25/11/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους σε εκδήλωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης για τα 25 χρόνια εθελοντικής προσφοράς του, στην Πύλη Αμμοχώστου
25/11/2011







Ευχαριστώ πολύ την Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση για την ευγενή πρόσκληση που μου απηύθυναν να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση που σηματοδοτεί τα 25 χρόνια εθελοντικής προσφοράς του Συνδέσμου στο κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Τα 25χρονα του Συνδέσμου συμπίπτουν με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ορίσει το 2011 ως το Ευρωπαϊκό Έτος για την Προώθηση του Εθελοντισμού και των Εθελοντικών Δραστηριοτήτων. Μια απόφαση, η οποία λήφθηκε σε αναγνώριση του σημαντικού έργου και της προσφοράς των εθελοντών και στοχεύει στην ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών και στην προβολή της σημασίας και της αξίας του εθελοντισμού για τη συνοχή της κοινωνίας των πολιτών. Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, επιτρέψετε μου να εκφράσω για ακόμη μια φορά την εκτίμησή μου για το αξιόλογο έργο που τα τελευταία 25 χρόνια επιτελεί ο Σύνδεσμός σας. Μέσα από τη συμβολή σας δίνετε το ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης προς όλους τους πολίτες, για να αναλάβει ο κάθε ένας από εμάς έναν πιο ενεργό κοινωνικό ρόλο.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στηρίζει τις προσπάθειες, τις δράσεις και τις δραστηριότητες των οργανωμένων φορέων εθελοντισμού στον τόπο μας. Η εθελοντική προσφορά ενισχύει την αποτελεσματικότητα των δημόσιων πολιτικών ενός κράτους ως προς την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής του. Μέσα από αυτή την αρμονική συνύπαρξη και τη συνέργεια κράτους και εθελοντών, επιτυγχάνεται μεγαλύτερος βαθμός διείσδυσης σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και ενισχύεται το δίκτυο της κοινωνικής αλληλεγγύης. Κάτω από αυτό το μοντέλο, ο εθελοντισμός βελτιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει το κράτος, αφού πολλές από τις εργασίες που αναλαμβάνουν οι εθελοντές συμπληρώνουν σημαντικά τις κρατικές Υπηρεσίες.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που διαπιστώνω ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι επάξιος πρεσβευτής του εθελοντισμού. Στα 25 χρόνια της εθελοντικής προσφοράς του στον τόπο, ο Σύνδεσμος, μέσω ποικίλων δράσεων και δραστηριοτήτων, έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικής προσφοράς και στήριξης των μελών του, διαμορφώνοντας μια στάση ζωής που συμβάλλει στη δημιουργία κοινωνίας αλληλεγγύης. Επιπρόσθετα, η ποικιλόμορφη δράση του Συνδέσμου συνιστά μορφή άμεσης παρέμβασης και συμμετοχής των πολιτών στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και μέσω του κοινωνικού διαλόγου που αναπτύσσεται, συμβάλλει ουσιαστικά στην απάμβλυνση των προβλημάτων που τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση αντιμετωπίζουν, εμποδίζει την περιθωριοποίησή τους και βοηθά στην ενεργό συμμετοχή τους στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου.

Έχοντας πλήρη επίγνωση της συνεισφοράς του εθελοντικού κινήματος στον κοινωνικό τομέα, η Κυβέρνηση στηρίζει και ενθαρρύνει τις προσπάθειες των οργανωμένων εθελοντών. Στο πλαίσιο των προσπαθειών για κινητοποίηση της εθελοντικής πρωτοβουλίας, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας λειτουργούν το Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών, μέσω του οποίου παρέχεται τεχνική και οικονομική βοήθεια σε Εθελοντικές Οργανώσεις Κοινωνικής Πρόνοιας για δημιουργία, λειτουργία ή επέκταση προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας. Στο πλαίσιο του Σχεδίου αυτού παραχωρήθηκε φέτος ποσό ύψους €6.951.100 για την επιχορήγηση 313 προγραμμάτων. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση έχει επιχορηγηθεί για τη λειτουργία τριών προγραμμάτων με συνολικό ποσό ύψους €34.000.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συνεχίζοντας τις δράσεις και πολιτικές του προς την κατεύθυνση της πλήρους ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρίες στο κοινωνικό γίγνεσθαι, προχώρησε στον εκσυγχρονισμό των πολιτικών κοινωνικής προστασίας. Η εφαρμογή του Νόμου της Ποσόστωσης που προνοεί την πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα και η επικύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, που στόχο έχει τη διασφάλιση της πλήρους συμμετοχής των ατόμων αυτών στην κοινωνία και την οικονομία, αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση θέτει υψηλά στις προτεραιότητες της στα θέματα των ατόμων με αναπηρίες, εξετάζοντάς τα πάνω σε σύγχρονη βάση.

Αναγνωρίζοντας ότι η πλήρης οικονομική και κοινωνική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία αποτελεί σημαντική παράμετρο της πολιτικής σε ό,τι αφορά στη δημιουργία έξυπνης, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, το Υπουργείο Εργασίας έχει επίσης προβεί δυναμικά σε σειρά παρεμβάσεων στήριξης των συνανθρώπων μας που ανήκουν σε αυτή την ευάλωτη κατηγορία του πληθυσμού, αφού η οικοδόμηση μιας κοινωνίας ανοικτής σε όλους, και ιδιαίτερα στα άτομα με αναπηρίες, εξ’αρχής αποτέλεσε δέσμευση της Κυβέρνησής μας. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην εργασία κατέχει το Σχέδιο Κινήτρων για την Πρόσληψη Ατόμων με Αναπηρία που εφάρμοσε το Υπουργείο Εργασίας. Με το Σχέδιο αυτό έχουν γίνει 90 τοποθετήσεις αναπήρων σε θέσεις εργασίας. Εξαιρετικής σημασίας για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρίες είναι και η εισαγωγή του συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας και της λειτουργικότητας, η λειτουργία του οποίου θα μας τροφοδοτεί με προτάσεις για την ενίσχυση και στήριξη των δυνατοτήτων και προοπτικών για ένταξη και κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα δημόσια οικονομικά, η Κυβέρνηση με προσήλωση και σταθερότητα συνεχίζει να υλοποιεί τον στόχο για εμβάθυνση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους. Τώρα, λοιπόν, είναι η κατάλληλη περίοδος για να αναπτύξουμε συνέργειες των δράσεων του εθελοντισμού και της κοινωνικής οικονομίας για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν περισσότερη ανάγκη για αποτελεσματική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Στην πορεία αυτή προσδοκώ στη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας μας με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Γι’ αυτό και επιτρέψετε μου να εκφράσω την ευαρέσκεια και τα θερμά μου συγχαρητήρια προς την Πρόεδρο και τα μέλη του Συνδέσμου για την πολύπλευρη σας δράση. Προσβλέπω στην ακόμη εντονότερη συνεργασία και ανατροφοδότηση μεταξύ μας για να οικοδομήσουμε μια ακόμη πιο γόνιμη σχέση προσφοράς προς τον συνάνθρωπό μας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο παραπέρα αξιέπαινο έργο σας.