16/11/11

Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

16/11/2011
Στόχευση Κοινωνικών Παροχών

Το πακέτο μέτρων εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Κυβέρνησης και των Αρχηγών των Πολιτικών Κομμάτων περελάμβανε, μεταξύ άλλων, τη στόχευση των κοινωνικών παροχών. Το ύψος της εξοικονόμησης που περιλήφθηκε στο πακέτο μέτρων καθορίστηκε στα €200 εκ.



Τις τελευταίες ημέρες έγιναν εκτενείς αναφορές και συζητήσεις αναφορικά με το πιο πάνω θέμα οι οποίες παρουσιάζουν ότι, η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται από τη στόχευση των κοινωνικών παροχών που προωθεί η Κυβέρνηση είναι μικρότερη από αυτή που έχει συμφωνηθεί.

Για σκοπούς σωστής και αντικειμενικής ενημέρωσης του κοινού, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι ο Προϋπολογισμός του 2012 που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων περιλαμβάνει μείωση των κοινωνικών παροχών κατά €201,6 εκ. ήτοι μείωση από € 1.312,7 εκ. σε € 1.111,1 εκ. Η μείωση αυτή εστιάζεται κυρίως στα ακόλουθα σχέδια:

Μείωση
€ εκ.
Φοιτητική Χορηγία στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων 23,4
Επίδομα Τέκνου στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων 77,9
Έκτακτες Χορηγίες στη βάση προτεραιοτήτων και καλύτερης στόχευσης 47,2
Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από τον Ιδιωτικό Τομέα στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων 10,5
Στεγαστικά Σχέδια στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων 13,5
Δημόσιο Βοήθημα στη βάση προτεραιοτήτων και καλύτερης στόχευσης 33,7

Περαιτέρω αναφέρεται ότι για την επίτευξη των πιο πάνω εξοικονομήσεων η Κυβέρνηση προχώρησε στην ετοιμασία και έγκριση των νομοσχεδίων που προβλέπουν την εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη φοιτητική χορηγία και το επίδομα τέκνου τα οποία θα κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για μελέτη και ψήφιση.