25/11/11



Επίσκεψη αντιπροσωπίας της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Μεξικό
25/11/2011





Ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Μεξικού στη Βουλή των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Γεώργιος Τάσου και το μέλος της Επιτροπής κ. Χρίστος Μέσης, οι οποίοι επισκέπτονται το Μεξικό κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, είχαν επαφές στη Βουλή της χώρας.

Οι κ.κ. Τάσου και Μέσης, συνοδευόμενοι από τον Πρέσβη της Κύπρου στο Μεξικό κ. Βασίλη Φιλίππου, είχαν συνάντηση με την Πρόεδρο της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας με την Κύπρο κα Maria Araceli Vasquez Camacho. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Μεξικανικής Βουλής κ. Porfirio Munoz Ledo και οι Βουλευτές μέλη της Ομάδας Φιλίας κ.κ. Armando Jesus Baez Pinal και Benigno Quezada Naranjo.

Σε προσφώνησή της, η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Μεξικού-Κύπρου υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψης στο Μεξικό μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Η κα Vasquez Camacho έκανε εκτενή αναφορά στον μακραίωνο πολιτισμό και την πολυτάραχη ιστορία της Κύπρου, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της χώρας ως πλεονέκτημα, αλλά και ως αιτία πολλών δεινών. Η Μεξικανή Βουλευτής αναφέρθηκε στην εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού και στην πολιτική εθνικού ξεκαθαρίσματος από τη χώρα αυτή, με τελικό στόχο, όπως τόνισε, τη διαίρεση του νησιού και την εξαφάνιση ενός πολιτισμού χιλιάδων χρόνων.

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Τάσου εξέφρασε ευχαριστίες για τη σταθερή στάση αρχών του Μεξικού στον αγώνα του κυπριακού λαού για επανένωση και αποκατάσταση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του. Υπογραμμίζοντας το αίτημα της Κύπρου για εφαρμογή εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας του διεθνούς δικαίου, ο κ. Τάσου επαναβεβαίωσε τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει να εργάζεται για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Δυστυχώς, επισήμανε ο κ. Τάσου, ένεκα της πάγιας τουρκικής αδιαλλαξίας, δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες για επίλυση του προβλήματος. Στηριζόμαστε και ζητούμε από φίλες χώρες, όπως το Μεξικό, να ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο για ορθή επίλυση του προβλήματος, τόνισε ο Κύπριος Βουλευτής. Αναφερόμενος, εξάλλου, στις τουρκικές απειλές κατά της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για διερεύνηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ο κ. Τάσου κατέστησε σαφές ότι η Κύπρος δεν θα παραιτηθεί αυτών των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Προσβλέπουμε, ανέφερε, να καταστεί ο ενδεχόμενος ενεργειακός πλούτος της χώρας μας εργαλείο για την επίτευξη της πολυπόθητης ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε ο κ. Τάσου, ως μέλος της ΕΕ είναι πρόθυμη να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ φίλων τρίτων χωρών και της Ένωσης και είναι αυτός ένας από τους στόχους της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών κ. Porfirio Munoz Ledo χαρακτήρισε την επίσκεψη Κυπρίων Βουλευτών ως ουσιαστικό βήμα στην περαιτέρω προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Χαρακτηρίζοντας ως σύνθετο το κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Munoz Ledo επισήμανε ότι η στρατηγική θέση της Κύπρου, την κατέστησε θύμα ξένων επιδρομών. Την τραγική αυτή θέση, τόνισε, γνωρίζει πολύ καλά το Μεξικό από την ιστορία του. Όπως ο ΟΗΕ έχει πρώτιστη ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς έννομης τάξης, έτσι και η ΕΕ έχει και ρόλο και ευθύνη έναντι της Κύπρου, για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της εσωτερικής της ειρήνης, τόνισε ο κ. Munoz Ledo. Ο κ. Munoz Ledo ανέφερε ότι το Μεξικό, διατηρώντας αρμονικές σχέσεις, τόσο με την Κύπρο όσο και με την Τουρκία, είναι πρόθυμο να συμβάλει ενεργότερα προς επίτευξη του επιθυμητού στόχου.

Εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες για τη σταθερή θέση αρχών και συνέπειας του Μεξικού στην υπόθεση της Κύπρου, ο κ. Μέσης υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο διμερές και διεθνές επίπεδο, ως ουσιαστική μορφή αλληλεγγύης και συμβολής του Μεξικού στην υπόθεση της Κύπρου.

Οι Μεξικανοί αξιωματούχοι ευχήθηκαν ταχεία επίλυση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η οποία θα επιτρέψει την αρμονική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και την επικράτηση ειρήνης και ασφάλειας στη χώρα.

Στη συνέχεια, οι Κύπριοι Βουλευτές παρακολούθησαν μέρος των εργασιών της Ολομέλειας, στη διάρκεια των οποίων, ο Πρόεδρος του Σώματος, κ. Emilio Chuayffet Chemor, χαιρέτισε την παρουσία της αντιπροσωπίας.