17/11/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στα εγκαίνια του σχολικού συγκροτήματος του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου «Απόστολος Λουκάς» Κολοσσίου
17/11/2011





Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τελέσουμε τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Δημοτικού Σχολείου και του νεόκτιστου Δημόσιου Νηπιαγωγείου «Απόστολος Λουκάς» Κολοσσίου, η αναβάθμιση, επέκταση και ανέγερση των οποίων έγινε δυνατή στα πλαίσια του κτηριολογικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Στόχος του προγράμματος αυτού, που υλοποιείται με συνέπεια και μεθοδικότητα, είναι η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων μας, ώστε αυτά να διαθέτουν σύγχρονες εγκαταστάσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια εκπαίδευση.

Το σχολικό συγκρότημα που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί την εξέλιξη του κτηρίου του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Κολοσσίου με τις δύο αίθουσες διδασκαλίας, που αντικατέστησε το παλιό δημοτικό σχολείο το 1948. Με διάφορες επεκτάσεις και προσθήκες σε νέες αίθουσες διδασκαλίας στις ισόγειες πτέρυγες, το σχολείο μεγάλωνε σταδιακά, για να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες των μαθητών του Κολοσσιού. Η τελευταία και σημαντικότερη παρέμβαση ξεκίνησε το 2010, στο πλαίσιο της αντισεισμικής αναβάθμισης και περαιτέρω επέκτασης του και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2011. Κτίστηκαν πέντε νέες αίθουσες διδασκαλίας στον όροφο, γραφεία, νέα αποχωρητήρια, αποθηκευτικοί χώροι και βελτιώθηκαν οι υπόλοιπες αίθουσες, τα εργαστήρια και τα γραφεία, με δαπάνη που ανήλθε στις €700.000.

Στην τελευταία κτηριακή παρέμβαση στο χώρο αυτό περιλαμβάνεται και η ανέγερση του νέου, σύγχρονου νηπιαγωγείου, το οποίο φιλοξενεί σήμερα δύο τμήματα προδημοτικής. Το Νηπιαγωγείο Κολοσσίου ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1985 σαν Κοινοτικό, σε παλιό σπίτι. Αργότερα μεταφέρθηκε σε χώρο που ήταν παλιό σφαγείο. Το 2003 έγινε δημόσιο και το 2009 από μονοθέσιο έγινε διθέσιο. Τον Ιούλιο του 2010 ξεκίνησαν οι διαδικασίες ανέγερσης του νέου κτηρίου. Τον Ιανουάριο του 2011 μεταφέρθηκε από το παλιό κτήριο στο καινούριο.

Το έργο αυτό κατασκευάστηκε με κρατική δαπάνη ύψους €288.450. Η κατασκευή του άρχισε τον Ιούλιο του 2010 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2011. Το κτήριο του νηπιαγωγείου περιλαμβάνει δύο αίθουσες διδασκαλίας και πρόνοια για τρίτη, γραφείο προσωπικού, αίθουσα ειδικής εκπαίδευσης, κουζίνα, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους, διαμόρφωση κήπου και χώρου υπαίθριων δραστηριοτήτων. Διαθέτει επίσης προσβασιμότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες και όλη την αναγκαία υποδομή για να προσφέρει στα παιδιά ένα σύγχρονο και αισθητικά ωραίο περιβάλλον, όπου παιδιά και νηπιαγωγοί θα μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα, χαρούμενα, δημιουργικά.

Το κράτος ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη συνολική δαπάνη για τα δύο έργα, δαπάνη που πλησιάζει το €1.000.000. Τα έργα σχεδιάστηκαν από τους αρχιτέκτονες Δημήτρη Αβρααμίδη και Σταύρο Αραδιππιώτη και εκτελέστηκαν από τις Εργοληπτικές Εταιρείες SAPO Constructions LTD και Σταυρινός Constructions, με τον συντονισμό και την εποπτεία λειτουργών των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της κας Νίκης Θεοχάρους και της κας Ελισάβετ Οικονομίδου.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Το συγκρότημα που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί ένα πολυδύναμο εκπαιδευτικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των κτηριακών εγκαταστάσεων, σε συνδυασμό με την αισθητική όλων των χώρων και τον υπερσύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό, διασφαλίζουν την παροχή μιας σωστής εκπαίδευσης στα παιδιά μας. Για τούτο και η Σχολική Εφορεία Κολοσσίου, οι διευθύνσεις των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά που φοιτούν σε αυτά, οι γονείς αλλά και ολόκληρη η τοπική κοινωνία θα πρέπει να νιώθουν σήμερα περήφανοι γιατί έχουν στη διάθεση τους αυτό το εκπαιδευτικό συγκρότημα.

Πέρα από τις σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις του, το σχολικό συγκρότημα «Αποστόλου Λουκά» Κολοσσίου διακρίνεται ιδιαίτερα για την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών της πληροφορίας και επικοινωνίας. Τα παιδιά του σχολείου σας, εκτός από την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο, εργάζονται σε διαδραστικά περιβάλλοντα με απόλυτη επιτυχία. Με τη συνδρομή όλων σας, Κοινοτικού Συμβουλίου, Σχολικής Εφορείας, Συνδέσμων Γονέων και άλλων φίλων του σχολείου, το όραμα των διευθυντών και των εκπαιδευτικών υλοποιείται και το σχολείο λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια πλήρως εξοπλισμένο με διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις αίθουσες. Από φέτος επίσης εφαρμόζει πιλοτικά το πρόγραμμα «ένας μαθητής, ένας υπολογιστής», σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και πάλι με τη δική σας στήριξη για την οποία και σας συγχαίρω θερμά.

Η παιδεία και ο πολιτισμός βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης μας. Γιατί η παιδεία αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον, για την κοινωνική, την οικονομική, την πνευματική και την πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο της κοινωνίας μας. Η παιδεία είναι για τον κάθε άνθρωπο το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό και, ως τέτοια, πρέπει να διασφαλίζεται ισότιμα σε όλους τους πολίτες, με την παροχή δωρεάν και υψηλής ποιότητας δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο.

Όπως σαφώς καθορίζεται και στους στόχους του Υπουργείου, στοχεύουμε σε ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο, στο οποίο όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά θα έχουν ίσες ευκαιρίες μόρφωσης, μέσα σε σύγχρονα και άρτια εξοπλισμένα σχολικά κτήρια. Για τούτο και η συνεχής βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων μας, με την ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων, την αντισεισμική αναβάθμιση των υφισταμένων και τις επεκτάσεις που γίνονται, αποτελεί βασική παράμετρο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, την οποία σταδιακά υλοποιούμε.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Η ευθύνη για την υλοποίηση των στόχων της παιδείας πέφτει κατά κύριο λόγο στους δικούς σας ώμους. Με την άρτια παιδαγωγική και επιστημονική σας κατάρτιση αλλά και τη συναίσθηση της υψηλής αποστολής σας, στοιχεία που θα πρέπει να διακρίνουν τον καθένα από σας, καλείστε να καθοδηγήσετε τα παιδιά που η κοινωνία σας εμπιστεύεται στον δύσκολο δρόμο της μάθησης και της αρετής. Η πολιτεία φροντίζει να σας παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, επενδύοντας για την παιδεία ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ, συγκριτικά πολύ μεγαλύτερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε βέβαιοι ότι και εσείς θα συνεχίσετε να επιδεικνύετε τον αναμενόμενο ζήλο για το λειτούργημα που επιτελείτε και να στέκεστε πάντοτε στο ύψος των περιστάσεων, γιατί η πατρίδα σάς χρειάζεται σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε.

Αγαπητοί φίλοι γονείς,

Σημαντικός είναι και ο δικός σας ρόλος για τη μόρφωση και ορθή διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας. Σταθείτε δίπλα στο σχολείο, ως οι πιο στενοί του συνεργάτες, αγκαλιάστε το με αγάπη και ενδιαφέρον, εμπιστευθείτε τους δασκάλους των παιδιών σας και συνεργαστείτε μαζί τους σε μια από κοινού προσπάθεια για προώθηση των στόχων του και επιτυχία του εκπαιδευτικού του έργου. Η πολιτεία σάς προσφέρει αυτό το σχολείο κόσμημα, με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό και σας καλεί να το περιβάλετε με ενδιαφέρον και να το στηρίξετε στο δύσκολο έργο του, για το καλό των παιδιών σας, της κοινωνίας και της δοκιμαζόμενης πατρίδας μας.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Το σχολείο σας, το οποίο έχω τη χαρά να εγκαινιάζω σήμερα, ιδρύθηκε για να ικανοποιήσει τις δικές σας ανάγκες και προσδοκίες. Η Πολιτεία το παραδίδει σε εσάς, τους νεαρότερους πολίτες του τόπου μας, με σκοπό να συμβάλει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στην υλοποίηση των δικών σας ευγενικών οραμάτων και φιλοδοξιών. Είμαστε βέβαιοι ότι θα το αγαπάτε και θα το φροντίζετε, σαν δεύτερο σας σπίτι. Όχι μόνον τώρα που φοιτάτε σε αυτό αλλά και αργότερα, μετά την αποφοίτηση σας.

Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζω σήμερα το Δημοτικό Σχολείο και το Δημόσιο Νηπιαγωγείο «Απόστολος Λουκάς» Κολοσσίου και εκφράζω θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του έργου.

Συγχαίρω θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη της Σχολικής Εφορείας Κολοσσίου για τη σημαντική συμβολή τους στην υλοποίηση του μεγαλεπήβολου αυτού έργου. Συγχαίρω, επίσης, τη διεύθυνση και το διδακτικό προσωπικό του δημοτικού σχολείου, που εργάστηκαν με απαράμιλλο ζήλο και ενθουσιασμό και έθεσαν γερά θεμέλια στο εκπαιδευτήριο αυτό, καθώς και τη διεύθυνση και το διδακτικό προσωπικό του νηπιαγωγείου και τους Συνδέσμους Γονέων που συμπαραστέκονται στο έργο των δύο σχολείων. Συγχαίρω, τέλος, τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, που είχαν τη γενική ευθύνη για την προώθηση και την εποπτεία της ανέγερσης του κτιριακού αυτού συγκροτήματος, καθώς και τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς και τους εργολάβους, για την εξαιρετική δουλειά που έχουν επιτελέσει και για την εποικοδομητική συνεργασία τους με τους αρμόδιους φορείς του κράτους.

Στους μαθητές των δύο σχολείων, στις διευθύνσεις, στο διδακτικό προσωπικό και στο υπόλοιπο προσωπικό που εργάζεται εδώ, καθώς και στον Πρόεδρο, τα μέλη και όλους τους εργαζομένους στη Σχολική Εφορεία Κολοσσίου, εύχομαι καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο έργο τους.