15/11/11

Η Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων / Ανάπτυξη της ΕΕ, στις Βρυξέλλες
14/11/2011





Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή εκπροσώπησε την Κύπρο στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων / Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι εργασίες του Συμβουλίου επικεντρώθηκαν στο μέλλον της αναπτυξιακής συνεργασίας της ΕΕ καθώς και στη δημοσιονομική στήριξη της αναπτυξιακής βοήθειας.

Οι Υπουργοί Ανάπτυξης της ΕΕ εξέτασαν τη θέση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο 4ο Φόρουμ για την Αποτελεσματικότητα της Αναπτυξιακής Βοήθειας που θα πραγματοποιηθεί στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, στις 29 Νοεμβρίου. Η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία του Φόρουμ, σημειώνοντας ότι αποτελεί σταθμό για την αποτελεσματικότητα της αναπτυξιακής βοήθειας. Η παγκόσμια οικονομική κρίση με τις κοινωνικο-οικονομικές και πολιτικές συνέπειες, τόνισε η κα Υπουργός, αναμφισβήτητα επηρεάζει την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας και επιβάλει μια πιο αποτελεσματική και πιο ορθολογιστική διαχείρισή της. Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε η κα Υπουργός, απαιτείται καταμερισμός εργασίας καθώς και καλύτερη συνεργασία με τις χώρες εταίρους και άλλους δωρητές, προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία στην παροχή βοήθειας και το κόστος των συναλλαγών.

Το Συμβούλιο συνέχισε, επίσης, την εξέταση της κατάστασης στο Κέρας της Αφρικής, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται σε ανθρωπιστικά θέματα και θέματα ανάπτυξης. Η κα Υπουργός σημείωσε ότι τόσο η ασταθής πολιτική κατάσταση και η ιδιαίτερα εύθραυστη κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής, όσο και η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. «Στηρίζουμε τη συνολική προσπάθεια εκ μέρους της ΕΕ να στηρίξει οικονομικά τις χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της μάστιγας της πείνας», ανέφερε η κα Υπουργός. Οι προσπάθειες αυτές όμως, πρόσθεσε, μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας και πολιτικής δέσμευσης από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες για την από κοινού διαχείριση των φυσικών πόρων τους.

Η Κύπρος, τόνισε η δρ Κοζάκου-Μαρκουλλή, στηρίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της ΕΕ ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες της περιοχής για αντιμετώπιση της ξηρασίας, για ανάπτυξη του γεωργικού τομέα και για ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή αλλά το πιο σημαντικό, κατέληξε η Υπουργός, είναι ότι μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους της περιοχής μια ελπίδα για το μέλλον.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου διεξήχθη συζήτηση αναφορικά με το μέλλον της αναπτυξιακής συνεργασίας κατά την οποία τα κράτη μέλη χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρουσιάσει πρόταση για το μέλλον της αναπτυξιακής πολιτικής της ΕΕ και για την δημοσιονομική στήριξη τρίτων χωρών που λαμβάνουν αναπτυξιακή βοήθεια.