12/12/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
12/12/2011
Αυτός που συνειδητά παραπλανεί και δεν λέει την αλήθεια σχετικά με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και το κρατικό μισθολόγιο, είναι ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου σχολιάζοντας αναφορές του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι «αυτός που συνειδητά παραπλανεί και δεν λέει την αλήθεια σχετικά με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων είναι ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου συνειδητά παραπλανεί διότι αναφέρεται στον αριθμό των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ πολύ καλά γνωρίζει ότι η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη των προσλήψεων μόνο για τη Δημόσια Υπηρεσία (περιλαμβανομένων των τομέων της εκπαίδευσης και των Σωμάτων Ασφαλείας), ενώ δεν έχει ευθύνη για τις προσλήψεις στους ημικρατικούς Οργανισμούς και τους Δήμους. Ο κ. Νεοφύτου, όμως, επιμένει να τα βάζει μαζί για να βγάζει τους αριθμούς που τον βολεύουν.

Οι ορθοί αριθμοί προέρχονται από την αρμόδια Υπηρεσία που πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους, που εκδίδει τις επιταγές, και αυτή η Υπηρεσία είναι το Γενικό Λογιστήριο.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο:

τον Δεκέμβριο του 2009 ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων (μόνιμοι, έκτακτοι, ωρομίσθιο προσωπικό) ήταν 53.515.

τον Δεκέμβριο του 2010 αυτός ο αριθμός ήταν 52.580, δηλαδή 935 δημόσιοι υπάλληλοι λιγότεροι. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι αποτέλεσμα της απόφασης της Κυβέρνησης Χριστόφια να μειώσει σταδιακά τον αριθμό των εργαζομένων στη Δημόσια Υπηρεσία, προσλαμβάνοντας λιγότερους από όσοι συνταξιοδοτούνται».

Σε ό,τι αφορά στις αναφορές του κ. Νεοφύτου για τις δαπάνες του κρατικού μισθολογίου, ο κ. Στεφάνου είπε πως «ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου παραπλανεί συνειδητά και δεν λέει την αλήθεια για τις δαπάνες του κρατικού μισθολογίου.

Ποιοι είναι οι πραγματικοί αριθμοί:

2008: 2 δισεκατομμύρια 450 εκατομμύρια

2011: 2 δισεκατομμύρια 797 εκατομμύρια.

Η αύξηση είναι 347 εκατομμύρια και 14% και όχι 700 εκ. και 35% που παραπλανώντας, ισχυρίζεται ο κ. Νεοφύτου. Σ’ αυτό δε περιλαμβάνονται αυξήσεις από την ΑΤΑ και τις προσαυξήσεις στους μισθούς».

Σε σχέση με τις αναφορές του κ. Νεοφύτου για την κατάργηση του ανεργιακού

στους δημοσίους υπαλλήλους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Ο κ. Νεοφύτου ας τερματίσει τις σοφιστείες και ας παραδεχτεί έστω και μια φορά ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια τόλμησε να καταργήσει ένα προνόμιο που άλλοι απλώς το προσπέρασαν.

Η κατάργηση του ανεργιακού επιδόματος για έξι μήνες που παραχωρούνταν στους δημοσίους υπαλλήλους που έβγαιναν στη σύνταξη καμιά σχέση δεν έχει με την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης. Στους εκπαιδευτικούς, άλλωστε, το όριο αφυπηρέτησης είναι στα 60 και όχι στα 63, και σ’ αυτούς έχει καταργηθεί το υπό αναφορά προνόμιο».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισήμανε πως «δεν είναι η Κυβέρνηση ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που προκαλούν αντιπαράθεση. Η Κυβέρνηση υπερασπίζεται τον εαυτό της, όταν η αντιπολίτευση ατεκμηρίωτα και άδικα της επιτίθεται. Έτσι έγινε και τώρα. Η δημοκρατία δεν επιτρέπει μόνο τις επικρίσεις και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, αλλά επιβάλλει και το δικαίωμα της υπεράσπισης της Κυβέρνησης. Αυτό βέβαια η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να το κατανοεί».

Κληθείς να αναφερθεί στο κλίμα αντιπαράθεσης που δημιουργήθηκε εκ νέου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς δεν πιστεύουμε στην αντιπαράθεση. Πιστεύουμε στη συναίνεση και στον υπεύθυνο διάλογο. Δεν είναι δική μας επιλογή η αντιπαράθεση, αλλά δεν μπορεί, όμως, να μην υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας όταν η Κυβέρνηση γίνεται αντικείμενο άδικων επικρίσεων, επιθέσεων και κατηγοριών».