12/12/11

Υπογράφηκαν Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας
12/12/2011





Υπογράφηκαν σήμερα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας δυο Μνημόνια Συνεργασίας, ένα για τη Χορηγία ΕΟΧ και ένα για τη Χορηγία Νορβηγίας μέσω των οποίων προσφέρεται βοήθεια προς την Κύπρο συνολικού ύψους €7,85 εκ. για την περίοδο 2009-2014. Η βοήθεια αυτή δίδεται μέσα στο πλαίσιο συμφωνίας την οποία έχουν συνομολογήσει οι τρεις αυτές χώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για ενίσχυση κατά κύριο λόγο των νέων κρατών μελών της ΕΕ.

Μέσω των χορηγιών αυτών θα προωθηθούν διάφορα Σχέδια που αφορούν την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, την προστασία των παιδιών και της νεολαίας, τη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη δημόσια υγεία, την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια, την ενίσχυση των συστημάτων καταπολέμησης οικονομικού εγκλήματος και τη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών. Μέρος των Σχεδίων είναι δικοινοτικού χαρακτήρα και θα συμβάλουν στην προώθηση των δικοινοτικών επαφών.

Τη συμφωνία από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψε ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Γιώργος Γεωργίου και από μέρους των τριών κρατών Δωρητών η κα Ingrid Schulerud, Πρέσβης του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας.