24/11/11

Η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, στις Βρυξέλλες
24/11/2011





H Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου-Κυριακού συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στην παρέμβασή της η κα Υπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος καλωσορίζει τον προτεινόμενο Κανονισμό σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές, που στοχεύει στην πλήρη ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, ούτως ώστε κανένα κράτος μέλος να μην είναι απομονωμένο από το ευρωπαϊκό δίκτυο ενώ ταυτόχρονα, να εξασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς και η αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Η κα Υπουργός ανέφερε ότι η Κύπρος χαιρετίζει τις πρόνοιες του Κανονισμού, ιδιαίτερα σε σχέση με τα έργα που θα συμβάλουν στην έξοδο από την ενεργειακή απομόνωση συγκεκριμένων κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Έκανε δε αναφορά σε πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου Ενέργειας κ. Gunther Oettinger προς αυτή την κατεύθυνση. Ως εκ τούτου, επισήμανε την ανάγκη όπως ο καθορισμός των προτεινόμενων υποδομών λάβει αυτόν τον παράγοντα υπόψη.

Περαιτέρω, η κα Αντωνιάδου τόνισε ότι η Κύπρος καλωσορίζει τις προτάσεις για τους διαδρόμους φυσικού αερίου που προτείνονται ως προτεραιότητες προς ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, συνδέοντας την Ευρώπη με νέες πηγές. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε η κα Υπουργός, κάποιοι από τους διάδρομους που προτείνονται στον Κανονισμό, όπως ο Νότιος Διάδρομος μεταφοράς φυσικού αερίου, θα μπορούν να έχουν εφαρμογή σε σχέση με την Κύπρο, στον βαθμό που θα εντοπιστούν κοιτάσματα φυσικού αερίου τον επόμενο μήνα στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αναφορικά με τις κατηγορίες ενεργειακών υποδομών, η κα Αντωνιάδου εισηγήθηκε όπως αυτές επεκταθούν πέραν από τους αγωγούς μεταφοράς και στις υποδομές υγροποίησης φυσικού αερίου.

Στην απογευματινή Σύνοδο, η κα Υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους της για τις εξελίξεις σε σχέση με την έρευνα για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και για τα μέτρα που έχει πάρει, και συνεχίζει να παίρνει, η κυπριακή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ξαφνικής ενεργειακής κρίσης που προέκυψε τον Ιούλιο.

Καταλήγοντας, η κα Αντωνιάδου ευχαρίστησε την Πολωνική Προεδρία για την εντατική και επιτυχή εργασία της και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην επερχόμενη Προεδρία της Δανίας. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η Κυπριακή Προεδρία θα στοχεύσει στην ολοκλήρωση των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων για τον προτεινόμενο Κανονισμό σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές, καθώς και για τον Κανονισμό για την ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων αναζήτησης, εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τέλος, οι Υπουργοί Ενέργειας ενέκριναν Συμπεράσματα Συμβουλίου σχετικά με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τη διεθνή συνεργασία, ενώ ενημερώθηκαν και για τις διαπραγματεύσεις πάνω στην Πρόταση Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση και την προώθηση της συμπαραγωγής ενέργειας.