10/11/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην εκδήλωση επίδοσης χορηγιών για τα προγράμματα που επιχορηγούνται από τον Δήμο Λευκωσίας, στη Λευκωσία
10/11/2011







Είναι με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς που αποδέχθηκα την πρόσκληση της αγαπητής φίλης Δημάρχου Λευκωσίας κας Ελένης Μαύρου για να χαιρετίσω την καθιερωμένη σας εκδήλωση που στόχο έχει την επίδοση χορηγιών σε προγράμματα τα οποία λειτουργούν στο πλαίσιο της γεωγραφικής περιοχής του Δήμου Λευκωσίας.

Η Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λευκωσίας τα τελευταία χρόνια έχουν αναβαθμίσει σημαντικά την παρέμβαση του Δήμου στα ζητήματα κοινωνικής στήριξης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Με πρωτοβουλία του Δήμου και στήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο λειτούργησαν στον Δήμο σας πρωτοποριακά προγράμματα για την οικογένεια και το παιδί.

Η πλειοψηφία των προγραμμάτων που θα επιχορηγηθούν σήμερα από τον Δήμο Λευκωσίας επιχορηγούνται και από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο πλαίσιο των Σχεδίων Επιχορήγησης του Υπουργείου. Στοχεύοντας στην κινητοποίηση της εθελοντικής πρωτοβουλίας, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας λειτουργούν το Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών μέσω του οποίου παρέχουν τεχνική και οικονομική βοήθεια σε μη κυβερνητικές οργανώσεις για ίδρυση, λειτουργία ή επέκταση προγραμμάτων στις κοινότητες, με γνώμονα τις τοπικές κοινωνικές ανάγκες και την ευημερία των πολιτών. Η παροχή της κρατικής χορηγίας στοχεύει στην προαγωγή και ενδυνάμωση της εθελοντικής δραστηριότητας στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, και ταυτόχρονα συμβάλλει στην αποκέντρωση, στην καλύτερη ευελιξία και πολυμορφία των υπηρεσιών, στη μείωση των δημοσίων δαπανών αλλά πάνω απ’ όλα στην εξυπηρέτηση των πολιτών σε τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο του Σχεδίου αυτού επιχορηγήθηκαν κατά το 2011, 285 προγράμματα με το ποσό των €6.951.100.

Ακολουθώντας τις επικρατούσες τάσεις στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη και αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην προσπάθεια του να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη λειτουργία προγραμμάτων που να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών, προκηρύσσει από το 2009 το Σχέδιο επιχορήγησης των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΑΤΑ) για κάλυψη μέρους των λειτουργικών και κεφαλαιουχικών εξόδων των προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού επιχορηγήθηκαν για το τρέχον έτος 28 προγράμματα με το ποσό των €560.000.

Από τη διαχείριση και την εφαρμογή των προαναφερόμενων Σχεδίων προέκυψε η διαπίστωση ότι υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα συντονισμού και εξορθολογισμού των ποικίλων δράσεων που αναπτύσσονται από τους διάφορους φορείς. Ο εξορθολογισμός αυτός αφορά θέματα όπως είναι η εύκολη εξασφάλιση χρηματοδότησης, η υπερπήδηση των προβλημάτων που προκύπτουν από την έλλειψη της πλήρους γνώσης των κοινωνικών αναγκών μιας περιοχής, η ολιστική παροχή υπηρεσιών φροντίδας, η πολυδιάστατη και πολυσύνθετη κάλυψη αναγκών εξυπηρετούμενων, η αντιμετώπιση φαινομένων διπλοκάλυψης αναγκών σε μια περιοχή με τη λειτουργία παρόμοιου προγράμματος και η απουσία υπηρεσιών για κάλυψη αναγκών σε κάποιες περιοχές. Είναι για τον λόγο αυτό που ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου με βάση το οποίο θα γίνει μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας, από το Κεντρικό Κράτος προς της Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις αρχές πάνω στις οποίες προωθείται η μεταρρύθμιση για την τοπική αυτοδιοίκηση με βάση τις οποίες η τοπική κοινωνία θεωρείται σημαντικός εταίρος στην υλοποίηση κοινωνικής πολιτικής.

Επιτρέψτε μου ξανά να συγχαρώ τον Δήμο Λευκωσίας που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει σημαντική δράση και στον τομέα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, όπου μέσα από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας λειτουργεί προγράμματα όπως Κέντρο Ενηλίκων, Κατ’ Οίκον Φροντίδα, Συμβουλευτικό και Διαπολιτισμικό Κέντρο και Πολυπολιτισμικό Κέντρο Φροντίδας Παιδιών. Τα προγράμματα αυτά επιχορηγήθηκαν κατά το τρέχον έτος από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με το ποσό των €76.000.

Σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του οποίου προΐσταμαι θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει αμείωτο ενδιαφέρον προς τους τοπικούς παράγοντες και τους εθελοντές και θα παρέχει στήριξη προς το έργο που επιτελούν, με στόχο την αποκέντρωση υπηρεσιών και τη δημιουργία σύγχρονων και ευέλικτων προγραμμάτων, προσαρμοσμένων στις τρέχουσες ανάγκες των πολιτών.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στους ευγενείς στόχους και επιδιώξεις σας.