17/11/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου


Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου
17/11/2011





Χρειάζεται όλοι να δείχνουν υπευθυνότητα και πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλοι θα πρέπει να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει επισωρεύσει η παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει αναδείξει δομικά, διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, είπε σήμερα το απόγευμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή που ασχολείται με το θέμα του Τερματικού Σταθμού Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών με χθεσινή της ανακοίνωση είχε ξεκαθαρίσει συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής για την ανέγερση του Τερματικού στο Βασιλικό.

Η ανακοίνωση ξεκαθαρίζει ότι η Υπουργική Επιτροπή είχε ενημερωθεί από την Τεχνική Επιτροπή που ασχολείται με το θέμα και ζήτησε από αυτήν να υποβάλει σε τακτό χρονικό διάστημα προτάσεις για να προωθηθεί γρήγορα το έργο. Η Υπουργική Επιτροπή περιορίζεται στον πολιτικό της ρόλο για παρακολούθηση και προώθηση του έργου. Δεν αναμίχθηκε, δεν αναμιγνύεται ούτε προτίθεται να αναμιχθεί στις συγκεκριμένες διαδικασίες που με βάση τους Νόμους και τους Κανονισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας ακολουθούνται.

Τα όσα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ισχυρίζεται σε σημερινή γραπτή δήλωση όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά απλά δεν συμβαίνουν. Κατά την προσφιλή του μέθοδο ο κ. Νεοφύτου δημιουργεί από μόνος του θέματα απλώς και μόνο για να κατηγορεί την Κυβέρνηση».

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο κ. Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο της καθιερωμένης καθημερινής κριτικής του εναντίον της Κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ότι ο διορισμός του Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα περιορίζει το ρόλο της Υπουργού Εξωτερικών στην Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ.

Αυτό ασφαλώς δεν συμβαίνει. Και δεν συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο ότι ο διορισμός του Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα έγινε για την ανάληψη συγκεκριμένων ευθυνών που αφορούν στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να αφαιρεί καμιά αρμοδιότητα και καμιά εξουσία από κανέναν Υπουργό. Ο ρόλος του Υφυπουργού κ. Μαυρογιάννη είναι συμπληρωματικός και δεν υποκαθιστά κανένα. Αυτό επεξηγήθηκε στη Βουλή όταν συζητήθηκε και ομόφωνα εγκρίθηκε το σχετικό Νομοσχέδιο, και ο κ. Παπαδόπουλος όφειλε αυτό να το γνωρίζει.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει το κονδύλι που αφορά την προσωρινή πρόσληψη 13 Λειτουργών Τύπου γιατί δεν θέλει να ‘τρέχουν ξοπίσω’ από τους Υπουργούς για να προπαγανδίζουν το έργο της Κυβέρνησης. Αυτή και μόνο η αναφορά του κάνει φανερό ότι είτε ο κ. Παπαδόπουλος δεν κατανόησε ότι οι συγκεκριμένοι Λειτουργοί θα ασχολούνται και θα εξυπηρετήσουν ανάγκες που προκύπτουν από την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία είτε δεν τον ενδιαφέρει αν θα πετύχουμε ως χώρα στην ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας.

Αναφορικά με δηλώσεις που έγιναν για την οικονομία, σημειώνει ότι η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας στο φόντο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν προσφέρεται ούτε για κινδυνολογίες ούτε για λαϊκισμό. Ορισμένοι, όμως, δυστυχώς, καθημερινά κινδυνολογούν και λαϊκίζουν προσφεύγοντας στην εύκολη λύση να κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι τάχα δεν παίρνει μέτρα.

Οι πολίτες, όμως, γνωρίζουν ότι αν υπάρχει μια Κυβέρνηση που πήρε και συνεχίζει να παίρνει μέτρα για την εξυγίανση της οικονομίας και την επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων, είναι η Κυβέρνηση Χριστόφια.

Ενώ άλλοι προηγουμένως συνεχώς προσλάμβαναν εργαζόμενους στη δημόσια υπηρεσία και με αλματώδη τρόπο αύξαναν τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, η Κυβέρνηση Χριστόφια επέβαλε μορατόριουμ προσλήψεων και μειώνει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά χίλιους ετησίως.

Ενώ άλλοι προηγουμένως συμφωνούσαν για μεγάλες αυξήσεις και παροχή επιδομάτων που αύξαναν το κόστος της δημόσιας υπηρεσίας κατά μέσο όρο 7-8% ετησίως, η Κυβέρνηση Χριστόφια περιόρισε την αύξηση στο 4%.

Ενώ άλλοι προηγουμένως προσπερνούσαν μεγάλα προβλήματα της οικονομίας όπως είναι η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το κόστος των ασφαλιστικών ταμείων του δημοσίου και άλλα, η Κυβέρνηση Χριστόφια είτε τα επέλυσε είτε δρομολόγησε την επίλυσή τους».

Σε ερώτηση τι σκέφτεται να κάνει η Κυβέρνηση αναφορικά με περαιτέρω μέτρα για το δημόσιο τομέα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτό που σκέφτεται να κάνει η Κυβέρνηση θα το θέσει στις προτάσεις της και ο Υπουργός Οικονομικών θα κάνει, όταν και εφόσον υπάρχουν αυτές οι προτάσεις, τις ανάλογες ανακοινώσεις. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση της οικονομίας, παρακολουθεί την απόδοση των μέτρων που λαμβάνει έτσι ώστε να παίρνει εκείνες τις αποφάσεις που χρειάζεται να ληφθούν, όταν και εφόσον χρειάζεται να ληφθούν, με διάλογο και με συνεννόηση όπως κάνουμε κάθε φορά. Αυτά σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά της κυπριακής οικονομίας και την τρέχουσα κατάσταση.

Διότι σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση και επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας, η Κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που εφαρμόζει και είμαστε αισιόδοξοι ότι με την πλήρη εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού θα αντιμετωπιστούν αποφασιστικά συσσωρευμένα γα δεκαετίες διαρθρωτικά προβλήματα και θα δώσουμε προοπτική στην οικονομία».

Κληθείς να σχολιάσει σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν είμαστε της λογικής όποτε υπάρχουν δημοσιεύματα να τα σχολιάζουμε και δεν είμαστε εκείνης της σχολής που λέει ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητούνται δημοσίως, να γίνονται αντικείμενο καθημερινής πολιτικής αντιπαράθεσης για τον απλούστατο λόγο ότι τέτοιες λογικές και τέτοιες πρακτικές τελικά δυσκολεύουν την προσπάθεια για λήψη των όποιων αποφάσεων και τη λήψη των όποιων μέτρων. Γι’ αυτό ό,τι έχουμε να πούμε και να κάνουμε θα το δούμε και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, πάντοτε με στόχο οι όποιες αποφάσεις να τυγχάνουν της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αποδοχής και να αποφεύγουμε είτε κοινωνική αναταραχή είτε τη λήψη άλλων μέτρων που τελικά δεν οδηγούν στο ποθούμενο».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θα πάρει επιπρόσθετα μέτρα για την οικονομία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι γίνεται δουλειά για επιπρόσθετα μέτρα και μάλιστα ανέφερε ότι σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα μέτρα σε ό,τι αφορά στον πλούτο και την πολυτέλεια».

Κληθείς να πει αν συμμερίζεται την άποψη της ΠΑΣΥΔΥ ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής μπορεί να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας, ο κ. Στεφάνου είπε: «Όλοι συμφωνούμε πως η φοροδιαφυγή είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν είναι σήμερα που υπάρχει η φοροδιαφυγή και δεν είναι μόνο στην Κύπρο που υπάρχει. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες. Για την πάταξη της φοροδιαφυγής αυτή η Κυβέρνηση πήρε και παίρνει μέτρα. Πέρυσι η Κυβέρνηση έστειλε πέντε Νομοσχέδια με 22 Νόμους στη Βουλή προς ενίσχυση του νομικού και θεσμικού πλαισίου που θα ενισχύσει τον αγώνα ενάντια στη φοροδιαφυγή. Δυστυχώς, καθυστέρησε στη Βουλή η ψήφιση αυτών των Νομοσχεδίων και όχι μόνο αυτό, αλλά πέντε ουσιαστικοί Νόμοι τελικά καταψηφίστηκαν από τη Βουλή.

Πριν από λίγο καιρό ξανά παρουσιάσαμε δύο Νομοσχέδια για περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ταυτόχρονα ο Υπουργός Οικονομικών είναι σε συνεχή επαφή με το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων έτσι ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Δεν μπορεί, όμως, στο όνομα της αντιμετώπισης κάποιων προβλημάτων που υπάρχουν να λέμε ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα και μετά να πάρουμε κάποια άλλα μέτρα. Χρειάζεται όλοι να δείχνουν υπευθυνότητα και πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλοι θα πρέπει να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει επισωρεύσει η παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει αναδείξει δομικά, διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας. Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να λάβουμε διάφορα μέτρα, πολλά από τα οποία ήταν με τη συναίνεση όλων. Αυτό το σημειώνω ως ένα πολύ θετικό στοιχείο για την Κύπρο, διότι με αυτό τον τρόπο έχουμε αποφύγει κοινωνική αναταραχή και με αυτό τον τρόπο πρέπει να συνεχίσουμε. Μέσα από διάλογο, κοινή προσπάθεια και εκατέρωθεν υποχωρήσεις να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για αντιμετώπιση των προβλημάτων».