8/12/11


Επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στις Κεντρικές Φυλακές
08/12/2011





Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκάς Λουκά πραγματοποίησε σήμερα εθιμοτυπική επίσκεψη στις Κεντρικές Φυλακές όπου είχε συνάντηση με τη Διεύθυνση, καθώς και την Κλαδική Επιτροπή των Δεσμοφυλάκων, με τους οποίους συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν στις Φυλακές.

Όπως ανέφερε ο κ. Λουκά σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης, συζητήθηκαν σφαιρικά τα προβλήματα που απασχολούν τις Φυλακές καθώς και τα κατάλληλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν ούτως ώστε «όσα προβλήματα μπορούν να λυθούν, να λυθούν». Και πρόσθεσε:

Υπάρχουν, προβλήματα που είναι διαχρονικά, όπως αυτό των εγκαταστάσεων, το οποίο γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί με την ανέγερση των νέων Φυλακών. Είμαστε στο τελικό στάδιο ορισμού της ειδικής επιτροπής που θα είναι υπεύθυνη γι΄ αυτό το έργο. Πιστεύω ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει βήματα προόδου, έχουμε αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα, έχουμε περιορίσει προβλήματα τα οποία υπήρχαν στις Φυλακές, γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τη Διεύθυνση και το προσωπικό των Φυλακών που εργάζονται πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες, και λόγω των εγκαταστάσεων αλλά και λόγω περιβάλλοντος φυσικά».

Ο κ. Υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζονται, αλλά και την ελπίδα ότι θα επιλυθούν και τα πιο μικρά, ώστε «να μπορεί και το προσωπικό να εργάζεται σε καλύτερες συνθήκες».

Από πλευράς του, ο Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών κ. Γιώργος Τρυφωνίδης ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την επίσκεψη και την κατανόηση του στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν.
Ερωτηθέντες, τέλος, σχετικά με το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις Φυλακές, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι αυτό θα ανακουφιστεί λίγο με κάποιες προεδρικές χάρες που θα δοθούν στις γιορτές, ενώ ο κ. Υπουργός ανέφερε πως με τη λειτουργία του χώρου κράτησης παράνομων μεταναστών στη Μεννόγια, θα αποδεσμευθεί αριθμός ατόμων που κρατούνται τώρα στην Πτέρυγα 10, η οποία χρησιμοποιείται μέχρι τώρα γι’ αυτό τον σκοπό.