16/11/11

Δηλώσεις της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο
16/11/2011





Η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κα Lisa Buttenheim, σε δηλώσεις της μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ανέφερε ότι οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν για μια ώρα και συμφώνησαν για το πρόγραμμα των συναντήσεών τους μέχρι τον Ιανουάριο. Πρόσθεσε ότι η επόμενη συνάντηση τους θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 3 μ.μ.

Ερωτηθείσα σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, η κα Buttenheim απάντησε ότι η ιδέα είναι να πραγματοποιείται μια συνάντηση των ηγετών την εβδομάδα και στη συνέχεια θα γίνονται συζητήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και του κάθε ηγέτη ξεχωριστά. Αυτή η φόρμουλα, είπε, θεωρήθηκε χρήσιμη από τους δυο ηγέτες στην τελευταία τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι θα είναι μια εντατική φάση αλλά δεν αποκαλούνται «ολοήμερες» συναντήσεις.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κα Buttenheim είπε ότι στην επόμενη τους συνάντηση οι κ.κ. Χριστόφιας και Έρογλου θα συζητήσουν το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών.