17/11/11

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την απόφαση της Κυβέρνησης για δημιουργία Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων στη Λευκωσία και Λεμεσό
17/11/2011





Αναφορικά με τη δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε από την Κίνηση Πολιτών για την υλοποίηση Ογκολογικού Κέντρου και Ακτινοθεραπευτικής Μονάδας στη Λεμεσό, στις 15 Νοεμβρίου 2011, το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει τα ακόλουθα:

Υπάρχει ήδη ειλημμένη και αδιαπραγμάτευτη απόφαση για δημιουργία δύο και όχι ενός Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων, ένα στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό. Το κόστος δημιουργίας έχει ενταχθεί στους σχετικούς προϋπολογισμούς του 2012.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας είναι η προκήρυξη τριών ανεξάρτητων διαγωνισμών. Ο πρώτος θα αφορά την κτηριακή υποδομή του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο δεύτερος την κτηριακή υποδομή του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και ο τρίτος κοινός διαγωνισμός για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των δύο Κέντρων.

Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο προηγείται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κτηριακή υποδομή του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στη Λευκωσία, κατά τέσσερις μόνο μήνες, είναι επειδή υπάρχει έτοιμο εμπεριστατωμένο αρχιτεκτονικό προσχέδιο. Εφόσον δε, το κτήριο θα είναι επέκταση του υφιστάμενου Ογκολογικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, η αποπεράτωση του έργου θα ολοκληρωθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ημερομηνία κατακύρωσης του διαγωνισμού. Τονίζεται ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού που θα αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των δύο Κέντρων, αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο του 2012.

Όσον αφορά το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό το οποίο θα επανδρώσει τα δύο Κέντρα, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη αρχίσει συντονισμένες προσπάθειες για την εξεύρεση και πρόσληψη του.

Το Υπουργείο Υγείας εκφράζει τη λύπη του για την άδικη κριτική που του ασκείται από την Κίνηση Πολιτών και τους Συνδέσμους Καρκινοπαθών, τη στιγμή μάλιστα που έτυχαν της δέουσας ενημέρωσης για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τονίζεται τέλος, για μια ακόμη φορά, ότι υπάρχει ξεκάθαρη απόφαση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία δύο Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων σε Λευκωσία και Λεμεσό, απόφαση η οποία θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς