22/11/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στην τελετή εγκαινίων του B΄ Δημόσιου Νηπιαγωγείου Ιδαλίου
22/11/2011





Σεβαστό Ιερατείο, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, εκπαιδευτικοί, γονείς, αγαπητά μου παιδιά,

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι μαζί σας για να τελέσουμε τα εγκαίνια των νέων σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων του B’ Δημόσιου Νηπιαγωγείου Ιδαλίου, προσφέροντας στους κατοίκους της περιοχής ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό κτήριο για τα παιδιά τους.

Η ανέγερση του Νηπιαγωγείου έγινε δυνατή στα πλαίσια του κτηριολογικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, που υλοποιείται με συνέπεια και μεθοδικότητα, στόχος του οποίου είναι η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων μας, ώστε αυτά να διαθέτουν σύγχρονες εγκαταστάσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια εκπαίδευση.

Η προδημοτική εκπαίδευση θεωρείται για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού η προμετωπίδα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Για τον λόγο αυτό, από τη σχολική χρονιά 2004-2005 εισήχθη ο θεσμός της υποχρεωτικής και δωρεάν προδημοτικής εκπαίδευσης, μέτρο που έχει φέρει την Κύπρο ανάμεσα στις πρωτοπόρες χώρες, επεκτείνοντας ταυτόχρονα την υποχρεωτική εκπαίδευση στα δέκα χρόνια.

Ταυτόχρονα, αποτέλεσμα του μέτρου αυτού ήταν η από μέρους του κράτους ανάληψη της ευθύνης και πάνω απ’ όλα του οικονομικού κόστους για την ανέγερση, στελέχωση και λειτουργία δημόσιων νηπιαγωγείων που να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών προδημοτικής ηλικίας, αλλά και παράλληλα να φιλοξενούν παιδιά μικρότερων ηλικιών, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, με ένα πολύ χαμηλό κόστος για την οικογένεια.

Το Β’ Νηπιαγωγείο Ιδαλίου που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί ένα καινούριο εκπαιδευτικό συγκρότημα σύγχρονων προδιαγραφών, το οποίο έχει εμβαδόν εσωτερικών χώρων 225,50 τ.μ., εμβαδόν καλυμμένων χώρων 52 τ.μ. και περιλαμβάνει: δυο αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα ειδικής εκπαίδευσης, κουζίνα, γραφείο, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους υγιεινής και ένα πλούσιο παιχνιδότοπο. Είναι ένας άνετος και λειτουργικός χώρος μέσα σ’ ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον, όπου παιδιά και προσωπικό απολαμβάνουν καθημερινά την παραμονή τους σ’ αυτό.

Το έργο αυτό έχει ανεγερθεί σε συνολικό εμβαδόν 1273 τ.μ. και κόστισε €220.000,00. Η διάρκεια εκτέλεσης του έργου ήταν από τον Μάιο του 2010 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010. Χωροθετήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιούνται στον μέγιστο βαθμό οι ανάγκες των παιδιών και να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η Παιδεία και ο Πολιτισμός βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης μας. Γιατί η Παιδεία αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον, για την κοινωνική, την οικονομική, την πνευματική και την πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο της κοινωνίας μας. Η Παιδεία είναι για τον κάθε άνθρωπο το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό και, ως τέτοια, πρέπει να διασφαλίζεται ισότιμα σε όλους τους πολίτες, με την παροχή δωρεάν και υψηλής ποιότητας δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο.

Όπως σαφώς καθορίζεται και στους στόχους του Υπουργείου, στοχεύουμε σε ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο, στο οποίο όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά θα έχουν ίσες ευκαιρίες μόρφωσης, μέσα σε σύγχρονα και άρτια εξοπλισμένα σχολικά κτήρια. Για αυτό και η συνεχής βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων μας, με την ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων, την αντισεισμική αναβάθμιση των υφισταμένων και τις επεκτάσεις που γίνονται αποτελεί βασική παράμετρο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, την οποία σταδιακά υλοποιούμε.

Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζω σήμερα το Β΄ Δημόσιο Νηπιαγωγείο Ιδαλίου, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές της ανέγερσης του εξαίρετου αυτού εκπαιδευτικού συγκροτήματος.

Συγχαίρω θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη της Σχολικής Εφορείας και τον Σύνδεσμο Γονέων για την άψογη συνεργασία τους με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, που είχαν τη γενική ευθύνη για την προώθηση και την εποπτεία της ανέγερσης των σχολείων.

Συγχαίρω επίσης τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς και τους εργολάβους για τη συνεργασία που είχαν, η οποία μας έδωσε ένα σύγχρονο σχολικό κτήριο, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα σχολεία άλλων αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών.

Εύχομαι ολόψυχα στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχουν να επιτελέσουν και είμαι βέβαιος ότι θα αξιοποιήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις μεγάλες δυνατότητες που τους παρέχει το σχολείο τους.

Τελειώνοντας θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα σας και θα στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο το έργο του σχολείου. Γιατί τα παιδιά μας δικαιούνται και πρέπει να έχουν μια σύγχρονη εκπαίδευση και ένα καλύτερο και πιο ευτυχισμένο μέλλον, το οποίο ελπίζουμε να διασφαλιστεί ακόμη περισσότερο με την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της πατρίδας μας.