31/10/11

Ομιλία του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία
31/10/2011





Τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία κατήγγειλε κατά τη διάρκεια ομιλίας του την περασμένη Τετάρτη από το βήμα της Τρίτης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ Πρέσβης κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ.

Η Τουρκία το 1974, ανέφερε ο κ. Πρέσβης, μαζί με την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου παραβίασε κατάφωρα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες. Η χρήση στρατιωτικής βίας και η συνεπακόλουθη συνεχιζόμενη κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε, στερεί στον κυπριακό λαό για πάρα πολλά χρόνια το βασικό δικαίωμα στην ειρηνική συνύπαρξη. Υπογράμμισε επίσης ότι η Κύπρος σήμερα, σε σχέση με τον πληθυσμό της, έχει το ψηλότερο ποσοστό εκτοπισμένων στον κόσμο.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος σημείωσε ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών από το 1974 έχει υιοθετήσει σημαντικά ψηφίσματα που καλούν την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της έναντι του διεθνούς δικαίου. Αντ’ αυτού, συνέχισε, η Τουρκία συνεχίζει να διαπράττει μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο με τη βίαιη διαίρεση του λαού και του τόπου, τον μαζικό εκτοπισμό σχεδόν ενός τρίτου του πληθυσμού από τα σπίτια του και την παράνομη εκμετάλλευση των περιουσιών του, τη συνέχιση του πόνου των συγγενών των αγνοουμένων λόγω άρνησης της Τουρκίας να παράσχει πληροφορίες σχετικές με την τύχη τους, την άρνηση του δικαιώματος περιουσίας, τον μαζικό εποικισμό με την παράνομη εισαγωγή 160,000 και πλέον εποίκων και την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς. Όλες αυτές οι παραβιάσεις, τόνισε, έχουν επανειλημμένα καταδικαστεί σε πληθώρα ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών καθώς επίσης σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ακολούθως ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση για την Κύπρο της Ύπατης Αρμοστού των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κας Navanethem Pillay στην οποία οι πιο πάνω παραβιάσεις θεωρούνται αποτέλεσμα της διαίρεσης του νησιού. Αναφέρθηκε επίσης στα πορίσματα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι οι παραβιάσεις είναι συνεχείς με τη διαπίστωση ότι παραβιάζονται από την Τουρκία 14 άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια ο κ. Χατζημιχαήλ τόνισε ότι η συστηματική και εσκεμμένη προσπάθεια της Τουρκίας να αλλοιώσει τη δημογραφική σύνθεση του νησιού με τη συνεχή άφιξη εποίκων από την Τουρκία, επηρεάζοντας έτσι τη διευθέτηση στο κυπριακό πρόβλημα, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης και έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Έρντογάν, τόνισε ο κ. Πρέσβης, προκλητικά αναφέρθηκε τον περασμένο Ιούλιο σε αυτή την πολιτική εποικισμού, όταν προειδοποίησε τους Τουρκοκύπριους να μην αντιτίθενται στη μεταφορά πληθυσμού από την Τουρκία.

Αναφερόμενος στους αγνοουμένους, αφού εξέφρασε εκτίμηση προς την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων για τις προσπάθειες εκταφής, ταυτοποίησης και επιστροφής των λειψάνων στους συγγενείς, ο κ. Χατζημιχαήλ υπογράμμισε την έλλειψη συνεργασίας της Τουρκίας, γεγονός που διαπιστώνει και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας στην έκθεση του καλώντας την Τουρκία να υιοθετήσει μια πιο εποικοδομητική στάση και να ακολουθήσει τις ανθρωπιστικές αρχές και τη διεθνή πρακτική σχετικά με την αποτελεσματική έρευνα της τύχης των αγνοουμένων.

Αναφορικά με τους εγκλωβισμένους, σημείωσε ότι εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους με πρόσφατη περαιτέρω κλιμάκωση των παραβιάσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ελευθερία άσκησης των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων, το δικαίωμα μεταβίβασης περιουσίας στους νόμιμους κληρονόμους, όπως διασφαλίζεται από το άρθρο 17 της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως και το δικαίωμα στην εκπαίδευση μέσω πολυάριθμων ακυρώσεων διορισμών δασκάλων και επιβολής λογοκρισίας στα βιβλία. Αλλά και οι εκτοπισμένοι, τόνισε, επίσης στερούνται του δικαιώματος της ελεύθερης πρόσβασης και ειρηνικής απόλαυσης της οικίας και περιουσίας τους όπως έχει επαναβεβαιωθεί από σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και Βρετανικού Εφετείου.

Το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας επίσης συνεχίζει να παραβιάζεται στην Κύπρο, τόνισε ο κ. Πρέσβης και σημείωσε ότι το κατοχικό καθεστώς αυθαίρετα παρεμποδίζει αιτήματα από κατεχόμενους Δήμους προς την UNFICYP για τέλεση θρησκευτικών τελετών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Περίπου 575 εκκλησίες και άλλα χριστιανικά μνημεία, συνέχισε ο κ. Χατζημιχαήλ, όπως και κοιμητήρια, έχουν συνειδητά βεβηλωθεί και καταστραφεί με πιο πρόσφατο πλέον παράδειγμα την κατεδάφιση του ναού της Αγίας Θέκλας το περασμένο Μάιο.

Καταλήγοντας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και τρία χρόνια καταβάλλει προσπάθειες στο πλαίσιο των δικοινοτικών συνομιλιών για εξεύρεση μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Βασικό στοιχείο για επιτυχή έκβαση αυτής της διαδικασίας, τόνισε, είναι ο άμεσος τερματισμός των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Στόχος της Κυπριακής Κυβέρνησης, είπε ο κ. Πρέσβης, είναι η αποκατάσταση και η υποστήριξη των υπέρτατων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών για όλους τους πολίτες της. Για να γίνει όμως αυτό, συνέχισε, η ξένη κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου πρέπει να τερματιστεί και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών να τύχουν σεβασμού. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, κατέληξε ο κ. Πρέσβης, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την αξιοπιστία και ηθική υπόσταση αυτού του ίδιου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.