22/11/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό

21/11/2011

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είχα συναντηθεί με τον Πρόεδρο μετά τη συνάντησή στο Greentree και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την επόμενη μέρα της συνάντησης αλλά και για να προγραμματίσουμε πριν επιστρέψουμε στα μέσα του Γενάρη. Συναντώμαι μαζί του συχνά. Ο κ. Ερογλου απουσιάζει τώρα και προγραμματίζω να τον συναντήσω το Σαββατοκύριακο».

Ερωτηθείς εάν αισιοδοξεί για τη νέα φάση των συνομιλιών στο Κυπριακό, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Είναι δύσκολο, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για αυτό. Όμως, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας, έγινε καλή πρόοδος στο Greentree και μέχρι να φτάσουμε σε αυτό, αλλά τελικά θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε όλες τις κύριες πτυχές. Προχωρήσαμε σε μερικές, έχουμε ακόμη δυσκολίες σε άλλες, υπάρχουν πολλές συγκλίσεις, όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες αποκλίσεις. Είναι δύσκολο, συνεπώς, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που συνεχίζεται εδώ και 37 χρόνια. Κανείς δεν έχει ψευδαισθήσεις για το πόσο δύσκολο είναι. Είναι φανταστικά δύσκολο, αλλά προχωρούμε και θα δούμε πώς πάμε».

Σε ερώτηση αν ήρθε η ώρα για ένα νέο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, όπως η επιδιαιτησία, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Είμαστε πολύ προσεκτικοί για τον ρόλο μας. Έχουμε εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία που μια από τις βάσεις της είναι ότι δεν μεσολαβούμε ή κάνουμε επιδιαιτησία. Αυτό ήταν μια από τις βάσεις των συνομιλιών, σίγουρα μια αρχή που συνυπογράψαμε, άρα, δεν σκοπεύουμε να το κάνουμε. Μιλούμε, όμως, στις δύο πλευρές και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γεφυρώσουν τις διαφορές. Δεν τις γεφυρώνουμε εμείς, αυτοί τις γεφυρώνουν. Εμείς κάνουμε ό,τι καλύτερο για να βοηθήσουμε και να διευκολύνουμε τη διαδικασία. Υπάρχουν διάφορες συναντήσεις που μπορεί να έχει κανείς, αλλά ο κόσμος τους δίνει χαρακτηρισμούς, προσπαθούν να βάλουν σε πλαίσιο τη στρατηγική και τις τακτικές μας. Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι σωστό.

Είμαστε απόλυτα πραγματιστές εντός του πλαισίου που έχουμε συμφωνήσει και όχι έξω από αυτό. Από τον καιρό που ήρθα εδώ, ο κόσμος προσπαθεί να πει ότι τα Ηνωμένα Έθνη ήθελαν να μεσολαβήσουν ή να προβούν σε επιδιαιτησία και ότι θα έκαναν δραματικά πράγματα. Εξήγησα ότι δεν πρέπει να γίνονται υστερικοί, δεν πρόκειται να το κάνουμε. Δεν είπαμε ότι θα το κάνουμε και δεν θα το κάνουμε. Βασιστείτε στον λόγο μας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις δύο πλευρές. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να κτίσουν γέφυρες και εμείς μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Όμως, τελικά, αυτοί οι ίδιοι είναι που πρέπει να κτίσουν τις γέφυρες».