13/11/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην εκδήλωση για τη δενδροφύτευση χώρου πρασίνου στον Δήμο Έγκωμης

13/11/2011





Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω αυτή την ωραία εκδήλωση προς τιμήν του δέντρου. Μια εκδήλωση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Έγκωμης.

Η δημιουργία ενός ακόμη πράσινου πνεύμονα στον Δήμο Έγκωμης, στην πολυσύχναστη αυτή περιοχή, έχει να προσφέρει πολλά. Ο χώρος θα αποκτήσει πλέον σημαντική και ξεχωριστή αξία για τον σημερινό άνθρωπο της καθιστικής ζωής που ζει και εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους διοργανωτές, αφού με αυτή τους την ενέργεια, όχι μόνο αποδεικνύουν την έμφυτη αγάπη για το πράσινο, αλλά συμβάλλουν και στην ευαισθητοποίηση των δημοτών για το πράσινο, το περιβάλλον και τον τόπο μας γενικότερα. Η ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών από νέους ανθρώπους θρέφει την ελπίδα για το μέλλον στον τόπο μας.

Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχουν οι χώροι αυτοί για την ευημερία του σύγχρονου πολίτη, επικροτεί και στηρίζει έμπρακτα κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Η αξία και προσφορά του δέντρου προς τον άνθρωπο είναι γνωστή. Τα δάση και τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν ανεξάντλητη πηγή προσφοράς προς την κοινωνία. Συμβάλλουν δραστικά στην αποτροπή της διάβρωσης του εδάφους, λειτουργούν αντιπλημμυρικά, προστατεύοντας ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, και φιλτράρουν την ατμόσφαιρα από τα καυσαέρια και άλλους ρύπους. Απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου και αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για τα διάφορα είδη της χλωρίδας και πανίδας. Επίσης, ο ρόλος τους είναι σημαντικός όσον αφορά τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων και τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού.

Ένας τέτοιος χώρος στην πόλη, εκτός από πνεύμονας πρασίνου, αποτελεί συνάμα και χώρο διαφυγής, ξεκούρασης και αναψυχής, ενώ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την πνευματική, σωματική και ψυχική ανάταση των κατοίκων των πόλεων. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα δέντρα αποτελούν διαχρονική αξία και συμπορεύονται με τον άνθρωπο καθορίζοντας το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα ζήσουμε τόσο εμείς και τα παιδιά μας όσο και οι επόμενες γενιές.

Για τη συνέχιση τέτοιων πρωτοβουλιών απαιτείται ευαισθητοποίηση, καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και ανάπτυξη του εθελοντισμού. Ο εθελοντισμός με την άμεση, αυθόρμητη και ενσυνείδητη εμπλοκή των πολιτών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος, σε συνδυασμό πάντοτε με τις προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους.

Συγχαίρω και πάλι τους εμπνευστές και διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Έγκωμης, το Σώμα Κυπρίων Οδηγών αλλά και όλους που εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στην προσπάθεια αυτή. Έχω την πεποίθηση ότι το παράδειγμα σας θα ακολουθήσουν και άλλα οργανωμένα σύνολα γιατί το πράσινο, όπου και αν βρίσκεται, αποτελεί πηγή ζωής.