15/11/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην τελετή βράβευσης αρίστων αθλητών, σχολείων και σωματείων του Αγίου Δομετίου την περίοδο 2010-2011, στο Δημοτικό Μέγαρο Αγίου Δομετίου
15/11/2011
Να μην μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.



Απόψε τιμούμε την επίδοση και το ήθος αθλητών και σωματείων που διακρίθηκαν στην περσινή περίοδο.

Είναι πραγματικά αξιέπαινη η πρωτοβουλία του Δήμου Αγίου Δομετίου να καθιερώσει αυτή την ετήσια γιορτή προς τιμήν των αρίστων αθλητών του Δήμου, δίνοντας μας την ευκαιρία να χειροκροτήσουμε τους αθλητές και τις ομάδες για τις επιτυχίες τους. Η επιβράβευση αυτή είναι η ελάχιστη ανταπόδοση που ο καθένας πρέπει να προσφέρει στους αθλητές που δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για να πετύχουν τους στόχους τους, να διακριθούν και να τιμήσουν τη χώρα μας.

Ο Δήμος Αγίου Δομετίου, όμως, δεν μένει ως εδώ. Αναγνωρίζοντας τη σημασία του αθλητισμού για κάθε τόπο και σε μια προσπάθεια να προσφέρει σύγχρονους τόπους και τρόπους άθλησης στους αθλούμενους, προχωρεί στην ανέγερση δύο μεγάλων αθλητικών αναπτυξιακών έργων που θα δώσουν μια νέα ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού στον ημικατεχόμενο Δήμο Αγίου Δομετίου.

Πρόκειται για το Παλαί Ντε Σπορ Αγίου Δομετίου, που θα είναι το στολίδι όχι μόνο για τον Δήμο αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο, καθώς και το σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου στον χώρο του Πρώτου Δημοτικού Σχολείου. Τα εύσημα ανήκουν ασφαλώς στους εμπνευστές αυτών των έργων, τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δομετίου.

Αγαπητοί φίλοι,

Ο αθλητισμός σήμερα αποτελεί ένα φαινόμενο που ενδιαφέρει και απασχολεί τεράστιο μέρος του κοινωνικού συνόλου και μάλιστα έντονα.

Αναμφίβολα, ο αθλητισμός αποτελεί παράγοντα και μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική συμπεριφορά και ακόμη περισσότερο να διαμορφώσει τάσεις και εξελίξεις μέσα σε ένα δεδομένο κοινωνικό περίγυρο. Σήμερα, μάλιστα, που τα σύνορα έχουν πέσει και ο κοινωνικός περίγυρος είναι ολόκληρος ο κόσμος, ο ρόλος του αθλητισμού έχει μεγαλώσει.

Ο αθλητισμός σήμερα διαμορφώνει συμπεριφορές, υφίσταται ως επαγγελματική δραστηριότητα, έχει τεράστια οικονομικά μεγέθη, αναγνωρίζεται ως σημαντικός παράγοντας της καθημερινής ζωής, περιλαμβάνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα, χρηματοδοτείται αδρά από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς και κατέχει σημαντική θέση στην ψυχαγωγία και τη διάθεση του ελεύθερου χρόνου των πολιτών.

Όλα αυτά δικαιολογημένα προσδιορίζουν τον αθλητισμό ως κοινωνικό φαινόμενο με μεγάλες και ποικίλες διαστάσεις. Είναι γι΄αυτό που Κυβέρνηση, Βουλή και πολιτικά κόμματα οφείλουμε να εξυγιάνουμε θεσμικά τον αθλητισμό. Να διαμορφώσουμε την κατάλληλη υποδομή. Να αναδείξουμε νέα πρότυπα. Να μεταβάλουμε βαθμιαία αλλά σταθερά νοοτροπίες, συμπεριφορές και σχέσεις.

Οφείλουμε, στα πλαίσια ενός ενιαίου σχεδιασμού, να συμβάλουμε όλοι στην ανάπτυξη του κυπριακού αθλητισμού. Για μας ο αθλητισμός δεν είναι μόνο θεωρητικό δικαίωμα αλλά πρακτική δυνατότητα κάθε πολίτη ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο και τάξη. Στόχος με αυτή την πολιτική είναι να συμβάλουμε αποφασιστικά στην αφύπνιση του ενδιαφέροντος και την έλξη των νέων από τον αθλητισμό, καθώς και της ανάπλασης της σημερινής φθαρμένης και παθητικής σχέσης των νέων με τον αθλητισμό, τον αγώνα και το θέαμα.

Πιστεύουμε ότι έχει σημάνει η ώρα στα γήπεδα τόσο στο στίβο όσο και στις κερκίδες, η κυπριακή νεολαία να σκέφτεται, να κρίνει και να δημιουργεί.

Η αθλητική επίδοση μιας χώρας δεν μετριέται μόνο με τον αριθμό των ρεκόρ. Κυρίως μετριέται με τον αριθμό των αθλουμένων.

«Ου το νικάν αλλά το ευ αγωνίζεσθαι».
Να αριστεύουν, ναι, οι αθλούμενοι νέοι μας,
Ναι, να στοχεύουν υψηλές επιδόσεις.

Αυτό είναι θεμελιακό στοιχείο του Ολυμπιακού πνεύματος. Με αρμονία όμως, με ισορροπία, με το μέτρο που δίδαξε ο Αριστοτέλης, όχι με τη μονομέρεια της αποκλειστικής αθλητικής προσπάθειας ούτε και με την τεχνική ενδυνάμωση και τη χρήση διεγερτικών φαρμάκων.

«Εύ αγωνίζεσθαι και παν μέτρον άριστον»

Υπόσχεση μας είναι ότι ως Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για έναν αθλητισμό όχι κομματικού πάθους και φανατισμού αλλά έναν αθλητισμό υγείας, δύναμης και αρετής.

Σήμερα βραβεύουμε και τιμούμε τους άριστους. Τους συγχαίρω ακόμη μια φορά και τους εύχομαι μεγαλύτερες επιτυχίες και διακρίσεις τόσο στον αθλητικό στίβο όσο και στο στίβο της ζωής.