22/11/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στην τέλεση των εγκαινίων του Γ΄ Δημόσιου Νηπιαγωγείου Ιδαλίου
22/11/2011





Σεβαστό Ιερατείο, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, εκπαιδευτικοί, γονείς, αγαπητά μου παιδιά,

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στη σεμνή αυτή τελετή για τα εγκαίνια του Γ’ Δημόσιου Νηπιαγωγείου, εδώ στο Δάλι.

Η ανέγερση του Νηπιαγωγείου στη φιλοπρόοδη αυτή κοινότητα εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της Kυβέρνησης γενικότερα για την παροχή της μεγαλύτερης δυνατής στήριξης στην προδημοτική εκπαίδευση, που αποτελεί την προμετωπίδα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Όπως ήδη πολύ καλά γνωρίζετε, η Kυβέρνηση εισήγαγε από τον Σεπτέμβριο του 2004 την υποχρεωτική και δωρεάν προδημοτική εκπαίδευση. Το μέτρο αυτό εντάσσει ουσιαστικά την Κύπρο ανάμεσα στις πρωτοπόρες χώρες, αφού επεκτείνει την υποχρεωτική εκπαίδευση στα δέκα χρόνια.

Αποτέλεσμα του μέτρου ήταν η από μέρους του κράτους ανάληψη της ευθύνης και πάνω απ’ όλα του οικονομικού κόστους για την ανέγερση, στελέχωση και λειτουργία δημόσιων νηπιαγωγείων που να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών προδημοτικής ηλικίας, αλλά και παράλληλα να φιλοξενούν παιδιά μικρότερων ηλικιών, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, με ένα πολύ χαμηλό κόστος για την οικογένεια.

Το σχολείο το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί ένα καινούριο εκπαιδευτικό συγκρότημα σύγχρονων προδιαγραφών, το οποίο έχει εμβαδόν εσωτερικών χώρων 450τ.μ., εμβαδόν καλυμμένων χώρων 80 τ.μ. και περιλαμβάνει: τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα ειδικής εκπαίδευσης, κουζίνα, γραφείο, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους υγιεινής, αυλή 900τ.μ. περίπου, στεγασμένη αμμοδόχο, ένα πλούσιο παιχνιδότοπο και χώρο στάθμευσης. Είναι ένας άνετος και λειτουργικός χώρος, μέσα σ’ ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον όπου παιδιά και προσωπικό απολαμβάνουν καθημερινά την παραμονή τους σ’ αυτό.

Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του έργο εκπαιδευτικής υποδομής, για την ανέγερση του οποίου όλοι οι συντελεστές είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Η Σχολική Εφορεία, το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Σύνδεσμος Γονέων, οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά που φοιτούν θα πρέπει, χωρίς αμφιβολία, να νιώθουν περήφανοι, γιατί έχουν στη διάθεσή τους ένα πραγματικό κόσμημα με όλες τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που η αξιοποίησή τους αναβαθμίζει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την παρεχόμενη εκπαίδευση και αγωγή των παιδιών.

Το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις. Η Α΄ φάση που κόστισε £1.578.778 περιλάμβανε ανέγερση μονοθέσιου νηπιαγωγείου ταυτόχρονα με τα κτήρια του Γ΄Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου. Το νηπιαγωγείο περιλάμβανε μία αίθουσα διδασκαλίας, γραφείο προσωπικού, χώρους υγιεινής μαθητών και προσωπικού και βοηθητικούς χώρους. Άρχισε τον Ιούλιο του 2004 και παραδόθηκε το καλοκαίρι του 2006. Η Β΄ φάση άρχισε τον Απρίλιο του 2007, τελείωσε τον Σεπτέμβριο του 2007, στοίχισε £71.300 και περιλάμβανε επέκταση με μία αίθουσα διδασκαλίας με χώρους υγιεινής και βοηθητικό χώρο, καθώς και αίθουσα ειδικής εκπαίδευσης με τουαλέτα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η Γ΄φάση περιλάμβανε επέκταση με δύο αίθουσες διδασκαλίας, με χώρους υγιεινής, επέκταση της αυλής του νηπιαγωγείου, νέο στέγαστρο και άλλες εξωτερικές εργασίες. Άρχισε τον Μάρτη του 2010 και παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010. Κόστισε €228.900.

Το έργο οριοθετήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιούνται στον μέγιστο βαθμό οι ανάγκες των παιδιών και να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

Δεν υπάρχει, επίσης, καμιά αμφιβολία ότι με την ολοκλήρωση του έργου αυτού, η περιοχή του Ιδαλίου αναβαθμίζεται και υποβοηθείται η πιο άνετη ζωή στην ύπαιθρο για την οποία ενδιαφερόμαστε πολύ. Τελώντας σήμερα τα εγκαίνια του Γ΄ Δημόσιου Νηπιαγωγείου Ιδαλίου επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι μέλημα της σημερινής Κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της παιδείας μας, με την εφαρμογή μιας στοχευμένης και σαφώς σχεδιασμένης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η συνεχής βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων μας με την ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων, την αντισεισμική αναβάθμιση των υφισταμένων και τις επεκτάσεις που γίνονται αποτελεί βασική παράμετρο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης την οποία σταδιακά υλοποιούμε. Στοχεύουμε σε ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο, όπου όλα τα παιδιά θα έχουν ίσες ευκαιρίες μάθησης μέσα σε σύγχρονα και άρτια εξοπλισμένα σχολικά κτήρια. Η μεθοδική εφαρμογή της πολιτικής αυτής καταδεικνύει το αδιάπτωτο ενδιαφέρον, την έγνοια και τη φροντίδα της κυπριακής πολιτείας για μια ποιοτική και αποτελεσματική παιδεία, την οποία δικαιούνται σήμερα όλα τα παιδιά μας χωρίς καμιά διάκριση.

Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζω σήμερα το Γ΄Δημόσιο Νηπιαγωγείο Ιδαλίου, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές της ανέγερσης του εξαίρετου αυτού εκπαιδευτικού συγκροτήματος.

Συγχαίρω θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη της Σχολικής Εφορείας και τον Σύνδεσμο Γονέων για την άψογη συνεργασία τους με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, που είχαν τη γενική ευθύνη για την προώθηση και την εποπτεία της ανέγερσης των σχολείων.

Συγχαίρω επίσης τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς και τους εργολάβους για τη συνεργασία που είχαν, η οποία μας έδωσε ένα σύγχρονο σχολικό κτήριο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα σχολεία άλλων αναπτυγμένων ευρωπαΪκών χωρών.

Εύχομαι ολόψυχα στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχουν να επιτελέσουν και είμαι βέβαιος ότι θα αξιοποιήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις μεγάλες δυνατότητες που τους παρέχει το σχολείο τους.

Σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού βρίσκεται πάντοτε δίπλα σας και στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο το έργο του σχολείου. Γιατί τα παιδιά μας δικαιούνται και πρέπει να έχουν μια σύγχρονη εκπαίδευση και ένα καλύτερο και πιο ευτυχισμένο μέλλον, το οποίο ελπίζουμε να διασφαλιστεί ακόμη περισσότερο με την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της πατρίδας μας.