής του Υπουργείου στις αντίστοιχες συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για σκοπούς καλύτερης ενημέρωσης των γεωπόνων αποφασίστηκε όπως διοργανωθεί σεμινάριο με τη συμμετοχή λειτουργών του Τμήματος Γεωργίας για περαιτέρω πληροφόρηση και ανταλλαγή απόψεων στα θέματα που προκύπτουν στο πλαίσιο της συζήτησης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Επίσης, έγινε αναφορά στην πορεία της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας που αφορά τη χρήση γεωργικών φαρμάκων. Οι εκπρόσωποι ενημερώθηκαν ότι το Τμήμα Γεωργίας έχει ετοιμάσει τους περί Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων Κανονισμούς του 2011, οι οποίοι έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων και μετά από τον σχετικό νομοπαρασκευαστικό έλεγχο, έχουν σταλεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση. Οι Κανονισμοί προβλέπουν για την ετοιμασία Εθνικού Σχεδίου Δράσης που να στοχεύει στη μείωση των κινδύνων ή και της χρήσης από τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν οι προσπάθειες που γίνονται για θέσπιση νομοθεσίας που να αφορά τη σύσταση μιας ανεξάρτητης Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων καθώς και οι προβληματισμοί του Συνδέσμου όσον αφορά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους φυτικών προϊόντων στην αγορά. Για το θέμα της ασφάλειας τροφίμων αναφέρθηκε ότι τον ρόλο αυτό τον ασκεί το Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων στο οποίο συμμετέχουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και σύνδεσμοι. Αναφορικά με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα φυτικά προϊόντα, ο κ. Υπουργός ανέφερε στους εκπροσώπους του Συνδέσμου ότι οι αρμόδιοι λειτουργοί του Τμήματος Γεωργίας θα μεταφέρουν τις ανησυχίες και τις εισηγήσεις τους στις Υγειονομικές Υπηρεσίες που είναι η αρμόδια Αρχή που αναλαμβάνει τις δειγματοληψίες και τον έλεγχο τους.

Τέλος, συζητήθηκε το πρόβλημα της εμπορίας γεωργικών προϊόντων και ανταλλάγηκαν απόψεις για εξεύρεση τρόπων επίλυσής του με στόχο τη σμίκρυνση της ψαλίδας που υπάρχει ανάμεσα στην τιμή πώλησης από τον παραγωγό και στην τιμή πώλησης στον καταναλωτή.