11/11/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση τιμής για την ημέρα Ανάμνησης για τους πεσόντες των δύο Παγκοσμίων Πολέμων

11/11/2011





Συγχαίρω τους διοργανωτές της εκδήλωσης τιμής, με την ευκαιρία της Ημέρας Ανάμνησης και τήρησης δίλεπτης σιγής εις μνήμην όσων έχασαν τη ζωή τους στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Θέλω ιδιαίτερα να συγχαρώ τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολεμιστών Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όχι μόνο για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης αλλά και για το ευρύτερο έργο που επιτελεί.

Είναι υποχρέωση όλων μας να θυμόμαστε και να τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απέναντι στο τέρας του χιτλεροφασισμού και του επεκτατισμού. Όσων αγωνίστηκαν για την επικράτηση της δικαιοσύνης, της παγκόσμιας ειρήνης, και της ισότητας σε ολόκληρο τον κόσμο. Για έναν κόσμο της ευημερίας και της προόδου, της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.

Αυτά που στη σημερινή εποχή μπορεί να θεωρούνται από ορισμένους δεδομένα, διεκδικήθηκαν και αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και αυτοθυσία. Χτίστηκαν μέσα από τη θυσία εκατομμυρίων ανθρώπων που αντιτάχθηκαν στη φρίκη του πολέμου και του φασισμού. Η σωστή διδαχή της ιστορίας στους νέους και στις νέες μας είναι απαραίτητη για να μην ξαναζήσουμε ως ανθρωπότητα τον εφιάλτη του συνεχούς επεκτατισμού, του ναζισμού και του πολέμου όπως τα έζησε η ανθρωπότητα πριν και κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

Η Κύπρος δήλωσε παρούσα και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε μια πρωτοφανής σύγκρουση με εκατομμύρια θύματα με κίνητρο τον επεκτατισμό και την εξυπηρέτηση επιρροής και συμφερόντων. Κύπριοι εθελοντές συμμετείχαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και η Κύπρος είχε τη δική της συμβολή στην προσπάθεια για κατίσχυση της ειρήνης και της δικαιοσύνης.

Η συμμετοχή των Κυπρίων εθελοντών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελεί μια από τις χρυσές σελίδες της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Με 30 και πλέον χιλιάδες εθελοντές, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, η Κύπρος είναι συγκριτικά η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε εθελοντική συμμετοχή κατά αναλογία πληθυσμού. Αυτός ο αριθμός αποτελούσε το 10% του πληθυσμού, αφού τότε ο πληθυσμός της Κύπρου ανερχόταν σε 300 χιλιάδες. Το τίμημα αυτής της συμμετοχής όμως ήταν βαρύ. Πέραν των δυόμισι χιλιάδων Κυπρίων αγωνιστών αιχμαλωτίστηκαν, εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες και περισσότεροι από 600 οι ήρωες νεκροί μας, τα οστά των οποίων βρίσκονται θαμμένα σε 49 κοιμητήρια 18 διαφορετικών χωρών.

Η συμμετοχή των Κυπρίων αγωνιστών κατά του χιτλεροφασισμού είχε χαρακτήρα αντιφασιστικό, είχε όμως και χαρακτήρα απελευθερωτικό. Αφορούσε παράλληλα στην επίτευξη της κοινωνικής δικαιοσύνης στην πατρίδα μας. Πρώτιστος στόχος ήταν ασφαλώς να νικηθεί το τέρας του φασισμού που απειλούσε με ολοκληρωτική καταστροφή τον ανθρώπινο πολιτισμό. Ταυτόχρονα ο κυπριακός λαός ανέμενε ότι η νέα διεθνής κατάσταση που θα δημιουργείτο μετά την επικράτηση των συμμαχικών δυνάμεων θα επέτρεπε και την απελευθέρωση της Κύπρου από τα δεσμά της αποικιοκρατίας. Τέλος, ο κυπριακός λαός προσδοκούσε ότι ο ήλιος της δικαιοσύνης ο οποίος θα ανέτελλε μέσα από τα σκοτάδια του φασισμού θα εξαφάνιζε την κοινωνική ανέχεια και τις ακραίες κοινωνικές αντιθέσεις που κυριαρχούσαν στην κυπριακή κοινωνία της δεκαετίας του 1940.

Δυστυχώς οι προσδοκίες των Κυπρίων εθελοντών και του κυπριακού λαού παρέμειναν ανεκπλήρωτες. Η Κύπρος παρέμεινε κάτω από τον αποικιακό ζυγό μετά το τέλος του πολέμου ενώ η κοινωνική κατάσταση, παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε χάρη στον αγώνα των Κυπρίων εργαζομένων, παρά τις εργατικές κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν με πρωτοστάτη οργανωμένο εργατικό κίνημα, σίγουρα δεν προσέγγιζε τα οράματα των αγωνιστών και του λαού.

Οι συμπατριώτες μας που αγωνίστηκαν με αυτοθυσία και έπεσαν στα πεδία των μαχών, αλλά και εσείς συναγωνιστές βετεράνοι, οι οποίοι αγωνιστήκατε με σθένος και σταθήκατε εμπόδιο στα σχέδια του Χιτλεροφασισμού, παρά το ότι κερδίσατε τη μεγάλη μάχη, δεν είχατε την τύχη να δείτε την εδραίωση των αρχών και των ιδανικών για τα οποία πολεμήσατε στον τόπο μας. Δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα το όραμα της κατίσχυσης του διεθνούς δικαίου στον κόσμο.

Το ιδεολόγημα του φασισμού πρέπει να παραμείνει θαμμένο στα χρονοντούλαπα της ιστορίας. Η φασιστική δράση της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β' άνοιξε τις κερκόπορτες για την τουρκική εισβολή και οδήγησε τον τόπο στην καταστροφή. Δεν είναι δυνατό 66 χρόνια μετά τη νίκη κατά του Χιτλεροφασισμού και 37 χρόνια μετά την προδοσία και την εθνική καταστροφή του 1974 να ανεχθεί ο οποιοσδήποτε και ιδιαίτερα η συντεταγμένη πολιτεία την επαναφορά των ιδεολογημάτων του φασισμού που οδήγησαν την ανθρωπότητα και την Κύπρο στην καταστροφή.

Μετά από εξήντα έξι χρόνια από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εμείς δίνουμε ως κυπριακός λαός τη μάχη μας για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου. Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βρίσκουμε στο δρόμο μας διαθέτουμε την υπομονή και την επιμονή να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης και λειτουργικής που να αίρει την κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα μας και τον λαό μας. Μιας λύσης που θα αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού και η οποία θα βασίζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Για να πετύχουμε τον στόχο μας χρειαζόμαστε τη συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε μια ελάχιστη κοινή πολιτική βάση για να δώσουμε ηχηρό το μήνυμα τόσο στον λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, όσο και στη διεθνή κοινότητα ότι η Κύπρος πρέπει και μπορεί να επανενωθεί στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως Πολιτεία θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα σας. Έμπρακτα παραδείγματα της δέσμευσης μας αποτελούν η καταβολή μηνιαίου επιδόματος/χορηγίας στους βετεράνους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το δικαίωμα μεταβίβασης του επιδόματος στον ή στη σύζυγο μετά το θάνατο, όπως επίσης και η παρασημοφόρηση των βετεράνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε ειδική τελετή. Να είστε βέβαιοι ότι η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί.

Τιμή και δόξα στα θύματα των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.
Τιμή και δόξα στους ήρωες μας.