22/11/11

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την Επίτροπο Διοικήσεως

22/11/2011

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Επίτροπο Διοικήσεως κα Ελίζα Σαββίδου, η οποία του επέδωσε την Ετήσια Έκθεση του Γραφείου της για το έτος 2010.



Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, η κα Σαββίδου ανέφερε: «Έχουμε επιδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την 20η Ετήσια Εκθεση του Γραφείου, αφού συμπληρώσαμε 20 χρόνια ζωής και επίσης έχω επιδώσει τις Ετήσιες Εκθέσεις της Αρχής κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων και της Αρχής Ισότητας, λόγω των πολλαπλών αρμοδιοτήτων του Γραφείου του Επιτρόπου Διοικήσεως. Το επόμενο έτος θα επιδώσουμε πέντε Εκθέσεις λόγω νέων αρμοδιοτήτων που μάς ανατίθενται».

Σε ερώτηση αν σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές μειώθηκαν τα παράπονα των πολιτών, η κα Σαββίδου είπε ότι «ο αριθμός των παραπόνων των πολιτών παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια και κυμαίνονται γύρω στις 3.000, συμπεριλαμβανομένων των παραπόνων των δύο Αρχών».

Ερωτηθείσα ποιο ήταν το πιο συγκλονιστικό παράπονο που υπεβλήθη στο Γραφείο της, η κα Σαββίδου δήλωσε: «Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το τμήμα της Έκθεσης που καταπιάνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως σε βάρος ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως κρατούμενοι, μετανάστες και άλλοι».

Απαντώντας αν οι παραβιάσεις αφορούν και σε χώρους εργασίας, η κα Σαββίδου είπε ότι «με τα παράπονα για διακρίσεις στο χώρο εργασίας ασχολείται η Αρχή Ισότητας του Γραφείου μας. Εκεί έχουμε κυρίως διακρίσεις λόγω φύλου στον τομέα της εργασίας, σε βάρος πιο πολύ των εγκύων γυναικών όπου έχουμε απολύσεις και μη προαγωγές λόγω εγκυμοσύνης».

Ερωτηθείσα εάν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω στελέχωση του Γραφείου της, η Επίτροπος Διοίκησης είπε: «Οι οικονομικές συγκυρίες δεν επιτρέπουν την περαιτέρω στελέχωση σήμερα, παρόλο που είναι πάγιο αίτημα. Μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε δυο-τρία χρόνια μέχρι να πάρουμε νέο προσωπικό. Σίγουρα, όμως, υπάρχει μια δυσκολία».

Κληθείσα να πει αν υπάρχει υπάρχει περιορισμός σε ό,τι αφορά στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος είτε σε υπερωρίες είτε σε άλλα ζητήματα, η κα Σαββίδου είπε ότι «γίνεται περισσότερος έλεγχος στο πώς ξοδεύονται τα χρήματα και αυτό το βλέπω κυρίως από παράπονα που ερευνούμε τα οποία μας υποβάλλουν πολίτες των οποίων το δημόσιο βοήθημα που λαμβάνουν διακόπτεται ξαφνικά. Βλέπουμε ότι και το Γραφείο Ευημερίας κάνει ένα πιο σοβαρό έλεγχο και όπου διαπιστώσει εκούσια άνεργους σταματά το δημόσιο βοήθημα».