30/11/11


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό
30/11/2011





Χρειάζεται να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε συμφωνία στις κύριες πτυχές για το Κυπριακό είπε απόψε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος έγινε δεκτός το απόγευμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Είχαμε την ευκαιρία να ανασκοπήσουμε πού βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις και να κάνουμε προετοιμασίες για τη συνάντηση αύριο. Συναντήθηκα νωρίτερα, σήμερα, με τον κ. ΄Ερογλου. Δεν ανασκοπήσαμε μόνο πού βρισκόμαστε στις συνομιλίες για αύριο, αλλά και τη γενική κατεύθυνση των συνομιλιών. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και φιλική συνάντηση», δήλωσε ο κ. Ντάνουνερ.

Ερωτηθείς αν υπήρξε σμίκρυνση του χάσματος στο θέμα της διακυβέρνησης, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «το θέμα δεν είναι η σμίκρυνση του χάσματος, αλλά η γεφύρωση του χάσματος. Χρειάζεται να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε συμφωνία στις κύριες πτυχές. Υπήρξαν συγκλίσεις σε κύριες πτυχές στο παρελθόν, όμως, πρέπει να οικοδομήσουμε συγκλίσεις και στις άλλες κύριες πτυχές το συντομότερο που, λογικά, είναι δυνατόν.

Πρόκειται για μια διαδικασία σε εξέλιξη, έχουμε συζητήσεις και με τις δύο πλευρές σε διαφορετικά επίπεδα, οι αξιωματούχοι (του ΟΗΕ) συζητούν με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αξιωματούχους και στο τέλος της μέρας αυτοί αποφασίζουν, οι πολιτικές είναι δικές τους, όχι δικές μας, δεν μεσολαβούμε ούτε κάνουμε επιδιαιτησία σε αυτή τη διαδικασία, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε και, μεταξύ άλλων, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών. Σε ένα περιβάλλον σαν αυτό, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης σε ό,τι αφορά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης».