12/12/11


Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη
12/12/2011





Αποτυχία χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας τη σημερινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Έρογλου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο της διεξαγωγής των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ερωτηθείς πώς πήγε η σημερινή συνάντησή του με τον κ. Έρογλου απάντησε: «Άσχημα. Ξανασυζητήσαμε περί περιουσιακού. Δεν υπάρχει τίποτα, είναι αποτυχία η συνάντηση και πρέπει να το πούμε στον κόσμο, δυστυχώς. Αυτή είναι και η διαπίστωση των Ηνωμένων Εθνών την οποία θα κάνει ο (Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό) κ. Ντάουνερ».

Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό για τη μετέπειτα πορεία των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «σημαίνει ότι συνεχίζουμε μέχρι το Greentree. Προσπαθούμε».

Σε ερώτηση αν γίνεται διασύνδεση περιουσιακού με το εδαφικό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: «Γίνεται από εμάς συνεχώς. Εκείνο που χρειάζεται είναι να τεθούν στοιχεία κάτω. Και στο Greentree, ενώ είχε αποφασιστεί να δημιουργηθεί Επιτροπή, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρίνεται. Εμείς δώσαμε και ονόματα, είμαστε πανέτοιμοι, έχουμε βρει και τα αναγκαία στοιχεία και για το περιουσιακό και για το εδαφικό. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ανταπόκριση».

Κληθείς να πει αν η Επιτροπή συστήθηκε για το εδαφικό ή για το περιουσιακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η Επιτροπή θα δημιουργείτο και για τα δύο, για να συζητήσει και να βάλει κάτω συγκεκριμένα στοιχεία που σχετίζονται και με το περιουσιακό και με το εδαφικό. Δυστυχώς, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά».

Ερωτηθείς αν ο ΟΗΕ θέτει την άλλη πλευρά προ των ευθυνών της, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μπαίνουμε σε αχρείαστες αυτή τη στιγμή λεπτομέρειες». Πρόσθεσε ότι «απέναντι στα Ηνωμένα Έθνη οι συναντήσεις μου είναι με τα Ηνωμένα Έθνη και ό,τι έχω να πω για τα Ηνωμένα Έθνη το λέω εντός των επαφών που έχουμε μαζί τους και αυτό θα το συνεχίσω, να είστε σίγουροι».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι από τη Νέα Υόρκη και κυρίως από τους Βρετανούς ακούμε περί διεθνούς διάσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Έχουν αλλάξει τα πράγματα. Όταν θα εκδοθεί το ψήφισμα δεν θα δούμε αυτά που ακούμε από τους Βρετανούς. Έχουμε κάνει τα αναγκαία διαβήματα - μέχρι και στον (Βρετανό Πρωθυπουργό) κ. Κάμερον φτάσαμε. Πιστεύω ότι το ψήφισμα θα είναι καλό και θα ανταποκρίνεται στη δικαιοσύνη, δηλαδή, όχι στις δικές μας θέσεις, δεν είναι αυτό το ζήτημα. Θα ανταποκρίνεται σε αυτά που και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει στηρίξει μέχρι τώρα».