6/12/11

Η Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ
06/12/2011
Πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες η Σύνοδος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Την Κύπρο εκπροσώπησε η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή. Συμμετείχε, επίσης, ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης.



Στην ημερήσια διάταξη των εργασιών του Συμβουλίου βρίσκονταν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, το προσχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου 2011, το πρόγραμμα εργασιών καθώς και η Ετήσια Επισκόπηση Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2012.

Κατά την απογευματινή σύνοδο συζητήθηκαν τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για τη Διεύρυνση και τη Διαδικασία Σταθερότητας και Σύνδεσης.

Αναφορικά με το προσχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις σε όλα τα βασικά ζητήματα. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκαν θέματα της οικονομικής πολιτικής και της νέας οικονομικής διακυβέρνησης, της ενέργειας, της Συνθήκης Σένγκεν καθώς και σε σχέση με το Ιράν. Σε παρέμβασή της στη συζήτηση για θέματα ενέργειας, η Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την άρση της απομόνωσης των κρατών μελών από τα διευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού μέχρι το 2015, όπως ήταν και η εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου 2011. Η δρ Μαρκουλλή υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να γίνει ειδική αναφορά σε αυτό το θέμα, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος. Παράλληλα, ανέφερε, μια τέτοια αναφορά είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές.

Σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (Π.Δ.Π.) το Συμβούλιο συζήτησε την έκθεση προόδου της Πολωνικής Προεδρίας, με την οποία ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης του Π.Δ.Π. Ήδη, η επερχόμενη Δανική Προεδρία προετοιμάζει εντατικά τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης του Π.Δ.Π. για το πρώτο εξάμηνο του 2012, πριν αναλάβει η Κύπρος το τρίτο και καταληκτικό στάδιο κατά το δεύτερο ήμισυ του ερχόμενου έτους. Η συζήτηση στη Σύνοδο επικεντρώθηκε στις αντιδράσεις των κρατών μελών σχετικά με την Έκθεση Προόδου της Προεδρίας και σε σημεία που, κατά την άποψή τους, χρήζουν βελτίωσης.

Σε παρέμβασή του ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, μεταξύ άλλων, χαιρέτισε το γεγονός ότι η έκθεση της Προεδρίας λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν μόνιμα φυσικά μειονεκτήματα, όπως η γεωγραφική τους θέση, η απομόνωση και το μικρό τους μέγεθος. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Κύπρος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τη λήξη της Προεδρίας της.

Σε σχέση με το πρόγραμμα εργασιών για το 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας ως άμεσο στόχο την ανάπτυξη και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, προωθεί μια καινοτόμο ατζέντα για επίτευξη μεγαλύτερης επιτήρησης των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών. Η πλήρης εφαρμογή της δέσμης προτάσεων Οικονομικής Διακυβέρνησης και η ανακατανομή του προϋπολογισμού και των κονδυλίων της ΕΕ συνιστούν προτεραιότητες των εργασιών της Επιτροπής.

Η Επιτροπή παρουσίασε στο Συμβούλιο την Ετήσια Επισκόπηση Ανάπτυξης (Ε.Ε.Α.) για το 2012, η οποία καθορίζει τις προτεραιότητες της ΕΕ για τους επόμενους 12 μήνες σε σχέση με τις δημοσιονομικές πολιτικές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σε γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman van Rompuy, οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν την ενδυνάμωση της οικονομικής ένωσης και ζητήματα που άπτονται της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 9 Δεκεμβρίου 2011.

Κατά την απογευματινή σύνοδο οι Υπουργοί Εξωτερικών υιοθέτησαν Συμπεράσματα για τη Διεύρυνση και τη Διαδικασία Σταθερότητας και Σύνδεσης.

Σε σχέση με τη Σερβία, στα Συμπεράσματα τονίζεται ότι η χώρα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο αναφορικά με την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων και των απαιτήσεων της Διαδικασίας Σταθερότητας και Σύνδεσης. Αποφάσεις επί των εισηγήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο, θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 9 Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με το Κόσοβο, το Συμβούλιο υπενθυμίζει την ετοιμότητα της ΕΕ να υποστηρίξει την οικονομική και πολιτική ανάπτυξή του μέσω μιας ξεκάθαρης ευρωπαϊκής προοπτικής, χωρίς να επηρεάζονται οι θέσεις των κρατών μελών αναφορικά με το καθεστώς του Κοσόβου.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι εκθέσεις προόδου της Επιτροπής και υιοθετήθηκαν Συμπεράσματα για την Κροατία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.