18/11/11

 
Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου

17/11/2011





Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη.

Μετά την επίσημη υποδοχή στο ΓΕΕΦ οι δύο Υπουργοί είχαν συνομιλίες και ακολούθως προέβησαν σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Καλωσορίζοντας τον νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, ο κ. Ηλιάδης δήλωσε τα ακόλουθα: «Είναι με αισθήματα χαράς αλλά και ευγνωμοσύνης που υποδεχόμαστε σήμερα τον νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Το γεγονός ότι η πρώτη του έξοδος εκτός συνόρων γίνεται με επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο δίνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει πάντα ο σταθερός και ανιδιοτελής συμπαραστάτης της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες η Ελλάδα εγγυάται το παρόν και το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων είναι άψογη και η συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων Άμυνας είναι εξαίρετη και καθημερινή. Η επικοινωνία και ο συντονισμός είναι ιδιαίτερα χρήσιμος και αποτελεσματικός.

Μέσα στις συνθήκες που διανύει η περιοχή μας ευρύτερα η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, θέλουμε και επιδιώκουμε να είμαστε παράγοντες ειρήνης, ομαλότητας και σταθερότητας. Για την περιοχή επιδιώκουμε ομαλές εξελίξεις στη βάση του διεθνούς δικαίου και συμπεριφορές οι οποίες να συνάδουν προς την έννομη τάξη.
Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να επικρατήσει. Προς αυτήν την κατεύθυνση Ελλάδα και Κύπρος ενώνουμε δυνάμεις για να κατοχυρώσουμε την ασφάλεια και να ανοίξουμε δρόμους ειρήνης και προόδου.

Με αυτά τα αισθήματα και με αυτή την αντίληψη καλωσορίζουμε με τον πιο θερμό και εγκάρδιο τρόπο στην Κύπρο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας».

Στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μετά την ορκωμοσία της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης υπό τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, με την ιδιότητα μου πλέον του Υπουργού Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος και ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του συνάδελφου μου και φίλου κ. Δημήτρη Ηλιάδη, βρίσκομαι σήμερα εδώ για να μεταφέρω ένα μήνυμα αλληλεγγύης, στήριξης, αγάπης στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον Κυπριακό Ελληνισμό.

Η οικονομική κρίση η οποία μαστίζει αυτή τη στιγμή ολόκληρο τον κόσμο και δοκιμάζει και τη χώρα μας σε καμία περίπτωση δεν θα μας οδηγήσει σε έκπτωση ή υποχώρηση από τις βασικές αρχές, θέσεις και στόχους που εθνικά έχουν τεθεί. Στην προτεραιότητα των εθνικών μας θεμάτων είναι η Κύπρος μας.

Η Κύπρος, η οποία αυτόν τον καιρό δίνει τον δικό της αγώνα πάντοτε έχοντας ως συμπαραστάτη και στυλοβάτη σε κάθε της προσπάθεια την Ελλάδα, για να φτάσουμε όλοι στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι μια ενιαία, αδιαίρετη και ενωμένη Κύπρος με όλους τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ενωμένους κάτω από την ίδια στέγη.

Η Κύπρος ασκεί αυτό τον καιρό τα αναφαίρετα κυριαρχικά της δικαιώματα, πάντοτε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Προασπίζει τα οικονομικά της συμφέροντα και έχει χαράξει μια στρατηγική που την οδηγεί μπροστά. Σε αυτόν τον δρόμο η Ελλάδα είναι δίπλα της.

Οι αγαστές σχέσεις αλληλεγγύης και αδελφοσύνης ισχυροποιούνται με το πέρασμα του χρόνου. Η σημερινή μου παρουσία εδώ είναι ένας ακόμη κρίκος στη διαχρονική αυτή σταθερή πορεία των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Στον αμυντικό τομέα η Κύπρος μπορεί να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρη. Η Ελλάδα εγγυάται την ανεξαρτησία και την ακεραιότητά της. Αλλά και στους άλλους τομείς η συνεργασία επεκτείνεται και βαθαίνει.

Η παρουσία μου εδώ σήμερα έχει ουσιαστικό, σημειολογικό και συμβολικό χαρακτήρα. Δυναμώνει περισσότερο τις σχέσεις και τα όσα προηγήθηκαν στη σύσκεψη που είχαμε με τον φίλο και συνάδελφο μου Υπουργό Άμυνας της Κύπρου σηματοδοτούν ένα ακόμη ξεκίνημα που ανοίγει ένα ακόμη καινούργιο κεφάλαιο στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο Υπουργεία, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Έχω προσκαλέσει τον Κύπριο συνάδελφό μου και καλό μου φίλο να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα όπου θα επιστεγαστούν όλα εκείνα που έχουμε σήμερα εδώ συμφωνήσει. Πάντοτε στο όνομα του κοινού μας σκοπού: Ελλάδα και Κύπρος να διαδραματίσουμε από κοινού ένα ρόλο σταθεροποιητικό στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε, μέσα από τις διεθνώς παραδεδεγμένες αρχές, το διεθνές δίκαιο, την υπόθεση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας, της συνεργασίας στην περιοχή. Σε αυτό το πνεύμα, σε αυτό το πλαίσιο που ορίζει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και στα δύο Υπουργεία θα πορευθούμε και στο μέλλον.

Ευχαριστώ από βάθους καρδιάς τον Υπουργό κ. Ηλιάδη αλλά και την Κυπριακή Κυβέρνηση και όλους σας γι΄ αυτήν την πράγματι εγκάρδια υποδοχή που ένιωσα για μία ακόμη φορά – όπως γνωρίζετε είμαι τακτικός επισκέπτης της Κύπρου. Έχει καταγραφεί και στο παρελθόν ότι είμαι εδώ με την όποια ιδιότητα και τον όποιο ρόλο μου αναθέτουν οι Έλληνες πολίτες και η ελληνική πολιτεία γιατί ακριβώς αυτό που αισθάνομαι εγώ, αισθάνονται και οι Έλληνες, ότι η Κύπρος είναι στην καρδιά μας, στην ψυχή μας, είναι η εθνική μας προτεραιότητα».