22/11/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά την τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του Προτύπου Κέντρου Ημέρας του Συνδέσμου Γονέων Ενηλίκων Ατόμων με Νοητική Αναπηρία «Απόστολος Λουκάς», στη Λευκωσία
22/11/2011
Να μην μεταδοθεί πριν τις 5 μ.μ.



Σας ευχαριστώ, γιατί με την πρόσκληση σας να καταθέσω τον θεμέλιο λίθο, μου δίνετε την ευκαιρία να συμμεριστώ την ικανοποίηση που πηγάζει από την υλοποίηση ενός οράματος, αλλά και να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συνδέσμου «Απόστολος Λουκάς» για το κοινωνικό έργο που επιτελείτε.

Ο θεμέλιος λίθος που καταθέτουμε σήμερα για την ανέγερση Πρότυπου Κέντρου Ημέρας, αποτελεί συνέχιση της κοινωνικής προσφοράς του Συνδέσμου «Απόστολος Λουκάς» και όχι μόνο. Αποτελεί συνάμα αφετηρία για την προσφορά νέων και σύγχρονων κοινωνικών υπηρεσιών προς τα ενήλικα άτομα με νοητική υστέρηση.

Σε μια εποχή που οι κοινωνικές αλλαγές, οι διαφοροποιήσεις στον τρόπο ζωής και στους θεσμούς και τις αξίες, οδηγούν σε ανησυχίες και ερωτήματα για τους προσανατολισμούς της σημερινής κυπριακής κοινωνίας, έρχονται ως απάντηση:
· έργα που φέρνουν στην επιφάνεια πτυχές της κοινωνίας αυτής, για τις οποίες πρέπει να είμαστε περήφανοι και τις οποίες θα πρέπει να διαφυλάττουμε και ενισχύουμε με κάθε τρόπο και μέσο,
· έργα συμπολιτών μας που αγωνίζονται με ανιδιοτέλεια, αθόρυβα και μεθοδικά για να στηρίξουν τους συνανθρώπους τους, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική πρόοδο και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στον τόπο μας.

Ειδικά, το συγκεκριμένο έργο με το πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης των ενηλίκων ατόμων με νοητική υστέρηση, αντανακλά την ουσιαστική στροφή στη μεταχείριση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Μεταδίδεται έτσι το αισιόδοξο μήνυμα προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες ότι είναι καλοδεχούμενοι και μπορούν να ζουν δίπλα και ανάμεσα στους υπόλοιπους και όχι απομονωμένοι.

Η Κυβέρνηση δίδει ιδιαίτερη σημασία και αξία στην εθελοντική εργασία και τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, γι’ αυτό και στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τα προγράμματα που λειτουργούν οι Εθελοντικές Οργανώσεις Κοινωνικής Πρόνοιας. Τόσο με τεχνική όσο και με οικονομική αρωγή, στο πλαίσιο πάντοτε των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Ενδεικτικό της εκτίμησης προς το έργο που επιτελείτε, αλλά και της πρόθεσης να σταθούμε δίπλα στο Σύνδεσμο Γονέων Ενηλίκων Ατόμων με Νοητική Αναπηρία «Απόστολος Λουκάς», και να ενισχύσουμε τις προσπάθειές του, είναι η κρατική χορηγία που του έχει παραχωρηθεί. Στο πλαίσιο του Σχεδίου Κρατικών Χορηγιών για τα τρία προγράμματά του, τα τελευταία 10 χρόνια παραχωρήθηκε το συνολικό ποσό των €740.000. Επίσης, για το ίδιο διάστημα, δόθηκε στον Σύνδεσμο για το πρόγραμμα της Εργοδότησης με Στήριξη, το συνολικό ποσό των €150.000. Η γη πάνω στην οποία θα ανεγερθεί το Κέντρο είναι δασική γη την οποία αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο να εκμισθώσει στον Σύνδεσμό σας.

Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας μου, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως Κυβέρνηση θέτουμε πρωταρχικό μας στόχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα ανοίξουν νέες προοπτικές για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρίες. Στοχεύουμε παράλληλα στην υπεράσπιση και κατοχύρωση της αξιοπρέπειας τους και στη διασφάλιση, στο πλαίσιο των κρατικών δυνατοτήτων, των δικαιωμάτων της διαβίωσης, προστασίας, φροντίδας, στήριξης, αποκατάστασης, κατάρτισης, απασχόλησης, προσβασιμότητας, ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης.

H κύρωση της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, η εισαγωγή σχεδίου για κοινωνικούς συνοδούς ατόμων με αναπηρίες και η εισαγωγή του θεσμού της ποσόστωσης για πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αποτελούν επιβεβαίωση των πιο πάνω.

Καταθέτοντας τον θεμέλιο λίθο του Πρότυπου Κέντρου Ημέρας, συγχαίρω ακόμη μια φορά όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του έργου. Εύχομαι το κέντρο να καταστεί σημείο αναφοράς για την αξιοπρεπή διαβίωση των εξυπηρετουμένων και για την ποιότητα των υπηρεσιών που θα παρέχονται σε αυτούς.