22/11/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας

22/11/2011
Η Ελλάδα στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία με όλες της τις δυνάμεις και στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για λύση στο Κυπριακό είπε σήμερα ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Σταύρος Δήμας, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η Τουρκία πρέπει να αναθεωρήσει τις ενέργειές της, έτσι ώστε να επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο κ. Δήμας είπε: «Είχα μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον ευχαριστώ για την πολύ καλή ενημέρωση που μου έκανε για την πορεία των συνομιλιών. Συζητήσαμε και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και θέματα της ευρύτερης περιοχής. Η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου. Είμαστε προσηλωμένοι στην κοινή μας επιδίωξη για μια βιώσιμη, λειτουργική, δίκαιη λύση, η οποία θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σύμφωνη με τις αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Κατά τη συζήτηση μας μιλήσαμε και για τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής και για την ανάγκη για σταθεροποίηση. Η Τουρκία δεν συμβάλλει στην εξεύρεση αυτής της λύσης που είναι απαραίτητη και γι’ αυτό δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μια λύση που να δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες που απαιτούνται για την εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων που έχουν οι χώρες μας.

Από τα θέματα τα οποία συζητήσαμε βλέπω ότι θα μπορούσε η Τουρκία να κάνει μερικά βήματα για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες. Θα πρέπει να απέχει και να αποφεύγει δηλώσεις και ενέργειες σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που δεν είναι εποικοδομητικές, αλλά είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο και συμβάλλουν στην ένταση στην περιοχή.

Πρέπει η Τουρκία να κάνει εκείνες τις ενέργειες ώστε να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες. Εμείς στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία με όλες μας τις δυνάμεις, στηρίζουμε τις διαπραγματευτικές προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια και θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι θέλουμε ο Ελληνισμός στην Κύπρο και στην Ελλάδα να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά χρειάζεται και η αναθεώρηση από πλευράς Τουρκίας των ενεργειών και δηλώσεών της».