22/11/11


Δημοσίευση Εβδομαδιαίων Κοινοποιήσεων της ΕΕ για μη ασφαλή προϊόντα στο Σύστημα Rapex
21/11/2011





Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ως αρμόδια αρχή στην Κύπρο για τη λειτουργία και διαχείριση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα, πληροφορεί τους καταναλωτές ότι την εβδομάδα που άρχισε στις 14/11/2011 (RAPEX – Report 46) έχουν κοινοποιηθεί στο σύστημα 44 προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους. Τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αγορές διαφόρων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός της Κύπρου) και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο σύστημα RAPEX.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για τα επικίνδυνα προϊόντα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (Υ.Α.& Π.Κ.) στη διεύθυνση www.mcit.gov.cy ή στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διεύθυνση www.ec.europa.eu/rapex.

Τα 44 προϊόντα κατανεμήθηκαν για σκοπούς ελέγχου της αγοράς ως ακολούθως:
Είκοσι-τέσσερα στην Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασία Καταναλωτών,
Δεκατρία στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας,
Τρία στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών,
Τρία στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών και
Ένα στο Τμήμα Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.

Τα προϊόντα που αφορούν την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καθώς και οι αντίστοιχοι συνεπαγόμενοι κίνδυνοι περιγράφονται πιο κάτω:

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ / ΚΙΝΔΥΝΟΣ
· Παιχνίδι τηλέφωνο που παράγει ήχους, άγνωστης μάρκας, μοντέλο K688 -Nº 321CA-0, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιού που συνδέει το ακουστικό με τη συσκευή, του οποίου το μήκος είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.
· Μαλακό παιχνίδι σε μορφή ροπάλου που παράγει ήχο, άγνωστης μάρκας, με γραμμοκώδικα 871202600391 και με χώρα κατασκευής την Ιταλία. Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση της συσκευής που παράγει ήχους, η οποία αποσπάται εύκολα από το παιχνίδι.
· Παιδικό σετ ρούχων, μάρκας CIKOBY, μοντέλο 6183–KIRIMIZI, με γραμμοκώδικα 20032807 και με χώρα κατασκευής την Τουρκία. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.
· Παιδική μπλούζα, μάρκας Grammy, μοντέλο 15055, με χώρα κατασκευής την Ελλάδα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών με ελεύθερα άκρα στην περιοχή των ώμων του ενδύματος.
· Παιδικό φόρεμα, μάρκας Grammy, μοντέλο 15755, με χώρα κατασκευής την Ελλάδα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών με ελεύθερα άκρα στην περιοχή των ώμων του ενδύματος.
· Παιδικό κοντό παντελονάκι, μάρκας Grammy, μοντέλο 07546, με χώρα κατασκευής την Ελλάδα. Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία ελευθέρων κορδονιών στην περιοχή των ποδόγυρων του ενδύματος τα οποία εκτείνονται πέραν του κατώτερου σημείου του ενδύματος.
· Παιδικά σακάκια, μάρκας OHCCMIH και ANERNUO, μοντέλο 1100A, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.
· Παιδικά σακάκια, μάρκας VD Fashion collection kids και BLUE eyes, μοντέλα TL-57#; Y-9628#, Y-9626#, Y-8619#, Y-8615# και Y-9602#, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.
· Παιδικά κοριτσίστικα πουκάμισα, μάρκας AQUAMARINE, μοντέλο C-017, με γραμμοκώδικα 10022363 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία ελευθέρων κορδονιών στην περιοχή της μέσης, τα οποία δένουν στο πίσω μέρος.
· Παιδικό μπικίνι, μάρκας Histoire de plage Saint-Tropez, μοντέλο 2SCIAD1, με χώρα κατασκευής την Τυνησία. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία ελευθέρων κορδονιών στην περιοχή του λαιμού του μαγιό. Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία κορδονιών στο ένδυμα, στη περιοχή της μέσης, το μήκος των οποίων είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο ή δένουν στο πίσω μέρος του ενδύματος.
· Προσαρμογέας ρευματοδότη γενικής χρήσης, μάρκας ExtraStar, μοντέλο KF-Z-01/03, με γραμμοκώδικα 8432011600580 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας από πιθανή επαφή του χρήστη με μεταλλικά αγώγιμα μέρη.
· Παιδικό σακάκι, μάρκας GOLDEN ROSE, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.
· Παιδικό σακάκι, μάρκας Mantaray, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.
· Παιδικό σακάκι, μάρκας STEEN’AGE STYLE, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.
· Παιδικό σακάκι, μάρκας NewSoon, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.
· Παιδικό σακάκι, μάρκας Flower H&H fashion, μοντέλο FH-815, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.
· Παιδικό σακάκι, μάρκας Alan, μοντέλο Bluza, με χώρα κατασκευής την Πολωνία. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.
· Πετσέτα προσώπου σε απομιμήσεις τροφίμων σε μορφή ταμπλέτας, μάρκας MAGIC TISSUE, με γραμμοκώδικες 5200312289987 και 6940938100134 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος πνιγμού, ασφυξίας ή απόφραξης του πεπτικού σωλήνα γιατί μπορεί να εκληφθούν σαν τρόφιμα από τους καταναλωτές και κυρίως από παιδιά και ως εκ τούτου να τα βάλουν στο στόμα, να τα γλύψουν ή να τα καταπιούν.
· Μαλακό παραγεμισμένο παιχνίδι, άγνωστης μάρκας, μοντέλο BF-118, με γραμμοκώδικα 2000549907509 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση των ματιών που αποσπώνται εύκολα από το παιχνίδι.
· Φάρσα σε μορφή πακέτου τσίχλας, άγνωστης μάρκας, με γραμμοκώδικα 801248125827 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας από τις ηλεκτρικές εκκενώσεις που παράγονται κατά τη χρήση.
· Απομιμήσεις τροφίμων σε συσκευασία κερασιών, μάρκας Flo-store, μοντέλο 50325, με γραμμοκώδικα 5905099022412 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος πνιγμού, ασφυξίας ή απόφραξης του πεπτικού σωλήνα γιατί μπορεί να εκληφθούν σαν τρόφιμα από τους καταναλωτές και κυρίως από παιδιά και ως εκ τούτου να τα βάλουν στο στόμα, να τα γλύψουν ή να τα καταπιούν.
· Παιδικό σετ ρούχων, μάρκας P&K, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.
· Παιχνίδι τηλέφωνο που παράγει ήχους, μάρκας HUI JIA, μοντέλο HJ.8520, με γραμμοκώδικα 5908249071926 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος βλάβης στην ακοή από τα ψηλά επίπεδα έντασης του ήχου που εκπέμπει το παιχνίδι.
· Μαλακό παραγεμισμένο παιχνίδι σε μορφή πουλιού, άγνωστης μάρκας, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση της βεντούζας που αποσπάται εύκολα από το παιχνίδι.
Συστάσεις – Προειδοποιήσεις
Τα πιο πάνω προϊόντα είτε παρόμοια, είναι πιθανό να βρίσκονται στην αγορά της Κύπρου και να απειλούν άμεσα την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών. Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών έχει ήδη αρχίσει εντατικούς ελέγχους της αγοράς για τυχόν εντοπισμό των προϊόντων. Στην περίπτωση που εντοπισθούν τέτοια προϊόντα θα προχωρήσει η διαδικασία δέσμευσης και απόσυρσής τους.

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς και πωλητές που τυχόν κατέχουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως τη διάθεσή τους και να ειδοποιήσουν ανάλογα την Υπηρεσία.
Επικοινωνία
Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καλεί επίσης τους καταναλωτές, που τυχόν κατέχουν τέτοια προϊόντα, να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν, να τα απομακρύνουν από τα παιδιά και αν γνωρίζουν σημεία πώλησης τους, να ενημερώσουν αμέσως την Υ.Α.&Π.Κ. στα τηλέφωνα:

· Γραμμή Καταναλωτή 1429
· Κεντρικά Γραφεία Λευκωσίας 22867169, 22867130 και 22867110
· Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού 25819150 και 25819151
· Επαρχιακό Γραφείο Πάφου 26804610 και 26804617
· Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας /Αμμοχώστου 24816160

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα που αναφέρονται στις εβδομαδιαίες κοινοποιήσεις του συστήματος RAPEX, είτε έχουν εντοπισθεί από τις αρμόδιες αρχές κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν κριθεί ως μη ασφαλή, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί η διάθεσή τους στην αγορά, είτε οι ίδιοι οι παραγωγοί, έχοντας εντοπίσει κάποιο δυνητικό κίνδυνο που μπορεί αυτά να παρουσιάσουν, έχουν προβεί σε εθελούσια απόσυρσή τους από την αγορά και ανάκλησή τους από τους καταναλωτές. Η απαγόρευση διάθεσής τους στην αγορά μπορεί να αρθεί στις περιπτώσεις που πιθανή τροποποίησή τους δυνατό να τα καταστήσει ασφαλή.