25/11/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

25/11/2011
Η θέση για συνεννόηση, συναντίληψη και συνεργασία για αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας συναντά τη θέση της Κυβέρνησης, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος χαιρέτισε τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της επίσκεψής του στα γραφεία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για την οικονομία, δήλωσε: «Δεν έχω παρά να χαιρετίσω την τοποθέτηση για την προσπάθεια να υπάρξει εθνική συνεννόηση στο θέμα της οικονομίας και των προσπαθειών που γίνονται για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που βλέπουμε πόσο προβληματίζει, ειδικά την Ευρώπη, με τις συζητήσεις που γίνονται και αναπόφευκτα αυτή η κατάσταση έχει τις αρνητικές της συνέπειες και πάνω στη δική μας οικονομία.

Η θέση για συνεννόηση, συναντίληψη και συνεργασία για αντιμετώπιση των προβλημάτων συναντά τη θέση της Κυβέρνησης ότι πρέπει να υπάρχει αυτό το κλίμα μακριά από τους όποιους λαϊκισμούς, μακριά από τοποθετήσεις είτε πανικού είτε ισοπέδωσης των πάντων, για να μπορέσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα.

Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει τελικά αυτό το κλίμα και ότι αυτή η προσπάθεια θα τελεσφορήσει με τη λήψη περαιτέρω μέτρων για να δώσουμε προοπτική και πνοή στην κυπριακή οικονομία. Εχει τις δυνατότητες η κυπριακή οικονομία, μπορεί να δημιουργηθεί η δυναμική για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα, χρειάζεται, όμως, αυτή η συλλογική προσπάθεια».

Κληθείς να πει πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν είναι σε θέση να το σχολιάσει αυτή τη στιγμή, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «τα μέτρα που η Κυβέρνηση συζητά στον κοινωνικό διάλογο πρέπει να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν, διότι και οι αγορές αναμένουν και οι Ευρωπαίοι μας παρακολουθούν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Λιλλήκας επιμένει στον «πολιτικό χαρακτήρα της εξόντωσής του» και ερωτηθείς πώς απαντά σε αυτό η Κυβέρνηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι θέμα να απαντήσει η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση δεν έχει καμία ανάμιξη στο θέμα. Χθες και σήμερα, ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δώσει απαντήσεις επί του θέματος, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι η Νομική Υπηρεσία που ασχολείται με το θέμα και ως εκ τούτου δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να υπάρχει πίσω από την υπόθεση, έτσι όπως εξελίσσεται, η οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα».

Ερωτηθείς πώς σχολιάζει τη θέση ότι με την υπόθεση αυτή «ανοίγει ο δρόμος για την ποινικοποίηση της δημόσιας ζωής», ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με διάφορες νομικές πτυχές να τα εγείρετε στη Νομική Υπηρεσία που ασχολείται με το θέμα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η εταιρεία Shell διεκδικεί κυπριακό οικόπεδο, τη στιγμή που υπογράφει συμφωνία με τη Τουρκία και ερωτηθείς αν αυτό θεωρείται ως σύγκρουση συμφερόντων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «κανένας δεν διεκδικεί οτιδήποτε ακόμη. Θα δούμε τι και ποιος διεκδικεί όταν προκηρυχθεί ο δημόσιος διαγωνισμός, όταν απευθυνθεί η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων από μέρους των εταιρειών, για να δούμε πραγματικά ποιές και πόσες εταιρείες εκδηλώνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τεμάχια στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Άρα, να μη βιαζόμαστε για το συγκεκριμένο θέμα».

Σε ερώτηση τι θα συμβεί εάν η εταιρεία διεκδικήσει οικόπεδο στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «τότε θα είμαστε εδώ να ξανασυζητήσουμε»

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ενδιαφέρον για εξασφάλιση των αποτελεσμάτων των ερευνών που έχουν γίνει στην ΑΟΖ υπάρχει και μάλιστα μεγάλο ενδιαφέρον. Θα δούμε πώς θα εκφραστεί αυτό το ενδιαφέρον μέσα από την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για διεκδίκηση τεμαχίων, για έρευνα και εκμετάλλευση. Να κάνουμε και εδώ λίγη υπομονή. Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, ετοιμάζονται τα σχετικά έγγραφα, για να δημοσιοποιηθεί αυτό με τον τρόπο που η ευρωπαϊκή Οδηγία και ο κυπριακός νόμος προβλέπουν».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου κ. Εγκεμέν Μπαγίς σε σχέση με την Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτό που θέλω ξανά να υπογραμμίσω είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα κάνει μια πετυχημένη Προεδρία, θα λειτουργήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής, όπως οι Ευρωπαίοι αναμένουν από την κάθε προεδρεύουσα χώρα προς όφελος της επίλυσης προβλημάτων και προώθησης συγκεκριμένων πολιτικών στην ίδια την ΕΕ. Από κει και πέρα, θα ήταν καλό, η Τουρκία να μην προκαλεί προβλήματα στον εαυτό της λέγοντας όσα λέχθηκαν πρόσφατα και πιο παλιά αναφορικά με την Κυπριακή Δημοκρατία και το δικαίωμα που έχει ως κράτος μέλος της ΕΕ να αναλάβει την εξάμηνη Προεδρία στο πλαίσιο της εκ περιτροπής Προεδρίας στην ΕΕ».