24/11/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην εκδήλωση «Ημέρα Τιμής των Απόστρατων Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς», στο στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομμάτη», στο Σταυροβούνι
24/11/2011





Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετίσω τη σημερινή σας εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά.

Η καθιέρωση της «Ημέρας Τιμής των Αποστράτων Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς» ήταν επιβεβλημένο καθήκον και οφειλόμενο χρέος.

Με αυτή την καθιέρωση η πολιτεία, αλλά και η κοινωνία μας, αναγνωρίζει και τιμά όσους από τη θέση του αξιωματικού υπηρέτησαν με σθένος, αφοσίωση και αυταπάρνηση την Εθνική μας Φρουρά, την πατρίδα και τον λαό μας.

Πολλοί από σας, οι περισσότεροι, έχετε βιώσει και αγωνιστεί σ’ όλη τη δραματική πορεία της σύγχρονης ιστορίας μας. Τον απελευθερωτικό μας αγώνα, την ανεξαρτησία, την τ/κ ανταρσία, την προδοσία της χούντας και της ΕΟΚΑ Β, το πραξικόπημα, την εισβολή, τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Έχετε ποτίσει την κυπριακή γη με το αίμα σας ενώ άλλοι από σας έχουν προσφέρει τη ζωή τους στα πεδία των μαχών. Έχετε γράψει την ιστορία της Εθνικής Φρουράς με τους αγώνες και τις θυσίες σας.

Εκ μέρους της κυπριακής πολιτείας σας εκφράζω βαθιά εκτίμηση και σεβασμό γιατί έχετε επάξια υπηρετήσει την Εθνική Φρουρά και την πατρίδα.

Στις δύσκολες ώρες που περνούμε, η Εθνική μας Φρουρά αποτελεί την ασπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι η αποτρεπτική δύναμη για να υπερασπίσουμε την ελευθερία της πατρίδας και την αξιοπρέπεια του λαού μας.

Σήμερα, η Εθνική μας Φρουρά με τη νέα της ηγεσία ανασυντάσσεται, αξιοποιεί δυνάμεις και δυνατότητες για να επιτύχει την ανώτερη δυνατή μαχητική ικανότητα και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Σ’ αυτή την προσπάθεια η Ελλάδα παραμένει πάντα ο σταθερός και ανιδιοτελής συμπαραστάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και τώρα οι συνθήκες είναι δύσκολες. Παρακολουθούμε με ψυχραιμία όσα συμβαίνουν με αφορμή τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Η Κύπρος, με πλήρη σεβασμό και προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, ασκεί τα αυτονόητα κυριαρχικά της δικαιώματα με γενική αναγνώριση και σεβασμό αυτών των δικαιωμάτων της από τη διεθνή κοινότητα.

Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στις προκλήσεις και την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης. Η Κύπρος θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται υπεύθυνα ως παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και ομαλότητας στην περιοχή.

Κοιτάζουμε με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία προς το μέλλον. Παρά τις δυσχέρειες διαθέτουμε τα ψυχικά αποθέματα, το σθένος και τις αντοχές να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι, να υπερβούμε τις δυσκολίες και να δώσουμε μήνυμα ελπίδας και προοπτικής στο λαό μας.

Απόστρατοι Αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς. Σήμερα σας τιμούμε και σας υποσχόμαστε ότι συνεχίζουμε μαζί τον αγώνα για την ελευθερία και την επανένωση της πατρίδας μας, για ένα νησί της ειρήνης και της προόδου για όλους τους ανθρώπους του, για μας και τα παιδιά μας και τις γενιές που μας έρχονται.