12/12/11


Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας στην Αθήνα
12/12/2011





Εκδήλωση με θέμα «Ενεργειακοί πόροι της Μεσογείου – Κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας – Διαφύλαξη της Ειρήνης – Επιπτώσεις και Προοπτικές στο Κυπριακό» πραγματοποίησαν χθες το βράδυ στην ‘’Κυπριακή Εστία’’, στην Αθήνα, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) και η ΄Ενωση Κυπρίων Ελλάδας (ΕΚΕ), με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Κύπρου.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης, ο Βουλευτής και τέως Υπουργός ΄Αμυνας της Ελλάδας, κ. Πάνος Μπεγλίτης και ο Βουλευτής και τέως Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Τζανετάκος, ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου της ΕΚΕ και Αναπληρωτή Πρόεδρου της ΟΚΟΕ, κ. Λοΐζου Λοΐζου. Ο κ. Λοΐζος ανέφερε πως η Κύπρος αξιοποιώντας το πολιτικό και ενεργειακό πλεονέκτημα που της παρέχεται, μπορεί να επιτύχει «μία δίκαιη λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας στο έδαφος, στην οικονομία, στο κράτος και θα διασφαλίζει την παραγωγική και ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως «η σωστή, συνετή και αειφόρος εκμετάλλευση των ενεργειακών μας πόρων διανοίγει σοβαρές προοπτικές ειρήνης, ευημερίας και προόδου της ευρύτερης περιοχής», καθώς επίσης και «την ελπίδα των επερχόμενων γενιών για ένα ασφαλές μέλλον που δεν πρέπει να χαθεί από δικές μας άκαιρες, άσοφες και επιπόλαιες πολιτικές κινήσεις».

Ο κ. Συλικιώτης επανέλαβε ότι «η Κυβέρνηση Χριστόφια, έχοντας θέσει ως σαφή στρατηγικό στόχο τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, προχωρεί με τον στρατηγικό σχεδιασμό του όλου θέματος, έρευνα, ανόρυξη, δημιουργία των αναγκαίων υποδομών και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων», ανακοινώνοντας ότι υπάρχει απόφαση να προχωρήσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες η προκήρυξη και του δεύτερου γύρου αδειοδότησης όλων των τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ, πλην του 12, ακολουθώντας το ίδιο νομικό πλαίσιο και τις ίδιες διαδικασίες όπως και στον πρώτο γύρο.

Την αποφασιστικότητα της Κύπρου στην άσκηση των αυτονόητων κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, με σεβασμό και απόλυτη συμμόρφωση στη διεθνή νομιμότητα - τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Υπουργός ΄Αμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης.

Ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε στη «διαφαινόμενη», όπως είπε, ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπως και του Ισραήλ, η οποία δημιουργεί νέα ενεργειακά δεδομένα, τόσο για τη Λευκωσία όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο και για την Ευρώπη.

Ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε στις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, με αφορμή την έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες, υπογραμμίζοντας ότι «στις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας απαντούμε με μια μεγάλη πρόκληση, την καλούμε να συνεργαστεί ουσιαστικά, να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα».

Την εκτίμηση ότι «τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενδέχεται να αποδειχθούν σε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα διαμορφώσουν τη γεωπολιτική πραγματικότητα των επόμενων δεκαετιών, σε όλο το διεθνές σύστημα», εξέφρασε ο κ. Μπεγλίτης, αναλύοντας στη συνέχεια την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, μετά την «Αραβική Άνοιξη».

Εκτίμησε ότι «τα μόνα σημεία που έχουν παραμείνει σταθερά και που, κατά συνέπεια, αποτελούν πλέον τους πυλώνες έδρασης της Δυτικής γεωστρατηγικής στην περιοχή είναι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία» εξηγώντας πως «τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου, αναβαθμίζουν περαιτέρω, και με δραματικό τρόπο, τη λειτουργία της Μεγαλονήσου στο πλαίσιο του διαμορφούμενου διεθνούς συστήματος».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια, στη διαφαινόμενη δημιουργία ενιαίου ενεργειακού χώρου μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, σημειώνοντας ότι αυτός ο ενιαίος χώρος προκύπτει από τη χρησιμότητα της Κύπρου στη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών.

Ο τέως Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας τόνισε ότι «η κατάσταση αυτή ενισχύει την σημασία της ελληνικής ΑΟΖ στο Καστελόριζο και ευρύτερα στον θαλάσσιο χώρο Κρήτης – Ρόδου και Καρπάθου, για την ισραηλινή στρατηγική, μιας και ο ενιαίος χώρος Ισραήλ και Κύπρου χρειάζεται, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, έναν διάδρομο που θα της επιτρέπει την ανοιχτή διέξοδο στην κεντρική Μεσόγειο και κατά συνέπεια την επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στον ρόλο των ΗΠΑ, λέγοντας πως «σήμερα για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, τίθενται οι βάσεις για την οικοδόμηση ενός νέου πλαισίου στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου με τις ΗΠΑ, που θα βασίζεται, όχι σε συναισθηματισμούς και ευκαιριακές πολιτικές συμπάθειες, αλλά πάνω σε μια στιβαρή γεωπολιτική πραγματικότητα και κοινά συμφέροντα».

Σημείωσε ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου γεωπολιτικού μεγέθους που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο μελλοντικό διεθνές σύστημα, να ενισχύσει τη διεθνή προσωπικότητα και την κυριαρχία της Κύπρου, τις προσπάθειες δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Χατζηδάκης παρατήρησε ότι κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι συμμαχίες δεν είναι παντοτινές. Προειδοποίησε ότι «ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας στα ελληνοτουρκικά είναι δύσκολος», αλλά «μονόδρομος για ειρήνη και συνεργασία». Για να το πετύχουμε αυτό, πρόσθεσε, χρειάζεται η επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και μία ρύθμιση της υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο.

Εκτίμησε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε στασιμότητα, μετά το σχέδιο Ανάν και την απόρριψη του από τους Ελληνοκύπριους, καθώς δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη, λέγοντας ότι εάν κάποιος στοιχημάτιζε αυτή τη στιγμή, όπως έχουν τα πράγματα, θα πόνταρε υπέρ του αδιεξόδου. Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε επίσης ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, απογοήτευσε τους Ευρωπαίους. Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για την ΑΟΖ λέγοντας ότι το κόμμα του θα παλέψει για μια ΑΟΖ που θα περιλαμβάνει και τον χώρο του Καστελόριζου.

Σε ότι αφορά στη σημασία των ενεργειακών κοιτασμάτων, είπε ότι αν και τα άλλα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδειχθούν ανάλογα της «Αφροδίτης», τότε θα έχουμε ένα τελείως διαφορετικό ενεργειακό και οικονομικό σκηνικό που θα επιτρέψει στην Κύπρο να κάνει εξαγωγές φυσικού αερίου μείζονος κλίμακας, κάτι που θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, σημειώνοντας ως ιδιαίτερα σημαντικό και την κατασκευή σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο.

Σε παρέμβαση του ο κ. Γιώργος Μανιάτης, υφυπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Δημοκρατία, παρατηρώντας ότι όλοι οι ενεργειακοί αγωγοί από Ανατολή προς Δύση περνούν από την Τουρκία και ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 30 χρόνια που μπορεί να υπάρξει διαφορετικός δρόμος ορυκτών πόρων προς τη Δύση, εκτός Τουρκίας.

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε ως θετικό το γεγονός πως οι κυπριακές κυβερνήσεις, στο συγκεκριμένο ζήτημα, έχουν διαχρονικά σταθερή, αταλάντευτη και ξεκάθαρη πολιτική, τόσο επί Γλαύκου Κληρίδη, Τάσσου Παπαδόπουλου, όσο και επί Δημήτρη Χριστόφια. Αναφερόμενος στην ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας, είπε ότι έχουν προκηρυχθεί σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, προσθέτοντας ότι ο χάρτης που δημοσιεύθηκε με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων είναι ο πρώτος που δημοσιεύεται, και στον οποίο τα όρια της προς έρευνα περιοχής είναι ΑΟΖ, με Αλβανία, Ιταλία και Λιβύη. O κ. Μανιάτης είπε επίσης ότι η Ελλάδα τον Δεκέμβρη ή τον Γενάρη, θα προχωρήσει σε προκήρυξη τριών οικοπέδων με τη διαδικασία της ανοιχτής πρόσκλησης, στον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα.

Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους, συγχαίροντας την ΟΚΟΕ και την ΕΚΕ για τη διοργάνωση και τη συμβολή τους στον πολιτικό και επιστημονικό διάλογο.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας κ. Γιώργος Γεωργίου, ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Αρβανιτόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής και νυν Βουλευτής της ΝΔ κ. Δημήτρης Σιούφας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος του ΟΑΣΕ κ. Πέτρος Ευθυμίου, ο ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουπλής, η Βουλευτής της ΝΔ κα Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο κ. Ανδρέας Μουντράκης, ως εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αξιωματούχοι της Κυπριακής Πρεσβείας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι των παραρτημάτων των Κυπριακών κομμάτων στην Ελλάδα, Κύπριοι φοιτητές και μέλη της Κυπριακής παροικίας.