10/11/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ανθοπωλών πόλης και επαρχίας Λευκωσίας, στη Λευκωσία
10/11/2011
Να μην μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.



Ευχαριστώ για την πρόσκληση να χαιρετίσω την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ανθοπωλών και Φυταγορών πόλης και επαρχίας Λευκωσίας.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έχω παρατηρήσει ότι ο Σύνδεσμος σας είναι ένας δραστήριος φορέας ο οποίος προωθεί τα επαγγελματικά συμφέροντα των επιχειρηματιών του κλάδου σας. Η λειτουργία οργανωμένων φορέων εκπροσώπησης επιχειρήσεων με κοινά συμφέροντα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τόπο μας, δεδομένου ότι η λήψη αποφάσεων πολιτικής στηρίζεται στην τριμερή συνεργασία και στον κοινωνικό διάλογο μεταξύ των επηρεαζόμενων φορέων.

Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο κλάδος σας είναι εξειδικευμένος σε σχέση με άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναγνώρισε, από το 2006, ότι τα ανθοπωλεία και οι φυταγορές δεν μπορούν να λειτουργούν ως γενικά καταστήματα. Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο ψηφίστηκε τότε ομόφωνα σε νόμο, το Υπουργείο προώθησε ρυθμίσεις βάσει των οποίων τα ανθοπωλεία και οι φυταγορές λειτουργούν με ειδικό ωράριο που είναι φιλικό προς τον καταναλωτή και, παράλληλα, προάγει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο.

Πέραν της πώλησης και εμπορίας που αποτελεί κύρια δραστηριότητα του τομέα σας, πολλοί από εσάς είναι και παραγωγοί ανθοκομικών προϊόντων, ενώ άλλοι συνεργάζονται στενά με ντόπιους ανθοκαλλιεργητές. Ο κλάδος της ανθοκομίας είναι ένας αναπτυσσόμενος κλάδος και παρέχει μεγάλο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η προώθηση πρωτογενών κλάδων παραγωγής και η επένδυση νέων κεφαλαίων είναι εξίσου μεγάλης σημασίας για τον τόπο μας δεδομένης της ανάγκης της οικονομίας μας για ενίσχυση της ανάπτυξης, η οποία δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στις υπηρεσίες. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσω τη δέσμευση της Κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια στην ανάπτυξη της οικονομίας και να υπογραμμίσω ότι το κράτος, μέσω των πολιτικών του, στέκεται αρωγός στις επιχειρήσεις στο μέτρο των δυνατοτήτων του αλλά και της σχετικής νομοθεσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει θέσει στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του την επίλυση σημαντικών και χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν ομάδες εργαζομένων, αλλά και διάφορες παραγωγικές και επιχειρηματικές ομάδες. Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίστηκαν ή βρίσκονται σε πορεία επίλυσης τους στο πνεύμα της δέσμευσης μας να εξέλθουμε της κρίσης, διασφαλίζοντας το απαιτούμενο επίπεδο κοινωνικής προστασίας.

Ειδικά το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έδωσε έμφαση σε μέτρα στήριξης της απασχόλησης που ταυτόχρονα στηρίζουν και τις επιχειρήσεις. Αναφέρομαι στα προγράμματα επιχορήγησης μισθών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στα προγράμματα κατάρτισης ανέργων με σκοπό την επανένταξη τους στην εργασία και στα προγράμματα της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού σε σχέση με την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη επένδυσης στο ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό και απεξάρτησης από άτομα από τρίτες χώρες. Στον τομέα των φυτωρίων και της ανθοκομίας υπάρχει σημαντικός αριθμός εργαζομένων από τρίτες χώρες. Σήμερα, με την αύξηση της ανεργίας υπάρχουν οι δυνατότητες όπως οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό να καλυφθούν από την εσωτερική αγορά εργασίας. Η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού εφαρμόζει επιχορηγημένο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων και επιχορήγησης θέσεων εργασίας από το οποίο θα μπορούσαν οι επιχειρήσεις του κλάδου να επωφεληθούν. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπιών, επένδυση σε βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας και απεξάρτηση από το εισαγόμενο εργατικό δυναμικό.

Τέλος, θέλω να εκφράσω την εκτίμηση μου για το σημαντικό έργο που επιτελείτε και προσβλέπω στη συνεργασία σας ώστε μέσα σε πνεύμα διαλόγου, συνδιαλλαγής και υπευθυνότητας να προωθούνται λύσεις για την ανάπτυξη και ευημερία των επαγγελματιών του κλάδου και γενικότερα της οικονομίας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης σας.