10/11/11

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Κίκη Καζαμία
10/11/2011
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κίκης Καζαμίας προέβη σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.



Ο κ. Καζαμίας ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση προχωρεί με ένα τρίτο πακέτο οικονομικών μέτρων, αναφέρθηκε σε παραφιλολογία που υπάρχει για το θέμα, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή η παραφιλολογία δεν προέρχεται από τα ΜΜΕ, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν έχει κάνει ποτέ κάποια σχετική αναφορά.

Ερωτηθείς ο κ. Υπουργός είπε ότι αύριο «τελειώνει η συζήτηση για το θέμα των στοχευμένων κοινωνικών παροχών και από τη Δευτέρα θα σταλεί στη Βουλή συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Γίνεται πολύ μεγάλος λόγος χωρίς ουσία έχοντας υπόψη ότι το ποσό των €200 εκ. είναι, ήδη, υπολογισμένο και μέσα στον προϋπολογισμό που είναι κατατεθειμένος στη Βουλή εδώ και ένα μήνα, άρα, δεν είναι τώρα που θα πάρει την απόφαση η Κυβέρνηση για μείωση των κοινωνικών παροχών για 200 εκ. Απλώς θα γνωστοποιήσουμε στο νομοσχέδιο τις σκέψεις μας και τα κριτήρια για το πώς στοχεύουμε τα μέτρα των κοινωνικών παροχών».

Σε ερώτηση αν θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, ο κ. Καζαμίας είπε ότι «το επεξεργαζόμαστε. Όταν θα είμαστε έτοιμοι, και είναι θέμα μερικών εικοσιτετραώρων, θα κάνουμε τη σχετική γνωστοποίηση.

Ερωτηθείς για το θέμα της φορολόγησης του πλούτου, ο κ. Καζαμίας είπε ότι «είναι και αυτά μέσα στις σκέψεις μας όπως και άλλα».

Κληθείς να πει κατά πόσο υπάρχει ανησυχία δεδομένων και των υποβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας από τους Οίκους Αξιολόγησης, ο κ. Καζαμίας είπε ότι «αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχει ανησυχία. «Εδώ ανησυχούν χώρες που έχουν Triple A στην αξιολόγηση της οικονομίας», είπε, προσθέτοντας ότι «απλώς εκφράζουμε τη δυσφορία μας προς τους Οίκους Αξιολόγησης, και αυτό το είπαμε και κατ’ ιδίαν τις τελευταίες μέρες, διότι με τον τρόπο που εργάζονται, μερικοί τουλάχιστον, κρίνουμε ότι οι ίδιοι είναι μέρος του προβλήματος μας. Κάνοντας μια πρόβλεψη η οποία δεν έχει ουσιαστικό υπόβαθρο, στέλνοντας αυτό το μήνυμα στις χρηματαγορές, δημιουργούν ανησυχία στους επενδυτές, μεγαλώνει ο βαθμός ανησυχίας και έρχονται μετά και ουσιαστικά προσπαθούν να επαληθεύσουν τις προφητείες που έκαναν και με τις οποίες οι ίδιοι δημιούργησαν ανησυχίες στις χρηματαγορές. Αυτός ο τρόπος είναι απαράδεκτος. Γι’ αυτό λέω ότι μερικοί Οίκοι Αξιολόγησης με τον τρόπο που ενεργούν είναι οι ίδιοι μέρος του προβλήματος».

Τέλος, ερωτηθείς αν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τον δημόσιο τομέα, ο κ. Καζαμίας είπε ότι «τις προσεχείς μέρες θα τα εξαγγείλουμε».