24/11/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

24/11/2011
Η ΕΕ έχει εντάξει την Κυπριακή Δημοκρατία στη βάση του Πρωτοκόλλου 10, το οποίο αποτελεί επαρκή βάση για αντιμετώπιση των διαφόρων ζητημάτων που τίθενται από τη λύση του Κυπριακού, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι δεν αποδεχόμαστε μόνιμες παρεκκλίσεις με τη λύση του Κυπριακού.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου, σχολιάζοντας αναφορές του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς ΄Ερογλου για το Κυπριακό, είπε ότι «ο κ. ΄Ερογλου επιστρέφοντας στην κατεχόμενη Κύπρο από τις Βρυξέλλες, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ‘η συμφωνία που θα επιτευχθεί στο Κυπριακό πρέπει να θεωρηθεί ως πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης’. Μίλησε, επίσης, ‘για μόνιμες παρεκκλίσεις μέσα από τη λύση του Κυπριακού’.

Η ΕΕ έχει εντάξει την Κυπριακή Δημοκρατία στη βάση του Πρωτοκόλλου 10, το οποίο αποτελεί επαρκή βάση για αντιμετώπιση των διαφόρων ζητημάτων που τίθενται από τη λύση του Κυπριακού. Είναι γνωστό ότι δεν αποδεχόμαστε μόνιμες παρεκκλίσεις με τη λύση του Κυπριακού και ότι οι όποιες παρεκκλίσεις δεν θα είναι μόνιμες, αλλά θα είναι περιορισμένου αριθμού και διάρκειας χρόνου.

Ο κ. ΄Ερογλου ουσιαστικά επανέλαβε δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ περί ‘μισής Κύπρου’. Το Πρωτόκολλο 10 απαντά στον κ. Γκιουλ και στον κ. Ερογλου για τις δηλώσεις τους περί ‘μισής Κύπρου’, αφού το Πρωτόκολλο 10 μιλά για την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ.

Θέλουμε ξανά να πούμε ότι αυτό που ο κ. Γκιουλ ονομάζει ‘μισή Κύπρο’ είναι το αποτέλεσμα των παρανομιών της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι είναι αποτέλεσμα της παράνομης εισβολής και κατοχής, της παρουσίας των δεκάδων χιλιάδων τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς και της παραβίασης κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου από μέρους της Τουρκίας».

Σε ό,τι αφορά σε αναφορές του κ. ΄Ερογλου στην κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στην Ένωση. Αυτή που επίμονα προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα είναι η Τουρκία με την άρνησή της να υλοποιήσει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, αλλά και με τις απειλές της περί παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την Ευρωπαϊκή Προεδρία.

Ας τερματίσει αυτή την πολιτική η Τουρκία, διότι το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται στη διεθνή κοινότητα και να προκαλεί προβλήματα στον εαυτό της».

Αναφερόμενος σε σημερινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η αναφορά που κάνει ο κ. Παπαδόπουλος για τις δυσκολίες της Γερμανίας στην άντληση κεφαλαίων, απαντά στη μηδενιστική και ισοπεδωτική κριτική που ο ίδιος και άλλοι ασκούν στην Κυβέρνηση προσπαθώντας να φορτώσουν σε αυτήν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία. Είναι φανερό ότι βαθαίνει η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και τον κόσμο, και αυτό το γεγονός προκαλεί μεγάλη πίεση στις εθνικές οικονομίες, περιλαμβανομένης και της κυπριακής οικονομίας.

Η Κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει λάβει διάφορα μέτρα δημοσιονομικού, διαθρωτικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα με έναν, όσο το δυνατόν, ισορροπημένο τρόπο και έπειτα από κοινωνικό διάλογο. Είναι γι’ αυτό που στην Κύπρο δεν έχουμε τις κοινωνικές εντάσεις και αναταραχές που συμβαίνουν αλλού. Με τον ίδιο τρόπο, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει και για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

Επειδή έχει γίνει αναφορά – και γίνεται και κάθε μέρα αναφορά – περί της στόχευσης των κοινωνικών παροχών, θα ήθελα να σημειώσω ότι αν υπάρχει μια Κυβέρνηση που έχει κάνει στόχευση των κοινωνικών παροχών, χωρίς να εγκαταλείψει την πολιτική της για στήριξη όσων έχουν ανάγκη από το κράτος, αυτή είναι η Κυβέρνηση Χριστόφια.

Η στόχευση δεν αφορά μόνο στη φοιτητική χορηγία και στο επίδομα τέκνου, όπως επανειλημμένα ορισμένοι παραπλανητικά ισχυρίζονται, αλλά εκτείνεται στο δημόσιο βοήθημα, σε στεγαστικά προγράμματα και αλλού.

Η Κυβέρνηση υλοποίησε τη δέσμευσή της, όπως υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2012, για εξοικονόμηση 200 εκ. ευρώ από τη στόχευση των κοινωνικών παροχών.

Αν υπάρχει μια Κυβέρνηση που προέβη σε διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, αυτή είναι η Κυβέρνηση Χριστόφια. Υπενθυμίζω την κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων, την κατάργηση του ανεργιακού επιδόματος για τους δημόσιους υπάλληλους που συνταξιοδοτούνται. Η Κυβέρνηση έχει μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, έχει προχωρήσει στη συγκράτηση των δαπανών στον δημόσιο τομέα, αποπυροδότησε την ‘ωρολογιακή βόμβα’ των ασφαλιστικών Ταμείων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, διασφάλισε τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και έχει προβεί σε μια σειρά από άλλα μέτρα που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είχαν ληφθεί και, δυστυχώς, δεν είχαν ληφθεί, αλλά αυτή η Kυβέρνηση, με αποφασιστικότητα, τα λαμβάνει.

Εάν ορισμένοι επιμένουν να διαγράφουν όλα αυτά και το μόνο που κάνουν είναι να κατηγορούν, είναι τη δική τους αξιοπιστία που πλήττουν. Η Κύπρος, όμως, έχει ανάγκη από αντικειμενικότητα και υπευθυνότητα. Με αυτή την υπευθυνότητα θα συνεχίσει η Κυβέρνηση και για την επίλυση των προβλημάτων και για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η οικονομία μας, στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

Ερωτηθείς για την επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κίκης Καζαμίας στον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. ΄Ολι Ρεν, αλλά και στο θέμα της προηγούμενης επικοινωνίας του κ. Καζαμία με τον κ. Ρεν, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ουσιαστικά, ο κ. Ρεν με την επιστολή του έλεγε αυτά που δια ζώσης είχαν συζητήσει και με τον Υπουργό Οικονομικών στη τηλεδιάσκεψη που έγινε μετά την πραγματοποίηση του ECOFIN. Είναι γνωστό ότι ο κ. Καζαμίας έπρεπε να επιστρέψει στην Κύπρο και γι’ αυτό ακολουθήθηκε η μέθοδος της τηλεδιάσκεψης, όπου έγινε συζήτηση αναφορικά με διάφορα ζητήματα για την οικονομία.

Έχει αποστείλει ο Υπουργός Οικονομικών επιστολή προς τον κ. Ρεν αναφέροντας διάφορα πράγματα σε σχέση με την οικονομία. Δεν θα ήθελα να ενδιατρίψω σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της επιστολής. Όμως, η Κυβέρνηση πάντοτε λαμβάνει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη, πέραν από την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων και της επίλυσης διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας, την ανάγκη για να στηρίζεται η ανάπτυξη, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά και για να στηρίζονται όλοι εκείνοι οι πολίτες που έχουν ανάγκη τη στήριξη του κράτους.

Η οικονομία χρειάζεται ισορροπίες και αυτή την ισορροπημένη πολιτική η Κυβέρνηση την ακολουθεί μέσα σε, ομολογουμένως, πολύ δύσκολες συνθήκες – βλέπετε τι γίνεται στην Ευρώπη και αλλού, όπου η κρίση βαθαίνει. Ο ίδιος ο κ. Μπαρόζο είπε την περασμένη βδομάδα ότι η κρίση πλέον έχει πάρει συστημικό χαρακτήρα. Είναι γι’ αυτό που τονίζουμε και εμείς την ανάγκη όπως όλοι επιδεικνύουν υπευθυνότητα και μέσα από ένα διάλογο, στον οποίον η Κυβέρνηση επενδύει πάρα πολύ, να δούμε πώς ο καθένας συνεισφέρει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των δυσκολιών».

Ερωτηθείς πότε θα συζητηθούν τα μέτρα που προτείνει ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «από τη στιγμή που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη ο διάλογος και η διαβούλευση δεν θα ήθελα να προδεσμεύσω οποιονδήποτε ή να προδιαγράψω πότε ακριβώς θα συζητηθούν αυτά τα μέτρα. Ο Υπουργός Οικονομικών εργάζεται πάρα πολύ εντατικά και αναμένουμε ότι, με τη διαμόρφωση αυτών των μέτρων, θα τα συζητήσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Εν πάση περιπτώσει, αντιλαμβάνεστε ότι τα γεγονότα τρέχουν, τα γεγονότα είναι πολύ δυναμικά και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο και η διαβούλευση είναι εντατική, για να μπορέσουμε να έχουμε αυτά τα μέτρα το συντομότερο δυνατόν».

Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο διαφοροποίησης των μέτρων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχουν τεθεί κάποιοι στόχοι, έχουν τεθεί συγκεκριμένα πράγματα μπροστά μας τα οποία θέλουμε να υλοποιήσουμε, γι’ αυτό και ο Υπουργός Οικονομικών έχει μπει σε αυτό τον εντατικό διάλογο. Δεν θα επεκταθώ διότι θέλω να συνεχίσω αυτό που η Κυβέρνηση κάνει από την πρώτη στιγμή της συζήτησης των διαφόρων μέτρων και κάτι που εδώ και πάρα πολλούς μήνες κάνουμε, δηλαδή, να λέμε όσο το δυνατόν λιγότερα και να προσπαθούμε στο τραπέζι της διαβούλευσης να πετύχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα».

Κληθείς να πει ποιο είναι το στοχευόμενο ποσό που απαιτείται για εξοικονομήσεις, έτσι ώστε να αποφύγουμε την ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχουμε θέσει ως στόχο στον προϋπολογισμό για το 2012 το δημοσιονομικό έλλειμμα να είναι κάτω από το 3% και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Σε ό,τι αφορά στην προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, να μη δημιουργούμε την εντύπωση στον κόσμο ότι αν δεν υλοποιηθεί η δέσμευση του 3% θα προσφύγουμε στο Μηχανισμό Στήριξης. Δεν είναι έτσι τα πράγματα, αυτό, όμως, χωρίς να μας εφησυχάζει και χωρίς να δίνεται η εντύπωση ότι έχουμε τη μεγάλη πολυτέλεια να περιμένουμε στο χρόνο. Εργαζόμαστε πολύ εντατικά, δεν εφησυχάζουμε, αλλά η καλλιέργεια πανικού δεν ωφελεί κανένα».

Σε ερώτηση αν σχετίζεται με την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ η εμφάνιση ρωσικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτή δεν είναι νέα πληροφορία, έχει δημοσιευθεί και πριν από αρκετές βδομάδες ότι έρχεται ρωσικό αεροπλανοφόρο στην περιοχή. Είναι γνωστό ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι επίκαιρη περιοχή από γεωστρατηγικής άποψης. Είναι πάντοτε σημαντική η στρατιωτική παρουσία διαφόρων χωρών στην περιοχή. Αναμφίβολα, οι διάφορες εξελίξεις που επισυμβαίνουν στον χώρο, ανάλογα αυξάνουν και το ενδιαφέρον διαφόρων χωρών».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ ότι στόχος της χώρας του είναι να καταστούν η Ελλάδα και η Κύπρος κέντρα μεταφοράς ισραηλινού φυσικού αερίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν θα ήταν δόκιμο να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ισραηλινού αξιωματούχου, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «είναι γνωστό το γεγονός ότι μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ διεξάγονται συζητήσεις και βρισκόμαστε σε επαφή με στόχο την επίτευξη συνεργασιών και συνεργειών με τον Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας. Είναι κάτι που, ασφαλώς, ενδιαφέρει και την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ερωτηθείς κατά πόσο ρωσικές εταιρείες έχουν αγοράσει στοιχεία σεισμικών ερευνών για τα υπόλοιπα οικόπεδα στην ΑΟΖ Κύπρου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν επιθυμεί να επεκταθεί «στο ποιες εταιρείες έχουν αγοράσει ή έχουν ενδιαφερθεί να πάρουν τα αποτελέσματα από τις διάφορες σεισμικές και γεωφυσικές έρευνες που έχει διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία στον χώρο της κυπριακής ΑΟΖ σε σχέση με την ύπαρξη υδρογονανθράκων».

Πρόσθεσε ότι «αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο. Είναι πάρα πολλές οι εταιρείες αυτές που έχουν εξασφαλίσει τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, κάτι που προδιαθέτει πως το ενδιαφέρον από μέρους διαφόρων εταιρειών για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης θα είναι σημαντικό. Από κει και πέρα, από τη στιγμή που έχουμε φτάσει πολύ κοντά στο να προκηρυχθεί, συγκεκριμένα πλέον, η διαδικασία του δεύτερου γύρου αδειοδότησης, θα δούμε και στην πράξη πώς μεταφράζεται αυτό το ενδιαφέρον και πόσες από αυτές τις εταιρείες θα υποβάλουν συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ».

Κληθείς να πει ποιων χωρών εταιρείες έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, ο κ. Στεφάνου είπε «εταιρείες από πάρα πολλές χώρες και ισχυρές χώρες και λιγότερο ισχυρές».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το θέμα αγωγής που αφορά στον πρώην Υπουργό Εμπορίου κ. Γιώργο Λιλλήκα, αλλά και δηλώσεις του ιδίου ότι πιθανόν να κρύβονται πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτή την κίνηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «επειδή έχω δει κα