17/11/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στα εγκαίνια του Δημόσιου Νηπιαγωγείου Αγίου Τύχωνα
17/11/2011





Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι μαζί σας για να τελέσουμε τα εγκαίνια των νέων σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων του Δημόσιου Νηπιαγωγείου Αγίου Τύχωνα, προσφέροντας στους κατοίκους της περιοχής ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό κτήριο για τα παιδιά τους.

Παιδαγωγικές αντιλήψεις και ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών, έχουν προσδώσει στην προδημοτική εκπαίδευση μια πολύ σημαντική θέση στο εκπαιδευτικό οικοδόμημα, γιατί επικεντρώνεται στις πρώτες εκπαιδευτικές εμπειρίες του παιδιού, στα πρώτα χρόνια της ζωής του, που είναι τα πιο καθοριστικά στη συγκρότηση του, τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και τη θεμελίωση της εκπαίδευσης του.

Η προδημοτική εκπαίδευση είναι υπεύθυνη για τη συμπλήρωση του έργου της οικογένειας του, της πληρέστερης δυνατής ανάπτυξης του παιδιού, της ικανοποίησης των βασικών αναγκών της προσωπικότητας του και την έκθεση τους σε υποστηρικτικές και εποικοδομητικές εμπειρίες, με σκοπό να συνειδητοποιήσει τις ικανότητες και δυνατότητες του και να αναπτύξει θετική αυτοϊδέα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου αποσκοπεί σε έναν τρόπο ζωής που να διατηρεί, όσο το δυνατόν, περισσότερα στοιχεία από το φυσικό τρόπο ζωής της οικογένειας, με έμφαση στην ελεύθερη και δημιουργική δραστηριοποίηση του παιδιού, μέσα από εξατομικευμένες παιδοκεντρικές προσεγγίσεις σε ένα περιβάλλον που ενισχύει τη συνεργατική μάθηση, τον πειραματισμό και την ομαδική εργασία. Έμφαση δίνεται στην απόδοση προσωπικής σημασίας στο κάθε παιδί ξεχωριστά, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες, τα χαρίσματα και τις ανάγκες του, στην αγάπη, στην υποστήριξη, στην εμπιστοσύνη, στην αποδοχή, στην ασφάλεια και στο σεβασμό τα ατομικής διαφορετικότητας, ιδιαιτερότητας και ετερότητας.

Η επιτυχία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων προϋποθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Το κράτος αναγνωρίζοντας τη σημασία της προδημοτικής εκπαίδευσης και σε πλήρη εναρμόνιση με τις τάσεις και αντιλήψεις στην Ευρώπη και τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες, από τον Σεπτέμβριο του 2004 εφάρμοσε πρόγραμμα υποχρεωτικής και δωρεάν προδημοτικής εκπαίδευσης για τα παιδιά ηλικίας 4 8/12 – 5 8/12, αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου τη δαπάνη για την υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση.

Το νηπιαγωγείο που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί ένα μοναδικό έργο εκπαιδευτικής υποδομής, για την ανέγερση του οποίου όλοι οι συντελεστές είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

Το νηπιαγωγείο Αγίου Τύχωνα πρωτολειτούργησε ως κοινοτικό νηπιαγωγείο με 16 παιδιά. Το 2000 έγινε μονοθέσιο Δημόσιο νηπιαγωγείο με 18 παιδιά. Στεγαζόταν σε μια πολύ μικρή τάξη ενός διατηρητέου κτηρίου. Το σχολικό έτος 2008 – 2009 και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2009 μετά από ενέργειες της διεύθυνσης του σχολείου, της Σχολικής Εφορείας και των γονιών, το νηπιαγωγείο μεταφέρθηκε σε λυόμενη αίθουσα στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου, αφού το κτήριο κρίθηκε ακατάλληλο και πολύ μικρό για τα 23 παιδιά που φοιτούσαν. Από τότε άρχισαν και οι διαδικασίες ανέγερσης νέου κτηρίου από το Υπουργείο Παιδείας. Τον Οκτώβριο του 2010 άρχισαν οι εργασίες για το κτίσιμο του νηπιαγωγείου οι οποίες αποπερατώθηκαν τον Αύγουστο του 2011. Το νηπιαγωγείο παρέμεινε στη λυόμενη αίθουσα μέχρι τον Ιούνιο του 2011 με 25 παιδιά. Φέτος τον Σεπτέμβριο το νηπιαγωγείο λειτούργησε στο νέo κτήριο με 25 παιδιά.

Το έργο αυτό κτίστηκε με κρατική δαπάνη ύψους €225.500. Η κατασκευή του άρχισε τον Δεκέμβριο του 2010 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2011. Το όλο έργο έχει σχεδιαστεί με τον συντονισμό και την εποπτεία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και κτίστηκε από την εργοληπτική εταιρεία D. Stavrinos Constructions Ltd. Περιλαμβάνει μία αίθουσα διδασκαλίας και πρόνοια για δεύτερη, γραφείο προσωπικού, αίθουσα ειδικής εκπαίδευσης, κουζίνα, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους, διαμόρφωση κήπου και χώρου υπαίθριων δραστηριοτήτων καθώς επίσης και μικρό αμφιθέατρο. Υπάρχει επίσης πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το νέο νηπιαγωγείο Αγίου Τύχωνα διαθέτει σήμερα όλη την αναγκαία υποδομή για να προσφέρει ένα σύγχρονο και αισθητικά ωραίο περιβάλλον, όπου παιδιά και νηπιαγωγοί θα μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα, χαρούμενα, δημιουργικά.

Αγαπητοί φίλοι,

Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζω σήμερα το Δημόσιο Νηπιαγωγείο Αγίου Τύχωνα και εκφράζω θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του έργου. Συγχαίρω θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη της Σχολικής Εφορείας, τον Σύνδεσμο Γονέων, τη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, τους αρχιτέκτονες, μηχανικούς και εργολάβους για την άψογη συνεργασία τους με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που είχαν τη γενική ευθύνη για την προώθηση και εποπτεία της ανέγερσης των νέων εγκαταστάσεων του σχολείου.

Σε σας αγαπητοί εκπαιδευτικοί και αγαπητά μου παιδιά εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας και σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Παιδείας θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα σας και θα στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο το έργο του σχολείου σε αγαστή συνεργασία με τη Σχολική Εφορεία και τους γονείς.