30/11/11

30/11/2011


Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή ολοκλήρωσε σήμερα την επίσημη επίσκεψή της στο Βερολίνο.



Στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας που διοργάνωσε σήμερα το Γερμανικό Ίδρυμα Εξωτερικής Πολιτικής (Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik), μια από τις μεγαλύτερες Δεξαμενές Σκέψης της Γερμανίας, η Υπουργός Εξωτερικών μίλησε σε διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς, ερευνητές και δημοσιογράφους με θέμα «Προοπτικές για ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και απάντησε σε αριθμό ερωτήσεων.

Στην ομιλία της η δρ Μαρκουλλή προέβη σε αξιολόγηση των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναλύοντας όλα τα υπάρχοντα θετικά στοιχεία και μεταδίδοντας ένα μήνυμα ελπίδας για το μέλλον, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα ένα όραμα που περιμένει να εκπληρωθεί. Το όραμα αυτό περιλαμβάνει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος εντός του ήδη συμφωνηθέντος από τα Ηνωμένα Έθνη πλαισίου, το οποίο προνοεί για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, και με πολιτική ισότητα.

Περαιτέρω η Υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τους τρόπους με τους οποίους η ομόσπονδη, επανενωμένη Κύπρος και οι δύο κοινότητές της θα επωφεληθούν από τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανέλυσε τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη που θα υπάρξουν για όλους τους πρωταγωνιστές από την επίλυση του Κυπριακού. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη θετική συμβολή που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη στις σχέσεις καλής γειτονίας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στα προβλεπόμενα οφέλη μιας απρόσκοπτης συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής όσον αφορά την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, με σεβασμό προς τις αρχές και τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, προς όφελος τόσο των ίδιων των χωρών αλλά και της ΕΕ συνολικά.

Ολοκληρώνοντας τις επαφές της στο Βερολίνο, η δρ Μαρκουλλή είχε, τέλος, συνάντηση με Έλληνες και Γερμανούς δημοσιογράφους ανταποκριτές.

Από το Βερολίνο, η κα Υπουργός θα μεταβεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου.

Η Υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει απόψε σε δείπνο εργασίας με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Υπουργούς Άμυνας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.