4/12/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο σεμινάριο-εργαστήριο του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας με θέμα την ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στις δραστηριότητες της νεολαίας, στη Λευκωσία
03/12/2011





Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση στη σημερινή εκδήλωση και χαιρετίζω την αξιόλογη προσπάθειά σας για την προώθηση και ενδυνάμωση της συμμετοχής των νέων με αναπηρίες στις δραστηριότητες της νεολαίας στη χώρα μας.

Η κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες και ειδικότερα των νεαρών ατόμων αποτελεί για το Υπουργείο μας θέμα άμεσης προτεραιότητας. Αυτό αποδεικνύεται από τις σχετικές στοχευμένες δράσεις τις οποίες έχουμε υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την κοινωνική ενσωμάτωση και επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρίες, καθώς και από τους μελλοντικούς σχεδιασμούς μέτρων και πολιτικών, οι οποίοι στοχεύουν στην ενδυνάμωση της συμμετοχής και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες.

Η επίτευξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της ενεργού συμμετοχής και δραστηριοποίησης των ατόμων με αναπηρίες σε όλους τους τομείς της ζωής τους απαιτεί μια σειρά από παρεμβάσεις στήριξης τους, όπως είναι η αξιολόγηση των αναγκών και δυνατοτήτων τους και η διασφάλιση της ανεξάρτητης διαβίωσης και προσβασιμότητας τους σε όλους τους τομείς της ζωής. Απαιτείται η κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση τους, με απώτερο σκοπό την ένταξη τους στην αγορά εργασίας, καθώς και η παροχή τεχνικών και άλλων διευκολύνσεων για τον προσωπικό επαναπροσδιορισμό και ανάπτυξη τους και γενικότερα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση των πιο πάνω στόχων επιτεύχθηκε με τη δημιουργία ενός Τμήματος ειδικά για τα άτομα με αναπηρίες που είναι το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες. Το συγκεκριμένο Τμήμα προωθεί μια σειρά από μέτρα, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν:

§ Την παρακολούθηση και διαχείριση της εφαρμογής των Περί Ατόμων με Αναπηρίες Νόμων που αποτελούν το βασικό γενικό νομικό πλαίσιο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες,
§ Την εισαγωγή του «Νέου Συστήματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας και Λειτουργικότητας», το οποίο θα παρέχει συστηματική, επιστημονική και ολιστική αξιολόγηση των αναγκών και δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρίες βάσει της μεθοδολογίας της Διεθνούς Ταξινόμησης της Λειτουργικότητας, Αναπηρίας και Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,
§ Την αναδιοργάνωση του τομέα επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρίες και την προώθηση θετικών δράσεων για την ένταξη τους στην απασχόληση. Όπως θα έχετε ενδεχομένως ακούσει, έχει τεθεί σε εφαρμογή ένας πολύ σημαντικός νόμος για την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρίες, ο περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα Νόμος, ο οποίος αποτελεί το πιο ριζοσπαστικό μέτρο που έχει ληφθεί μέχρι σήμερα για τα άτομα με αναπηρίες στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης τους και της κοινωνικής τους ενσωμάτωσης. Ήδη τα αποτελέσματα των δύο πρώτων χρόνων εφαρμογής του Νόμου είναι πολύ ενθαρρυντικά (Έχουν προσληφθεί περίπου 50 άτομα). Επίσης, μέσω του Σχεδίου Κινήτρων σε Εργοδότες του Ιδιωτικού Τομέα που λειτούργησε το Τμήμα Εργασίας, προσλήφθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια 96 άτομα με αναπηρίες σε διάφορες επιχειρήσεις.
§ Τη διαχείριση σχεδίων παροχών και βοηθημάτων όπως επιδόματα φροντίδας καθώς και οικονομικά βοηθήματα για την προμήθεια τροχοκαθισμάτων, τεχνικών μέσων και εξοπλισμού,

§ Την εισαγωγή του Σχεδίου Κοινωνικών Συνοδών για Άτομα με Σοβαρές Αναπηρίες, μέσω της επιχορήγησης των Οργανώσεων για την πρόσληψη και διαχείριση συνοδών προς τα μέλη τους κατά την εξυπηρέτηση τους από κρατικές υπηρεσίες και τη διακίνηση τους για ικανοποίηση κοινωνικοοικονομικών αναγκών.

Επιπρόσθετα, σημαντικό εργαλείο στην προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρίες αποτελεί η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, η οποία έχει κυρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ. Σκοπός της Σύμβασης είναι η προώθηση, προστασία και διασφάλιση πλήρους και ισότιμης απόλαυσης των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα άτομα με αναπηρίες.

Όραμα του Υπουργείου μας είναι η οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους, το οποίο να προωθεί έμπρακτα την κοινωνική ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική αλληλεγγύη. Βασική επιδίωξη της κοινωνικής πολιτικής μας είναι να προσφέρουμε στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού την ασφάλεια και τη θαλπωρή ενός κράτους πρόνοιας, όχι μόνο μέσω των κοινωνικών παροχών, αλλά και με θεσμικά μέτρα που θα θέσουν νέες βάσεις για την ενδυνάμωση των πολιτών. Σε ό,τι αφορά στα άτομα με αναπηρίες, βασική επιδίωξη του Υπουργείου μας είναι η αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης τους παρέχοντας τους ίσες ευκαιρίες απασχόλησης και συμμετοχής, καθώς και κοινωνική προστασία και ενσωμάτωση με συνεπακόλουθο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και τη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Η νεολαία μας είναι το θεμέλιο της μελλοντικής κοινωνίας μας γι’ αυτό και όλες οι δράσεις οι οποίες απευθύνονται στη νεολαία, θα πρέπει να είναι σωστά στοχευμένες και δομημένες με τέτοιο τρόπο ώστε η μελλοντική κυπριακή κοινωνία να είναι απαλλαγμένη από φαινόμενα ρατσισμού, κοινωνικού αποκλεισμού και διακρίσεων. Οφείλουμε να δώσουμε τις σωστές βάσεις στους νέους μας για τη διαμόρφωση μιας σωστής κουλτούρας σε σχέση με την αποδοχή των ατόμων με αναπηρίες και γενικότερα της διαφορετικότητας. Η κοινωνία μας θα πρέπει να μάθει να ζει και να αποδέχεται τη διαφορετικότητα και αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει από τους νέους μας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη συμμετοχή σας στο αξιόλογο πρόγραμμα Eurogaming 2010 και να σας διαβεβαιώσω ότι θα έχετε την πλήρη στήριξη μας για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος σε σχέση με την ενδυνάμωση της συμμετοχής των νέων με αναπηρίες της χώρας μας σε δραστηριότητες της νεολαίας. Θα ήθελα να τονίσω ότι το Υπουργείο μας, παράλληλα με τις στοχευμένες πολιτικές του, στηρίζει οποιαδήποτε εθελοντική προσπάθεια, η οποία εμπίπτει στους στόχους και τα οράματα μας για το μέλλον, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

--------------------------
Σημ.: Το χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της κας Υπουργού ο Λειτουργός στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες κ. Αλέξης Αλέκου.