22/11/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

22/11/2011

Η Κυβέρνηση κάθε φορά που γίνεται διάλογος και υπάρχει διαβούλευση αποφεύγει τις πολλές δημόσιες δηλώσεις και η έκκλησή μας είναι αυτές οι δημόσιες δηλώσεις, αν είναι δυνατόν, να αποφευχθούν από όλους, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου κληθείς να πει πότε αναμένεται η Κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένες συμφωνημένες προτάσεις για την οικονομία, είπε ότι «η Κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει αποδείξει μερικές φορές ότι πάντοτε στη λήψη των αποφάσεων για την οικονομία προηγείται διάλογος και διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους. Τώρα ο Υπουργός Οικονομικών είναι στη φάση της εντατικής διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.
Επίσης, η Κυβέρνηση πάντοτε με ένα ισορροπημένο τρόπο, ει δυνατόν, αντιμετωπίζει τα θέματα της οικονομίας τόσο για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών αναγκών όσο και για την επίλυση των συσσωρευμένων για δεκαετίες διαρθρωτικών προβλημάτων. Αυτή την προσπάθεια η Κυβέρνηση την καταβάλλει εδώ και καιρό και θα τη συνεχίσει. Η Κυβέρνηση κάθε φορά που γίνεται διάλογος και υπάρχει διαβούλευση αποφεύγει τις πολλές δημόσιες δηλώσεις και η έκκληση μας είναι αυτές οι δημόσιες δηλώσεις, αν είναι δυνατόν, να αποφευχθούν από όλους, διότι όταν γίνεται ένας διάλογος και μια διαβούλευση και γίνονται δημόσιες δηλώσεις με δημόσιες δεσμεύσεις και τοποθετήσεις, τότε δυσχεραίνεται και το πεδίο συνεννόησης αναφορικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Και σε αυτή την περίπτωση, η Κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια πρακτική».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο περιθώριο να διαφοροποιηθούν οι προτάσεις ως αποτέλεσμα του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «πάμε σε διάλογο και διαβούλευση. Αυτό κάνει ο Υπουργός Οικονομικών. Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης θα ληφθούν όταν θα έρθει το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων, όταν έρθουν τα συγκεκριμένα μέτρα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τούτη την ώρα την προπαρασκευαστική εργασία την κάνει ο Υπουργός Οικονομικών».

Σε ερώτηση αν ο Υπουργός Οικονομικών είχε πριν την έναρξη του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Υπουργός Οικονομικών είναι Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης Χριστόφια. Υπάρχει μια διαδικασία την οποία η Κυβέρνηση ακολουθεί». Πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση θέλει να κάνει τη δουλειά της, θέλει σε ένα τέτοιο θέμα, όπως είναι η οικονομία, ανεξαρτήτως των διαφωνιών όπως διατυπώθηκαν και στο πρόσφατο παρελθόν και διατυπώνονται και τώρα, τελικά να δημιουργηθεί ένα τέτοιο σκηνικό στην Κύπρο και μετά τη λήψη των αποφάσεων που να διατηρείται η κοινωνική ηρεμία στον τόπο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου την Κυριακή σε σχέση με τις Μητροπολιτικές εκλογές, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο επʼ αυτού. Ο πολίτης ακούει όλους μάς και μας κρίνει. Από κει και πέρα είναι θέματα της Εκκλησίας αυτά».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχει παραιτηθεί ο Εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) κ. Ηλίας Γεωργιάδης και ότι η παραίτηση έγινε μετά από έντονη συζήτηση με τον Επίτροπο Προεδρίας κ. Γιώργο Ιακώβου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο κ. Γεωργιάδης μετά από μια ευδόκιμη, μακρά θητεία στα συγκεκριμένα καθήκοντα έχει θεωρήσει ότι επήλθε το πλήρωμα του χρόνου και γι’ αυτό έχει παραιτηθεί από τη θέση του, και η Κυβέρνηση φροντίζει για να μην υπάρχει κενό σε αυτό το θέμα». Είπε, τέλος, ότι για αναπλήρωση της θέσης «γίνονται σκέψεις από την Κυβέρνηση».